IMPRESIVAN NIZ PROJEKATA

Brojni EU projekti zamašnjak razvoju Zagrebačke županije

Uz EU potpore u županiji su realizirani projekti u školstvu, prometu i vodoopskrbi čije će benefite osjećati i buduće generacije

Bez potpora EU neke bi se investicije realizirale desetljećima

Korištenje sredstava iz fondova EU tijekom svih ovih godina ostavilo je velik trag i dalo novi zamašnjak razvoju Zagrebačke županije kroz niz projekata. Posljednji u nizu je Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0. zahvaljujući kojem su postavljeni novi temelji strukovnom obrazovanju. Investicija je to vrijedna 15,5 milijuna eura osiguranih iz europskih fondova i proračuna Zagrebačke županije kojom su tri srednje škole postale centri izvrsnosti u kojima učenici uče na najsuvremenijoj tehnologiji. Tako je SSŠ Velika Gorica postala Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, SSŠ Samobor postala je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a SŠ Dugo Selo postala je Centar izvrsnosti za robotiku.

Investicija 117 milijuna eura

Sve ono što su do sada kroz nastavni proces uz pomoć nastavnika učenici mogli samo zamišljati kako se odvija, sada imaju priliku raditi i testirati na novoj opremi u tzv. učećim tvornicama. Interes za upis u ove škole premašio je postojeće mogućnosti što pokazuje da su mladi prepoznali strukovne škole kao poželjne. Učeći na suvremenim tehnologijama steći će kompetencije zahvaljujući kojima će biti itekako poželjan kadar za zapošljavanje u brojnim domaćim i stranim tvrtkama koje posluju na području Zagrebačke županije, a vape upravo za kvalificiranom radnom snagom.

Diljem Zagrebačke županije gotovo pola milijarde eura uloženo je u projekte vodnog gospodarstva, a tu posebno vrijedi istaknuti gradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok zahvaljujući kojem je na istočnom dijelu Zagrebačke županije riješeno pitanje vodoopskrbe za naredna desetljeća, pa i stoljeće. Investicija je to veća od 100 milijuna eura, a realizirana je u najvećoj mjeri upravo sredstvima fondova EU. Trebalo je napraviti 316 kilometara novog cjevovoda, 15 crpnih stranica, pet vodotornjeva, niz rekonstrukcija postojećeg sustava te sagraditi glavno vodocrpilište kako bi se osigurala sigurnost vodoopskrbe za sto tisuća stanovnika na istoku županije.

image

Među projektima je Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju

Povijesno ulaganje u županiji

Članstvo u EU omogućilo je korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti iz kojeg su Županijska uprava za ceste i Zagrebačka županija osigurale 92 milijuna eura za obnovu prometne infrastrukture oštećene potresima. Riječ je o povijesnom ulaganju na području Zagrebačke županije jer vlastitim sredstvima ovakve bi se investicije, umjesto u nekoliko mjeseci, realizirale desetljećima. Prometna infrastruktura jedan je od generatora gospodarskog razvoja i važan čimbenik u svrhu poboljšanja kvalitete života stanovništva, a ovakvim investicijama i sanacijom 82 klizišta, 70 mostova i propusta te 113 dionica cesta ukupne dužine oko 300 kilometara tome se itekako pridonijelo.

Europskim sredstvima unaprijedit će se i razvoj zdravstvenog turizma uređenjem smještajnih kapaciteta i turističkih sadržaja u Specijalnoj bolnici Naftalan kojoj je dodijeljeno 1,6 milijuna eura.

Sadašnji fokus je na energetskoj obnovi zgrada javne namjene i to zelinskih OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom i SŠ Dragutina Stražimira, OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu, ispostava Doma zdravlja u Samoboru i Ivanić-Gradu te upravne zgrade Zagrebačke županije također u Ivanić-Gradu ukupne vrijednosti 17,5 milijuna eura, od čega je 7,6 milijuna eura osigurano bespovratno iz fondova EU, a ostatak sredstava osigurava Zagrebačka županija.

Sadržaj nastao uz suradnju sa Zagrebačkom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:27