Novi španjolski premijer

Socijalist Sanchez nastavlja proeuropsku politiku svog prethodnika Rajoya

Do smjene na čelu španolske vlade došlo je u gotovo dramatičnim okolnostima
Mariano Rajoy
 Sergio Perez / REUTERS

Španjolska od danas ima novog premijera, sedmog po redu nakon dokidanja dugotrajne Francove diktature. Radi se o socijalistu Pedru Sanchezu, koji na mjestu premijera zamjenjuje aferama uzdrmanog Mariana Rajoya i koji bi dužnost šefa vlade službeno trebao preuzeti u ponedjeljak, kada bi trebao predstaviti i sastav svog novog kabineta.

Do smjene na čelu španjolske vlade došlo je u gotovo dramatičnim okolnostima. Naime, španjolski je parlament danas sa 180 glasova za, 169 protiv i jednim uzdržanim izglasao povjerenje Sanchezu, i to nakon što je prethodno Rajoy, koji je kormilom vlade u Madridu upravljao više od šest godina, odstupio. Rajoy je morao otići zbog korupcijskog skandala koji je uključivao njegovu Narodnu stranku, stranku desnog centra, a koji je na kraju doživio i sudski epilog. Iako je Rajoy negirao upletenost u skandal i nije bio osuđen zbog njega, zastupnicima u španjolskom parlamentu, među kojima je bilo i onih koji su podržavali njegovu vladu, to je bilo dovoljno da glasaju za njegov opoziv.

- Gospodin Sanchez će biti šef vlade, dopustite mi da mu prvi čestitam - kazao je Rajoy.

Prema španjolskim propisima, stranka koja zatraži izglasavanje nepovjerenja premijeru - a to je u ovom slučaju bila Socijalistička stranka - dužna je predložiti i kandidata za novog premijera. Među strankama koje su podržale Sancheza je i Baskijska nacionalistička stranka, čiji su zastupnici dosad podržavali Rajoya. Sancheza su, prema pisanju svjetskih agencija, poduprle i dvije katalonske stranke koje zagovaraju neovisnost te bogate španjolske regije, kao i zastupnici Podemosa.

U ovom trenutku malo tko se usudi prognozirati koliki će biti rok trajanja Sancheza i njegove vlade. Iako je on sam signalizirao kako bi volio ostati na vlasti do redovnih parlamentarnih izbora sredinom 2020., dio analitičara vjeruje da su novi izbori izgledni za godinu dana, nakon što se održe izbori za Europski parlament, te regionalni i lokalni izbori. U svakom slučaju, Sancheza čeka težak posao, posebno ako se uzme u obzir stanje u Kataloniji. Sam Sanchez već je rekao da je spreman razgovarati s Kataloncima, no ne i dopustiti im referendum o neovisnosti.

Novi španjolski premijer već je najavio da će poštovati proračun koji je usvojila Rajoyeva vlada. Ipak, tanka većina koju ima u parlamentu, upozoravaju analitičari, otežat će daljnju provedbu reformi, koje je već započeo Rajoy.

Za razliku od Italije, u španjolskom je slučaju dobro to što je i novi premijer, kao i većina stranaka, proeuropski nastrojena. To je, ističu analitičari, od velike važnosti, zna li se da je španjolsko gospodarstvo četvrto po veličini u zoni eura i peto u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:15