DIO TAWIL GRUPE

Sometal Croatia d.o.o. postaje novi orijentir razvoja i inovacije u Primorsko-goranskoj županiji

Grupa broji preko 1000 zaposlenih i procesira oko milijun tona metalnog otpada godišnje
 Sometal

Sometal Croatia d.o.o., integralni dio ugledne Tawil grupe, predstavlja novo razdoblje razvoja i inovacija u zapadnom dijelu Hrvatske. Kao kćerka tvrtka Sometal GMBH iz Austrije, ovaj industrijski div – koji posluje u Mađarskoj, Njemačkoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj I Libanonu - uspješno djeluje u Hrvatskoj već sedam godina, s ambicijom daljnjeg širenja svog poslovanja u Primorsko-goranskoj županiji.

Zapošljavanje i održivi razvoj

Plan tvrtke Sometal je zaposliti dvadesetak osoba, uglavnom iz lokalne zajednice. Takva odluka simbolizira posvećenost održivom razvoju Sometal Croatia d.o.o. i poticanju lokalnog gospodarstva. Predviđena izgradnja prostrane hale od 5000 m² za skladištenje i otpremanje neopasnog metalnog otpada nagovještava značajno tehnološko unapređenje regije.

Iskustva Tawil grupe (kojoj je sjedište u Beču) u drugim zemljama su redom pozitivna, a na svim svjetskim lokacijama uvijek se radi s neopasnim otpadom. Tawil grupa radi u 18 luka diljem svijeta isključivo sa neopasnim metalnim otpadom. Od tih 18, dvije Luke u RH su od značaja za tvrtku – riječna luka Vukovar te luka Rijeka koja je uveliko zaslužna za razvoj tvrtke SOMETAL u tom području. Uz sve to, Tawil grupa posjeduje dvije ljevaonice aluminijuma.

Grupa broji preko 1000 zaposlenih i procesira oko milijun tona metalnog otpada godišnje, kako željeza tako i obojenog metala. Pored više riječnih luka na Dunavu, grupa posluje i u morskim lukama na Jadranu i Crnom moru. U Constanzi, glavnom izlazu na more Rumunjske, grupa je vlasnik koncesije dijela luke na 70 godina.

Ekološki standardi i društvena odgovornost

Kao dio Tawil grupe, Sometal Croatia d.o.o. pridržava se strogih ekoloških standarda i principa održivosti. U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i drugim nadležnim tijelima, tvrtka osigurava da se sve aktivnosti provode u skladu s najvišim ekološkim normama, čime se pridonosi zaštiti prirodnih ljepota i zdravlja primorsko-goranske regije.

image
Sometal

Općina Fužine je provjerila sa Ministarstvom zaštite okoliša, Hrvatskim vodama i ostalim nadležnim ustanovama kako na odabranoj lokaciji u industrijskoj zoni Lič kraj Fužina postoje svi uvjeti za skladištenje neopasnog otpada jer, u suprotnom, ne bi niti razmišljali o ovom pothvatu na toj lokaciji – kažu u Upravi.

Taj otpad, kao niti jedan drugi metalni otpad, neće tu ostati, već će se vrlo brzo prevoziti na druge lokacije na kojima će ga se na razne načine koristiti. Zato je strah od negativnih ekoloških posljedica ove investicije neutemeljen.

Podrška lokalnim zajednicama

Osim poslovnog aspekta, Sometal Croatia d.o.o. i Tawil grupa iskazuju snažnu društvenu odgovornost kroz podršku lokalnim zajednicama. Od sponzoriranja sportskih timova i događanja do zapošljavanja lokalnog stanovništva, grupa je posvećena unaprjeđenju života u svakoj zajednici u kojoj djeluje. Zato je investicija Tawil grupe u Fužinama i velika prilika za lokalnu zajednicu. Tawil grupa svugdje podržava i lokalne projekte, kao i sportske aktivnosti – na primjer, u Opatiji sponzorira jedriličarski tim.

image
Sometal

Globalni doseg i lokalni utjecaj

S više od 1000 zaposlenih diljem svijeta i godišnjim prometom od milijun tona metalnog otpada, Tawil grupa predstavlja globalnu silu u industriji. Međutim, njihov pristup poslovanju u PGŽ pokazuje da globalne kompanije mogu imati značajan i pozitivan lokalni utjecaj. Grupa cjelokupnu investiciju ostvaruje svojim sredstvima, bez poticaja i ulaganja od strane države i samouprave, pa je sve što se ostvari čisti dobitak za lokalnu zajednicu – a najviše kad je riječ o zapošljavanju domaćih ljudi.

Održivost i tehnološka inovacija

Fokus grupe na održivost i tehnološku inovaciju osigurava da se metalni otpad obrađuje sukladno najvišim standardima. To ne samo da minimizira utjecaj na okoliš, već i potiče razvoj naprednih industrijskih tehnika u regiji.

Ulazak Sometal Croatia d.o.o. u primorsko-goranski gospodarski pejzaž predstavlja ne samo poslovnu priliku, već i zalog za bolju budućnost. Kroz svoje poslovanje, Tawil grupa ne samo da potvrđuje svoju poziciju industrijskog lidera, već i demonstrira svoju predanost održivom razvoju, ekološkoj svijesti i društvenoj odgovornosti. Ovaj projekt nije samo poslovni pothvat, već i obećanje bolje budućnosti za PGŽ i njene stanovnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:56