Ulaganja

Europska investicijska banka lani u Hrvatsku kroz projekte plasirala 507,3 milijuna eura

EIB je za nas ključni partner za korištenje novca iz fondova EU, poručila je Gabrijela Žalac
Anton Kovačev
 Darko Tomaš / Hanza Media

Europska investicijska banka (EIB) je u prošloj godini u Hrvatsku kroz razne projekte plasirala 507,3 milijuna eura, što čini gotovo jedan posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Taj je novac uglavnom utrošen kao potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva, zatim za zaštitu okoliša, inovacije i gradnju infrastrukture, čime je EIB postao značajan faktor gospodarskog razvoja Hrvatske, poručeno je s današnjeg predstavljanja aktivnosti i rezultata EIB-a u 2018. godini u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Među najznačajnijim korisnicima EIB-ovih sredstava u prošloj godini su Rimac Automobili. Ukupan iznos sredstava koje je EIB od 2001. plasirao u Hrvatsku veći je od šest milijardi eura, kazali su čelni ljudi EIB-a - Dario Scannapieco, potpredsjednik te institucije, i Anton Kovačev, šef Ureda EIB-a u Zagrebu.

Planovi EIB-a u ovoj godini govore o jos većem angažmanu, posebno u segmentu pružanja podrške malom i srednjem poduzetnštvu, gradnji infrastrukture i jačanju savjetodavne uloge "banke EU". Važnost EIB-a dolazi do izražaja i kada se uzme u obzir da je ta institucija jedna od ključnih u provedbi Junckerova plana.

- EIB je za nas ključni partner za korištenje novca iz fondova EU - poručila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

- Stopa gospodarskog rasta kakvu sada imamo u ovom je trenutku zadovoljavajuća. No, treba težiti njenom povećanju, a tu možemo računati na veću ulogu EIB-a - kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Prema podacima EIB-a, ukupna vrijednost financiranja te financijske institucije u Europi i svijetu lani je, kada je EIB obilježavao 60. godišnjicu postojanja, iznosio oko 64,2 milijarde eura. Cilj je EIB-a, istakao je Scannapieco, jačanje konkurentnosti gospodarstva EU. Jedan od izazova s kojim se suočava je i Brexit, no on neće ugroziti aktivnosti EIB-a, poručio je Scannapieco.

Na kraju današnjeg predstavljanja rezultata EIB-a u 2018. godini potpisana su i dva nova ugovora s Hrvatskom bankom za obnovom i razvitak (HBOR), ukupne vrijednosti gotovo 340 milijuna eura. Prvi ugovor odnosi se na potporu srednje velikim i javnim poduzećima, a drugi na ulaganje u KBC Rijeku. Ugovore je u ime HBOR-a potpisala Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:48