Ulaganja u budućnost

Istraživanje PwC-a: Amazon, Alphabet i Apple su najinovativnije tvrtke u svijetu

Najveći porast ulaganja u istraživanje i razvoj, čak 34 posto, bilježi Kina
Kampus Applea u Cupertinu, Kalifornija
 Profimedia, Newscom

Tvrtke u svijetu ove su godine povećale izdvajanja za istraživanje i razvoj za 11 posto, a godišnja vrijednost ulaganja u te svrhe dosegla je 782 milijarde američkih dolara, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila konzultantska kuća PwC.

Najveći porast ulaganja u istraživanje i razvoj, čak 34 posto, bilježi Kina, za kojom slijedi Europa, s rastom izdvajanja u te svrhe od 14 posto, te Japan, u koje je korporativan sektor izdatke za istraživanje i razvoj povećao za 9,3 posto, i Sjeverna Amerika, s rastom od 7,8 posto, pokazuje 14. po redu izdanje PwC-ova istraživanja "Global Innovation 1000".

Istraživanje provedeno u tisuću najvećih svjetskih kompanija pokazuje i promjene tokova novca u segmentu ulaganja u istraživanje i razvoj. Naime, potrošački je sektor sada, prvi put nakon pet godina, nadmašio softversku i internet industriju, te je imao najbrži rast izdvajanja za istraživanje i razvoj, 26 posto, dok je rast izdvajanja za te svrhe u IT sektoru iznosio 20,6 posto.

Unatoč tome, najveći dio ulaganja u istraživanje i razvoj, čak 60 posto, i dalje se odvija u IT sektoru, zdravstvu i automobilskoj industriji. Zanimljivo je da velike šanse da postane sektor s najvećim izdvajanjima za istraživanje i razvoj ima zdravstvo, i to već do 2020. godine, pokazuje istraživanje PwC-a.

Među tisuću najvećih tvrtki, rast broja tvrtki koje su povećale izdvajanja za istraživanje i razvoj zabilježile su Kina i Europa, dok je broj sjevernoameričkih i japanskih tvrtki u klubu tisuću najvećih pao. Tvrtka koja najviše ulaže u istraživanje i razvoj je drugu godinu zaredom Amazon, a u red top 20 tvrtki ponovno su se uvrstile i Sanofi i Siemens. Alphabet i Apple su najinovativnije tvrtke na svijetu, a među 10 najinovativnijih kompanija po prvi put je uvršten Netflix, pokazuje istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:22