ZAJEDNIČKO SUZBIJANJE NAPASTI

Projekt Osječko-baranjske županije: Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Ukupna vrijednost projekta bila je 984.670,78 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 800.176,55 eura, a vlastita sredstva iznosila su 184.494,23 eura

Sudionici projekta Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2 prijavljen je od strane Javne ustanove Razvojne agencije Osječko-baranjske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Projekt se je provodio na području Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije te na području Zapadnobački okrug i Južnobački okrug u Republici Srbiji. Počeo je u ožujku 2021. godine, a završio u travnju 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 984.670,78 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 800.176,55 eura, a vlastita sredstva iznosila su 184.494,23 eura.

image

Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Kroz cikluse od 6 radionica, zdravstveni djelatnici su educirani o bolestima koje prenose komarci, a kroz radionice u školama, udrugama umirovljenika te domovima za stare i nemoćne najugroženije skupine su educirane o osobnim mjerama zaštite od komaraca i mjerama kontrole populacije komaraca u kućanstvu.

image

Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Tijekom provedbe projekta postavljeno je 50 svjetlećih info-panoa za zaštitu od komaraca na području provedbe projekta koji svojim djelovanjem smanjuju broj komaraca u okolišu te sadrže informacije o mjerama zaštite od komaraca. Na područjima gdje nema info panoa građanima su podijeljene klopke za gravidne ženke komaraca te su na taj način promovirane ekološke metode smanjenja populacije komaraca.

image

Sudionici projekta Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Zajednički je razvijen „ICT tool“ - baza podataka u koju su uneseni podatci o vrstama i broju komaraca prikupljenih tijekom monitoringa, a za koju je iskazan interes i u drugim zavodima za javno zdravstvo.

Predstavnici 26 jedinica lokalne samouprave su dobili informacije o metodama kontrole populacija komaraca i bolesti koje oni prenose kroz radionice u Požegi i Novom Sadu. Kroz projekt je izrađen i Zajednički protokol za hitne slučajeve i pripravnost u slučaju pojave bolesti koje prenose komarci te Nadograđen priručnik o nadzoru malarije, chikungunye, denga groznice i groznice Zapadnog Nila, kao i invazivnih vrsta komaraca.

image

Kontrola komaraca u prekograničnom području Hrvatske i Srbije - MOS-Cross2

Nositelj projekta bio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a partneri Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fond "Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 12:45