NOVE TEHNOLOGIJE

Digitalna transformacija zdravstva iznimno je važna, a dobra vijest je da novca ima kao nikad dosad

Malim i srednjim IT poduzećima za njihove HealthTech inovacije na raspolaganju su sredstva fondova Europske unije

Događanje pod nazivom ”HealthTech – razvoj i financiranje inovacija MSP-ova“.

 NetHub

NetHub poduzetnički akcelerator za tehnologije u zdravstvu i Medicinski fakultet u Splitu, u suradnji s ICT županijom i udrugom Split Tech City, upoznali su predstavnike malih i srednjih IT poduzeća s mogućnostima financiranja njihovih HealthTech inovacija sredstvima fondova Europske unije. Događanje održano na splitskom Medicinskom fakultetu nazvali su „HealthTech – razvoj i financiranje inovacija MSP-ova“.

U ime Medicinskog fakulteta sudionicima se na početku obratila prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju. Kako su izvjestili iz NetHuba, istaknula je važnost digitalne transformacije zdravstva i prilike njenog financiranja korištenjem raspoloživih bespovratnih sredstava EU fondova, a tu potrebu posebno naglašava sadašnje izazovno vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

image

Damir Brčić

NetHub

Damir Brčić, voditelj ICT županije iskazao je potporu mladim inovatorima i naglasio značaj umrežavanja zdravstvenoga i IT sektora. U ime zajednice Split Tech City, okupljene je pozdravila izvršna urednica tehnološkog portala Tina Tomičić, ističući kako ta organizacija stalno potiče i podržava upravo ovakve inovativne inicijative.

image

Tina Tomičić

Nethub

Nakon uvodnih obraćanja, direktor NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu Marko Mimica pojasnio je što podrazumijeva digitalizacija u zdravstvu te istaknuo nužnost interdisciplinarne suradnje zdravstvenog i brzorastućeg IT sektora. Posebnu pažnju posvetio je kao nikad dosad dostupnim prilikama za financiranje digitalizacije bespovratnim sredstvima i isto takvim potporama za novoosnovana poduzeća.

image

Marko Mimica

NetHub

Načelnik Sektora za implementaciju i unapređenje informacijskih sustava pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, mr. sc. Hrvoje Belani, govorio je trenutnom stanju i mogućnostima razvoja digitalnog zdravstva u Republici Hrvatskoj. Pojasnio je značajke hrvatskog zakonodavnog okvira i način funkcioniranja sustava e-zdravstva te protokol certifikacije Centralnog informacijskog sustava zdravstva.

image

Hrvoje Belani

NetHub

Koordinatorica NetHub akceleratora Maja Čurković predstavila je studentsku poduzetničku praksu koja se razvija na Sveučilištu u Splitu s ciljem unapređenja sustava mentorstva i stručne prakse te razvoja interdisciplinarnog poduzetničkog pristupa.

image

Maja Čurković

Nethub

Iz NetHuba navode i kako je tematska rasprava sudionika i stručnih predavača iznjedrila konkretne zaključke te pobudila poduzetnički interes za HealthTech istraživanja i razvijanje inovativnih rješenja u zdravstvu.

Kad je riječ o tehnologijama u zdravstvu spomenimo kako je pandemija koronavirusa donijela nova digitalna rješenja, pa se tako telemedicina i rješenja za telekonzultacije kreću od daljinskog praćenja i propisivanja lijekova do pružanja hitne skrbi u domu.

Prema analizi koju je pripremila Služba Europskog parlamenta za istraživanja (EPRS), novi koncept također obuhvaća povezanu analizu zdravstvenih podataka i primjenu u sustavima koji se temelje na velikim podacima, na primjer za epidemiološka istraživanja i dijagnostičku potporu uz pomoć umjetne inteligencije. Uočene koristi novih digitalnih rješenja u zdravstvu, kako navodi EPRS, su brža alternativa, manji broj hospitalizacija, bolje praćenje pacijenata, poboljšana kvaliteta života i manji rizik od zaraze koronavirusom. No, još uvijek je i mnogo izazova u pružanju zdravstvenih usluga uz pomoć novih tehnologija.

Nedavno je objavljeno i kako su unatoč pandemiji, poduzeća EU povećala ulaganja u istraživanje i razvoj u sektorima informacijskih i komunikacijskih tehnologija(IKT) i zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:10