MLADI U EUROPI

Europski parlament potvrdio odluku da 2022. bude godina mladih

Eurozastupnici su se zalagali za to da se poseban fokus stavi na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja

Ilustracija

 -/Photoalto/Profimedia

Europski parlament potvrdio je odluku koju je prošlog tjedna donio odbor za kulturu da se 2022. godina službeno proglasi godinom mladih.

Konkretno, to znači da će se u svim državama članicama morati organizirati aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade na koje je aktualna pandemija negativno utjecala.

Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade također znači da će se mlade morati uključiti u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Prioriteti mladih trebali bi postati dio relevantnih političkih područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka.

Eurozastupnici su se zalagali za to da se poseban fokus stavi na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

Zastupnici su također osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a.

Zastupnici su dodali opciju mobiliziranja fondova EU-a nakon 2022., kako bi se osiguralo trajno nasljeđe Europske godine mladih.

“Pandemija bolesti covid-19 i dalje nesrazmjerno pogađa mlade ljude”, rekla je izvjestiteljica Sabine Verheyen (EPP) prije glasanja, “Mladi se suočavaju s izazovima nastavka školovanja i ulaska na tržište rada, sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Mladi su iz solidarnosti prihvatili i podržali postojeća ograničenja. Sada je vrijeme da im omogućimo da se razvijaju i napreduju".

Europska godina mladih uključivat će konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, kao i provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU-u.

Aktivnosti će organizirati nacionalni koordinatori u svakoj državi članici s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament. Europarlamentarci su uspješno pregovarali o uvođenju obveze o uključivanju mladih i organizacija mladih u fazi planiranja aktivnosti na nacionalnoj razini i na razini EU-a.

"Sljedeća godina postavit će temelje da mladim ljudima damo jaču platformu da se njihov glas čuje”, dodala je Verheyen.

Zastupnici su podržali odluku sa 604 glasova za, 25 protiv i 68 suzdržanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:21