VELIKO GRADILIŠTE

Karlovac se razvija uz projekte od 150 milijuna eura

U tijeku su aglomeracija i projekti EU, obnavljaju se povijesne zgrade, komunalna infrastruktura, grade vrtići i škole

Radovi u Radićevoj ulici

Nije fraza, Karlovac doista jest veliko gradilište: u gradu na četiri rijeke traju najveći radovi u posljednjih pola stoljeća; Aglomeracija, EU projekti, obnavljaju se povijesne zgrade, komunalna infrastruktura, grade vrtići i škole... U Karlovcu traju najopsežniji radovi u pola stoljeća: u sklopu Aglomeracije, vrijedne 67 milijuna eura, obnavlja se vodovodna i kanalizacijska mreža, a Grad to prati uređenjem kolnika, nogostupa, DTK mreže, javne rasvjete, za što izdvaja više od 12 milijuna eura.

Provode zelene projekte

Također, obnavljaju se povijesne zgrade, vrtići i škole, realiziraju EU projekti vrijedni 69 milijuna eura. Uz sve to, Karlovac ne zaboravlja na svoje zelenilo, čuva ga i obnavlja, te provodi “zelene” projekte - energetsku obnovu zgrada, postavljanje solarnih kolektora i pametne javne rasvjete, priprema se za korištenje geotermalne energije za grijanje.

Iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO) provodi se pet projekata cjelovite i energetske obnove značajnih građevina kao nastavak obnove od potresa: Hrvatskog doma, Male zgrade Gradske uprave, Gradskog muzeja, Kamoda i Mihalićeve kuće.

U području predškolskog odgoja trenutno se provodi pet projekata ulaganja u gradnju i opremanje dječjih vrtića s jaslicama te poboljšanje uvjeta rada i povećanja kapaciteta postojećih objekata. Početkom rujna otvoren je novi Dječji vrtić Rečica, vrijedan 1,2 milijuna eura, predstoji dogradnja vrtića Hrnetić i gradnja novog vrtića Luščić, čime će svako dijete u Karlovcu dobiti svoje mjesto u vrtiću.

image

Gradonačelnik Damir Mandić

Filip Malenica/

- Ulaganje u objekte osnovnih škola provodi se s ciljem prelaska rada škola u jednu smjenu i za potrebe pokretanja programa cjelodnevne škole pa će tako OŠ Dragojle Jarnević u konstrukcijsku i cjelovitu obnovu, a u dogradnju OŠ Mahično i OŠ Turanj. Uz to planira se i gradnja sportske školske dvorane uz OŠ Mahično i OŠ Rečicu te dogradnja uz OŠ Braća Seljan. Svi osnovnoškolci će imati nastavu u jednoj smjeni do jeseni 2027., do kada će biti sagrađena i nova škola na Luščiću, te time zaključena najveća ulaganja u karlovačke škole od neovisnosti RH. Cilj nam je osigurati dobre uvjete odrastanja i školovanja, kako bi svojim znanjem u budućnosti nastavili razvijati naš grad - rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Moderno središte županije

Grad sudjeluje u nekoliko Interreg projekata te se kroz međunarodnu suradnju provode projekti Citywalk, Infire, Zeb4Zen i GIFTSnet. Posljednji je vezan za Stari grad Dubovac gdje se priprema sanacija Branič kule i krovišta, prostorija Starog grada, arheoloških istraživanja na humku kao i rekonstrukcija pristupne ceste s parkiralištem te uređenje okoliša jezerca. S norveškim fondom EEA provodi se i projekt korištenja geotermalne energije za potrebe grijanja u Karlovcu pod nazivom PREP4KaGT-1. Lani je završen projekt “Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu”, vrijedan 17,7 milijuna eura.

Dva važna projekta izgradnje komunalne infrastrukture, za koja je Gradu odobreno sufinanciranje iz ITU mehanizma, a koji započinju ove godine su radovi na gradnji Parka Grabrik i prometnice u Luščiću.

Gradnjom nove prometnice u Luščiću, za što će biti izdvojen 1,5 milijun eura u ovoj godini, a sveukupno 2,250.000 eura, omogućit će se pristup budućem dječjem vrtiću, osnovnoj školi te ostalim sadržajima na prostoru nekadašnje vojarne Luščić. Inače, cijelo buduće naselje Luščić bit će građeno po principu zelenog, održivog i pametnog.

- Gradska uprava nastavlja pripremati projekte za daljnju revitalizaciju i razvoj grada te time omogućujemo ravnomjeran napredak. Jaka komunalna i prometna infrastruktura, uređenje prirode i zaštita kulturnih i prirodnih blaga, jačanje društvenih aktivnosti i događanja razvija Grad kao moderno središte županije. Broj turista se povećava svake godine, kao i interes mladih za radom i životom u Karlovcu. To nam govori da smo na dobrom tragu te tim putem nastavljamo dalje - ističe gradonačelnik Damir Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 15:36