BRIGA ZA DJECU

U fokusu su sigurnost, obrazovanje i sport

Ulaganjem u mlade Dugo Selo ulaže u budućnost. Među četiri su hrvatska grada s najvećim demografskim porastom

Dugo Selo - grad posvećen djeci i mladima

S početkom svake školske godine roditelji se iznova suočavaju s velikom brigom, a gradovi i općine s velikim izazovom – postići maksimalnu sigurnost školaraca u prometu. Jer, automobila je na hrvatskim prometnicama iz dana u dan sve više, vozači su zbog gužve sve nervozniji, a djeca sve ugroženija. Taj je problem osobito istaknut u sredinama koje demografski napreduju pa je mladih sve više.

U vrhu i na državnoj razini

Jedan od četiri grada s najvećim demografskim porastom u Hrvatskoj je Dugo Selo, koje je u deset godina, prema studiji renomiranog demografa prof. Stjepana Šterca, od 2011. do 2021. godine zabilježio apsolutno i relativno najveći porast stanovnika od svih gradova Zagrebačke županije, a u samom je vrhu i na državnoj razini. Demografija u Dugom Selu, gradu zagrebačkog prstena, raste zahvaljujući njegovoj usmjerenosti na urbanu sredinu primjerenu za obiteljski život, u kojoj je skrb o mladima na zavidnoj razini.

Iz godine u godinu širi se lepeza koja će djeci i mladima život u Dugom Selu učiniti privlačnijim, a roditeljima istovremeno skinuti breme brige, ali i troškova - brige za sigurnost i troškova za povećanje životnog standarda - čime će se omogućiti djeci kvalitetan život i obrazovanje.

Osnovnoškolci koji su ovih dana krenuli na nastavu u jednu od dvije dugoselske osnovne škole, koja je među najvećima u Hrvatskoj, s čak 1500 učenika u obje, uz svjetleće prsluke koje je osigurala policija, jednaku će fluorescentnu zaštitu dobiti i za torbe, što im je osigurao Grad Dugo Selo. Pritom, Grad je u posljednjih desetak godina uložio velika sredstva u izgradnju nogostupa.

Kad stignu do škole, učenike ondje dočekuju besplatne radne bilježnice i obrazovni materijali, a udžbenike financira država. Također, sufinanciran je prijevoz za sve učenike autobusom i vlakom, gdje god i koju god školu pohađali. - Većina njih srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Zagrebu, do kojega lokalnim vlakom, koji prometuje svakih petnaestak minuta, stižu za manje od pola sata, što znači da do škole stižu brže i prometno sigurnije od svojih zagrebačkih kolega iz rubnih dijelova grada, ali ne samo iz njih - naglašava gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

image

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian ističe kako su u realizaciji brojni projekti

Jamči se razvoj grada

Zahvaljujući četverogodišnjem ulaganju u demografske mjere i infrastrukturu za mlade obitelji, broj doseljenih mladih u Dugo Selo se povećava, kao i broj djece u gradu, čime se jamči dugoročna održivost i razvoj ovog naprednog grada.

Što se slobodnog vremena tiče, u Dugom Selu su odlučili što više mladih zainteresirati za sport, pa Grad ne štedi na ostvarenju tog nauma.

- Ulaganje u sport nema alternativu. Zbog sve veće dostupnosti brze, nezdrave hrane i napitaka i utjecaja društvenih mreža, fizička je aktivnost svedena na minimum. Zbog svega je poticanje djece i mladih na bavljenje sportom jedna od najvažnijih zadaća društva u cjelini. Fizička aktivnost sa sobom nosi i društvenu odgovornost djece i mladih. Preuzimanje obaveza, kroz trening, utakmice, pripreme, način prehrane i općenito odgovornog načina života kroz sport, značajno pridonose odgoju i kasnijem snalaženju u životu. Naša je odgovornost kao Grada višestruka - osigurati infrastrukturu, financirati udruge sportskih zajednica, promovirati sport i poticati na bavljenje istim, čemu smo se ozbiljno i posvetili. Tako, između ostaloga, gradimo pomoćno nogometno igralište, odbojkaški, košarkaški i teniski padel, skate park, pump track i vježbališta na otvorenom, a u planu su i još jedna školska dvorana, trenažna dvorana, obnova nogometnog igrališta i popratne infrastrukture u Ostrni, rekreacijski centar Puhovo i sportski otvoreni centar u Prozorju - zaključuje gradonačelnik Panian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:23