CJELOGODIŠNJI TURIZAM

Razvoj infrastrukture za rast turizma Fužina

Među aktualnim projektima je edukativna biciklističko-pješačka staza Lepenica uz istoimeno jezero

Multifunkcionalna dvorana

Općina Fužine svjesna je svojih prirodnih i kulturnih dobara, ali za cjelovitu i cjelogodišnju održivost turizma potrebni su projekti kojima će obogatiti ponudu. Nekoliko takvih projekta općinska uprava priprema i provodi i s njihovom realizacijom očekuje se i daljnji razvoj turizma Gorskog kotara, a posebice Fužina.

Svrha je edukativne biciklističko-pješačke staze Lepenica uz istoimeno jezero podizanje svijesti o zaštiti okoliša i približavanje lokacije korisnicima, kao i prikazivanje zanimljivosti o jezeru na infopločama, uz uređenje lokacije za odmor i rekreaciju. Uređenje ove staze i popratnih sadržaja, odmorišta, kupališta i vidikovca, uvelike će doprinijeti razvoju turizma, ali i zaštiti i očuvanju obalnog i šumskog dijela uz jezero.

Višenamjenska sportska dvorana

- Ukupna vrijednost uređenja tematsko-edukativne staze Lepenica iznosi 630.111,79 eura. Iznos 126.237,49 eura financiran je iz fonda FLAG TUNERA, a 323.000,00 eura od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Uživanje u prirodnom bogatstvu naših jezera i šuma naša je prednost, a ova tematsko-edukativna staza doprinijet će povećanju dolaska svih ljubitelja šetnje i rekreacije u prirodi - rekao je načelnik David Bregovac.

U sklopu projekta “Vidikovac Gradina” uređuje se vanjski prostor u svrhu formiranja povijesnog i kulturnog lokaliteta s ostacima starog grada. Uređenje povijesno-kulturne baštine naselja Lič vrijedno je 268.825 eura, a sufinancirano je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 151.000 eura.

Općina priprema i projekt gradnje višenamjenske sportske dvorane. Predviđena bruto površina zgrade je 3000 četvornih metara, a predviđaju se sljedeći sadržaji: borilište veličine rukometnog igrališta s montažnim sklopivim tribinama, svlačionice i garderobe, manja multifunkcionalna dvorana i bazen dužine 25 metara.

image

SRC Gorica

Za lokalno stanovništvo i turiste

- Projekt ima preporuku Hrvatskog akademskog sportskog saveza za gradnju takve sportske dvorane koja bi zadovoljila potrebe naše lokalne zajednice. Realizacijom projekta povećat će se pružanje usluga djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima, odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima te odraslim osobama s intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima. Ciljana skupina korisnika prije svega je lokalno stanovništvo koje zasad nema mogućnosti bavljenja sportom i ostalim aktivnostima koje se mogu izvoditi u predmetnoj dvorani, a posebno vrtićka i školska djeca te sportski klubovi i društva - rekao je načelnik Bregovac.

Park Gorica stoljetna je lokacija park-šume koja se nalazi neposredno uz centar Fužina. Od šezdesetih godina prošlog stoljeća nije uređivana te je rekonstrukcija ovog lokaliteta nužna. Uređenje Parka Gorica podrazumijeva rekonstrukciju i opremanje postojećih staza te postavljanje opreme parka kako bi se u njemu omogućio cjelogodišnji boravak, ali i organizacija raznih društvenih i kulturnih manifestacija.

Ukupna je vrijednost projekta 99.906,30 eura. Uz Park Gorica nalazi se i Sportsko-rekreacijski centar Gorica, a vrijednost uređenja iznosila je 59.874 eura.

- Velik je potencijal za razvoj turizma općine Fužine i Gorskog kotara, a realizacijom svih planiranih projekata općina Fužine bit će nezaobilazno mjesto posjeta na putu prema moru za sve ljubitelje prirode - zaključuje načelnik Bregovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:00