ALAN BEGIĆ

‘Hrvatska se otvorila, u Zagreb i drugdje dolazi nam sve više poslova, naši developeri dobivaju visoke ugovore‘

Bivši bečki student ekonomije, Alan Begić, uspješni je direktor za e-Commerce i aplikacije u kompaniji Aleph Holding iz Madrida

Alan Begić

 Privatna arhiva

Kad sam u ljeto 2013. godine, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, razgovarala s Alanom Begićem, bio je 20-godišnji student na najvećem europskom ekonomskom sveučilištu Wirtschaftsuniversität Wien (WU) u Beču. U Jutarnjem smo tada pisali o mogućnostima studiranja u EU, a kako je omiljena destinacija mladih Hrvata bila Austrija, Alan Begić je bio idealan sugovornik koji je detaljno pojasnio mogućnosti koje pruža studij u toj zemlji.

Deset godina kasnije globalni je direktor za e-Commerce i aplikacije te business development u kompaniji Aleph Holding u Madridu, a u telefonskom razgovoru ispričao je kako mu se razvijala karijera.

Mreža poznanstava

- Došao sam na studij ekonomije u Beču dvije godine prije ulaska naše zemlje u EU jer su Austrija i Hrvatska već imale bilateralni sporazum po kome je cijena studija bila dosta prihvatljiva, no nije bilo besplatno.

Smatrao sam da se kroz studij u inozemstvu stvara network, odnosno mreža ljudi koja omogućava daljnje napredovanje na stabilnijim temeljima nego što bi bila karijera započeta na studiju u Zagrebu ili Hrvatskoj općenito. Nadalje, kad studirate vani, idete u svijet u kome nikoga ne poznajete i sami se morate snaći - prisjetio se Alan Begić odluke da studira u Beču.

Dodiplomski studij je završio 2015., a 2016. je diplomirao.

- Tijekom rada na diplomskom upoznao sam neke ljude koji su radili na vrlo atraktivnim lokacijama u svijetu, u Maleziji, Indoneziji, Kini itd. i to mi se svidjelo kao ideja. Upravo zahvaljujući toj mreži poznanstava, dobio sam priliku raditi u Maleziji u start-upu Foodpanda koji je sličan Woltu ili Glovu. To je bio prvi takav start-up u Aziji i dobio sam priliku voditi njihove operacije u Maleziji - rekao je Alan.

Nakon što je u Maleziji proveo nešto više od godine dana, odlučio se za novi izazov.

- Napredujući u karijeri, upoznao sam osobu koja je radila u Googleu, od koje sam saznao puno o toj kompaniji i njezinoj kulturi. Spoznao sam i da Google ima veliki odjel koji je posvećen biznisu, što dotad nisam znao. Zvučalo mi je zanimljivo i izazovno i odlučio sam pokušati. To je rezultiralo ponudom Googlea da dođem raditi u njihovo europsko središte u Dublinu - dodao je. U Googleu je najprije radio u englesko-irskom timu, a kasnije za njemački tim, što je dosta ubrzalo njegovu karijeru.

Europa kao dom

- Poznavanje njemačkog jezika svakako je pospješilo moju karijeru unutar Googlea gdje sam proveo tri godine. Nakon toga sam prešao u Facebook gdje sam pomogao izgraditi novi program i novi tim za njemačko govorno područje, dakle za Njemačku, Austriju i Švicarsku. Kad sam nakon tri godine odlučio otići iz Facebooka, otvorilo se puno novih mogućnosti: vrtjelo se između Njemačke, Austrije, Španjolske i SAD-a. Na kraju mi je bila najbliža ova opcija u Madridu koja je opet došla zahvaljujući networku: visoki menadžment s kojim sam radio u Facebooku prešao je u Aleph - ispričao je Begić.

Osvrnuo se na beneficije članstva Hrvatske u EU.

- Što se tiče biznisa, Hrvatska se otvorila, a sad smo uveli i euro. Imamo visokokvalificiranu radnu snagu koja je cjenovno kompetitivna u usporedbi sa zapadnim zemljama. To se i vidi, naši developeri dobivaju velike ugovore te sve više i više poslova dolazi u Zagreb i Hrvatsku. S osobne pozicije, najveći benefit je što se više ne moram mučiti s vizama i raznim dozvolama za boravak i rad u EU. Osjećam da mi je cijela Europa dom - zaključio je Begić.

"Na ‘komplicirana tržišta‘ uvodim Google i Twitter"

U Alephu je počeo raditi u studenome 2022. godine.

- Aleph je kompanija koja je medijski partner kuća kao što su Facebook, Google,Twitter i Pinterest na tržištima na kojima je kompleksnost biznisa previsoka da bi ušli u te države. Onda mi kao partner pružamo usluge i njihovi smo službeni zastupnici u tim zemljama.

Puno putujem: prošli tjedan sam bio u Portugalu, sad se spremam u Njemačku, a često idem u Dubai, Južnu Ameriku, baltičke i balkanske zemlje. Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija smatraju se kompliciranim tržištima za otvaranje i vođenje biznisa pa mnogo velikih kompanija ne ulazi nego nas angažiraju kao službene zastupnike za ta tržišta. Tako sam često i u Zagrebu gdje mi žive roditelji - ustvrdio je Alan Begić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:53