MLADI U 2022.

Pokrenuta je stranica Europske godine mladih, pruža prilike za učenje i razmjenu ideja

Zainteresirani mogu pregledavati i događanja i aktivnosti povezane s inicijativom u cijeloj Europi na interaktivnoj karti aktivnosti

Ilustracija

 Louisa Gouliamaki/Afp/Profimedia

Pokrenuta je internetska stranica Europske godine mladih, objavljeno je na Europskom portalu za mlade.

"Stranica Europske godine mladih pruža brojne prilike za učenje, razmjenu ideja i sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi i upravo je zato pravo mjesto za vas!”, upućeno je u pozivu mladima.

Također je poručeno kako zainteresirani osim što mogu pronaći informacije o Europskoj godini mladih 2022. te načinu na koji EU namjerava odati priznanje mladim Europljanima i pružiti im potporu, mogu također pregledavati i događanja i aktivnosti povezane s inicijativom u cijeloj Europi na interaktivnoj karti aktivnosti.

Stranica donosi najnovije informacije o mladima u Europi, a u dijelu o glasu mladih Europljana bit će riječi o idejama mladih europskih novinara. Također posjetitelji stranice mogu se inspirirati i aktivnostima mladih iz cijele Europe te doznati više o njihovim stajalištima i željama za budućnost.

Najavljeno je i kako će uskoro biti dostupan i odjeljak o politici za mlade gdje će se moći pronaći sve nove i postojeće europske politike koje se odnose na mlade i tako doznati što Europska unija čini za mlade.

“Kako godina mladih bude odmicala, na stranici će biti dostupno sve više sadržaja i aktivnosti. Pozivamo vas da je zato redovito posjećujete!”, poručuju s Europskog portala za mlade.

Namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021.

Komisija je u listopadu suzakonodavcima podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Početkom prosinca Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade.

Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti. Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a. Zastupnici su dodali i opciju mobiliziranja fondova EU-a nakon 2022., kako bi se osiguralo trajno nasljeđe Europske godine mladih.

Tako će mladi Europljani imati brojne mogućnosti za stjecanje znanja i vještina za svoj profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe. Cilj je uključiti mlade u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Zahvaljujući zalaganju zastupnika, poseban fokus stavit će se na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

Europska godina mladih uključivat će konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, kao i provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU-u.

Aktivnosti će organizirati nacionalni koordinatori u svakoj državi članici zajedno s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament.

Spomenimo i kako je u listopadu 2021. Europska komisija pokrenula internetsku anketu kojom je potaknula mlade da podijele svoje ideje i pomognu u oblikovanju Europske godine mladih. Kako je objavljeno, ispitanici bi voljeli da se aktivnosti organiziraju u obliku festivala, radionica, rasprava i edukacija. Europskoj godini mladih aktivno želi doprinijeti 58,8 posto mladih, dok njih 62,9 posto ne zna ili nije sigurno kako izraziti svoje mišljenje. Većina ispitanika htjela bi da se aktivnosti održavaju i uživo i putem interneta (56,19 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03