ULAGANJA ZA JAČI POTENCIJAL

U razvoj Gornje Stubice 2023. uloženo 11 milijuna eura

Sva ulaganja doprinose jačanju gospodarskih, turističkih i društvenih sadržaja zagorske općine velikog potencijala

U realizaciji su brojni projekti u sklopu protupotresne obnove, sanirane  su ceste te kreće modernizacija Doma zdravlja

Godine 2023. najvažniji projekti koji su realizirani tiču se sanacije u sklopu protupotresne obnove financirani sredstvima Fonda solidarnosti EU. Sanirano je i uređeno ukupno 36 dionica nerazvrstanih cesta, sedam klizišta te propust u Modrovcu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 9,8 milijuna eura. Kad se tome dodaju i troškovi stručnog nadzora, konzultanata, projekata i elaborata, u te projekte uloženo je ukupno 10,6 milijuna eura. Navedeni projekti realizirani su prijavom na dva natječaja. Projekti sanacije u kojima je nositelj Krapinsko-zagorska županija ukupno su bili vrijedni 5,1 milijun eura. Ti projekti obuhvatili su 25 dionica cesta te sanaciju propusta u Modrovcu.

Projekt reciklažnog dvorišta

Ukupno 18 projekata, od čega sedam klizišta i 11 nerazvrstanih cesta, sanirano je iz natječaja Fonda solidarnosti EU u kojima je nositelj bilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Projekti sanacije klizišta bili su vrijedni milijun eura, a sanirana su klizišta u Gusakovcu, Jakšincu, Dobrim Zdencima, Karivarošu, Svetom Mateju, Dubovcu te u Zagrebačkoj ulici kod mjesnog groblja. Sanacija nerazvrstanih cesta iz ovog natječaja bila je vrijedna 3,6 milijuna eura.

Nisu se samo projekti protupotresne obnove realizirali u protekloj godini. Tako je tu sanacija odrona na nerazvrstanoj cesti u naselju Slani Potok u koju je uloženo 25 tisuća eura. Za najmlađe su nabavljene i postavljene dodatne sprave na igralištu Dječjeg vrtića Jurek u vrijednosti od 14 tisuća eura, za što su sredstva osigurana putem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

U izgradnju javne rasvjete na mjesnom groblju u Gornjoj Stubici uloženo je putem LAG-a “Zeleni bregi” 32.600 eura. Javna rasvjeta modernizirana je i u naseljima Dobri Zdenci, Gusakovec i u Spomen parku Rudolfa Perešina, za što je izdvojena 81 tisuća eura. Dio sredstava osiguran je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Gotovo 83 tisuće eura vrijedni su bili radovi na uređenju Ulice Augusta Šenoe u Gornjoj Stubici, a koji su dijelom sufinancirani sredstvima Ministarstva prostornog uređenja. Posebno vrijedi istaknuti da je Općina Gornja Stubica uspješno prijavila projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu.

Odobreno je sufinanciranje 85 posto investicije u iznosu nešto većem od 650 tisuća eura, te se uskoro očekuje početak radova. Provedena je javna nabava, donesene Odluke o odabiru te se kreće u modernizaciju 14 nerazvrstanih cesta na području općine. Vrijednost radova iznosi 851.365,51 euro s PDV-om.

Dio projekta i stanovi za mlade

Projektirana je dokumentacija i ishođen akt za građenje za modernizaciju - asfaltiranje nerazvrstane ceste Sekirevo Selo - Karivaroš - Sveti Matej, te se očekuje natječaj.

U narednom periodu planira se rekonstrukcija sportskog centra, za koji je izrađena projektna dokumentacija i ishođen akt za građenje, a u daljnjoj budućnosti cilj nam je izgradnja šetnice koja bi obuhvatila najznačajnije kulturne i povijesne objekte na području općine.

Jedan od većih projekata u narednom periodu jest izgradnja novog, modernog objekta Doma zdravlja. Navedeni bi objekt imao i određeni broj stanova čime bi mladima otvorili mogućnost kupnje stana.

“Sva ulaganja doprinose jačanju gospodarskih, turističkih i društvenih sadržaja naše, mirne zagorske općine velikog potencijala. Svojom ljepotom, ali i infrastrukturom, Gornja Stubica privlači sve veći broj mladih obitelji koji žele na zelenim zagorskim bregima zasnovati svoj život. Ulaganje u djecu i mlade, sportsku infrastrukturu i sadržaje, kao i razvoj općine u gospodarskom smislu s novim investicijama - zalog je za budućnost i život svih naših Stubičanki i Stubičana, ali i onih koji će se tek doseliti k nama”, rekao je načelnik općine Jasmin Krizmanić.

image

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Kuzmanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:05