KLJUČAN DOPRINOS

Europsko vijeće za inovacije osigurat će 20 milijuna eura potpore ukrajinskim startupima

Cilj je omogućiti ukrajinskim novoosnovanim poduzećima da postanu važan čimbenik obnove ukrajinskog gospodarstva

Konferencija za medije na kojoj su objavljene nove mjere pomoći Ukrajini

 Kenzo Tribouillard/AFP

Europsko vijeće za inovacije (EIC) osigurat će 20 milijuna eura potpore za ukrajinska novoosnovana poduzeća.

Potporu će primiti najmanje 200 ukrajinskih visokotehnoloških startup poduzeća s po najviše 60 000 eura. EIC će ukrajinskim tvrtkama nuditi i nefinancijsku potporu, primjerice poslovno savjetovanje i povezivanje.

"Prije ruske invazije Ukrajina je imala više od 1600 tehnoloških startup poduzeća. Cilj je ove nove mjere nastaviti rast, ojačati veze s europskim inovacijskim ekosustavima i omogućiti ukrajinskim startup poduzećima da postanu važan čimbenik obnove ukrajinskog gospodarstva", izjavila je tijekom predstavljanja inicijative povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Potpora u vrijednosti od 20 milijuna eura isplatit će se na temelju poziva na podnošenje prijedloga za paneuropsku mrežu udruženja start-up poduzeća s ciljem potpore ukrajinskim dionicima iz područja inovacija. Natječaj se otvara 23. lipnja.

Europska komisija pokrenula je Europsko vijeće za inovacije u ožujku prošle godine u okviru programa Obzor Europa. Ima proračun veći od 10 milijardi eura, od čega je otprilike 1,1 milijarda eura na raspolaganju za EIC Akcelerator, osmišljen kako bi osigurao bespovratna sredstva startupovima i malim i srednjim poduzećima.

"Čak i tijekom rata, više od 70% ukrajinskih tehnoloških startupa nastavlja s radom", rekla je Olha Stefanishyna, zamjenica ukrajinskog premijera za europske i euroatlantske integracije, "Nakon rata, Ukrajini će biti potrebne sve napredne tehnologije za obnovu zemlje, a startupi i konzorciji, koji će sada moći koristiti dodatna sredstva, moći će se pridružiti i dati ključni doprinos poslijeratnom gospodarstvu Ukrajine".

"Iako se i dalje suočava s ruskom vojnom agresijom, Ukrajina se mora okrenuti budućnosti. Ta zemlja ima dinamičnu startup scenu i velik potencijal za inovativna poduzeća. Vrlo je važno da se očuva taj gospodarski kapacitet i da se ukrajinskim tehnološkim inovatorima omogući rast i daljnja integracija u europski inovacijski ekosustav", dodala je u priopćenju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Osim toga, nakon što ga je Ukrajina ratificirala, u četvrtak je na snagu stupio sporazum o pridruživanju Ukrajine programu Obzor Europa i programu Euratoma za istraživanja i osposobljavanje.

Obzor Europa je program je EU-a za financiranje istraživanja i inovacija s proračunom većim od 95 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. U pregovorima o dugoročnom proračunu EU-a, zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatne četiri milijarde eura za ovaj program.

Spomenuti sporazum omogućuje europskim i ukrajinskim istraživačima i inovatorima, sveučilištima te poduzećima, uključujući mala i srednja poduzeća, mogućnosti za suradnju pod jednakim uvjetima kako bi se postigli zajednički ciljevi i riješili značajni problemi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:21