JAČANJE KOMPETENCIJA

Osječko-baranjska županija: Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva VIRTUOS

Ukupna vrijednost projekta bila je 9.484.222,99 eura, od čega bespovratnih 8.634.105,80 eura

Praktikum iz kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja

VIRTUOS - uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva projekt je prijavljen od strane Razvojne agencije Osječko-baranjske županije unutar kategorije Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama. Provodio se od ožujka 2020. godine do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 9.484.222,99 eura, od čega bespovratnih 8.634.105,80 eura.

RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, kao i predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja.

Na međunarodnoj razini razvijena je suradnja i razmjena iskustva s najpoznatijom francuskom somelierskom školom Cafa Wine School, s BHMS-om (Švicarska) te vrhunskim obrazovnim ustanovama u Italiji(CAST Alimenti, ICIF, Institut Filippi) i Malti (ITS). Prestižna pariška akademija Le Cordon Bleu – imenovala je školu referentnom LCBP obrazovnom točkom za hrvatsko tržište.

Iskustvo "learning by doing" modela pridonijela je razvoju mreže suradnika i bolje povezanosti s tvrtkama i mentorima kod poslodavaca.

U svrhu osiguranja kvalitete i (samo)vrednovanja razvojnih procesa razvijena je platforma "OSKAR". Provedeno je više od 750 edukacija s više od 300 polaznika nastavnika i mentora. Polaznici edukacija organizirali su više od 100 radionica te prenijeli svoja znanja na više od 1000 polaznika. Promocija strukovnih zanimanja provedena je u više od 25 radionica za javnost uključujući 50 radionica za učenike i roditelje osnovnih škola kao i 36 storytelling radionica s djecom predškolske i osnovnoškolske dobi.

Škola je razvila nove obrazovne programe i kurikulume (posebno za zanimanje Slastičar) koji će se primijeniti u svim srednjim školama RH koje obrazuje za to zanimanje.

Nositelj projekta bila je Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka, a partneri Osječko-baranjska županija kao osnivač škole, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Obrtnička škola Požega, Srednja strukovna škola Vinkovci, Strukovna škola Virovitica, Sunčane toplice d.o.o. Bizovac, HUP Zagreb d.o.o., Palisada d.o.o. Opatija, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", Belišće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:07