KVALITETNIJE ZDRAVSTVO

Medikol grupa i VAMED dogovorili strateško partnerstvo u realizaciji projekta Specijalne onkološke bolnice MCM

Projekt je razvijen u skladu sa strateškim dokumentima Republike Hrvatske

Medikol

MEDIKOL grupa (Medikol) i austrijska kompanija VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH (Vamed) potpisali su Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu u realizaciji projekta Specijalne onkološke bolnice – Medicinski centar Medikol (MCM).

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju u realizaciji ovog velikog projekta, napominje se u priopćenju, prethodila je trogodišnja poslovna suradnja na njegovoj pripremi. Odlukom Vlade RH od 15. lipnja 2023. Specijalna onkološka bolnica - MCM proglašena je Strateškim investicijskim projektom koji će doprinijeti boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene usluge u liječenju karcinoma za sve hrvatske građane, s ciljem povećanja kvalitete života i smanjenja stope mortaliteta koja je u Hrvatskoj veća od prosjeka Europske unije. Projekt je razvijen u skladu sa strateškim dokumentima Republike Hrvatske – Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka do 2030. i Europske unije – Europskim planom za borbu protiv raka. Projekt Specijalne onkološke bolnice - MCM doprinijet će jačanju konkurentnosti hrvatskog zdravstva, a Zagreb i Hrvatsku uvrstiti na kartu prepoznatljivih i razvijenih zdravstvenih destinacija s vrhunskom kvalitetom dijagnostike i liječenja onkoloških bolesti. Kapitalna ulaganja u zdravstvo kroz ovaj projekt u iznosu preko 77 milijuna eura, koja će se financirati vlastitim sredstvima i kreditnim izvorima, značajna su sama po sebi i iskorak su u bolje zdravstvo kroz sinergiju javnog i privatnog, što je model razvoja zdravstva u većini zemalja Europske unije.

"Današnjim potpisivanjem Memoranduma potvrdili smo partnerstvo VAMED-a i MEDIKOL-a u realizaciji MCM projekta nakon višegodišnjih zajedničkih priprema. U MEDIKOL-u smo prepoznali pouzdanog partnera i suradnika, a u MCM projektu pozitivan iskorak u razvoju zdravstvenog sustava Hrvatske. Zadovoljstvo nam je i čast biti partner u ovako značajnom projektu", izjavio je Dr. Markus Bolhar – Nordenkampf, izvršni Direktor VAMED-a.

"Ponosni smo na današnje potpisivanje Memoranduma s VAMED-om i strateško partnerstvo koje potvrđujemo. Za nas je VAMED, sa svojim internacionalnim iskustvom, znanjem u razvoju, izgradnji i upravljanju zdravstvenim projektima, najbolji mogući partner za realizaciju ključnog razvojnog projekta MEDIKOL-a. Specijalna onkološka bolnica - MCM, svojom veličinom, sadržajem, tehničkim dostignućima te vrhunskim kadrovima koje će zapošljavati, nije samo najznačajniji iskorak u razvoju MEDIKOL-a, već će imati i značajan pozitivan utjecaj na bolji zdravstveni standard u liječenju karcinoma u Hrvatskoj na korist i dobrobit svih naših građana, kao i onih iz susjednih zemalja", kazao je Ivan Rajković, predsjednik Uprave MEDIKOL-a.

VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH, Beč, Austrija dio je VAMED Grupe koja je lider na međunarodnom tržištu u planiranju, izgradnji, opremanju, tehničkom i operativnom upravljanju zdravstvenim projektima i ustanovama s preko 1.000 realiziranih zdravstvenih projekata diljem svijeta, 24.000 zaposlenih, uslugama tehničkog upravljanja za više od 840 zdravstvenih ustanova s ukupno preko 220.000 postelja te operativnim upravljanjem za cca 100 zdravstvenih ustanova na 3 kontinenta sa ukupno cca 15.000 postelja. VAMED Grupa vodeći je privatni pružatelj usluga rehabilitacije u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Češkoj s ukupno više od 8.240 postelja, ističe se u priopćenju Medikola. Začetnici su projekata po modelu javno – privatnog partnerstva (JPP) i projekata „life cycle“ u sektoru zdravstva: 27 JPP projekata u Austriji, Njemačkoj, Italiji i 46 međunarodnih „life cycle“ projekata.

MEDIKOL grupa d.o.o. Zagreb vodeća je hrvatska privatna zdravstvena grupacija s 249 zaposlenih i klinikama u pet gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Čakovec i Osijek. Samo u 2022. godini u poliklinikama Medikola usluženo je preko 101.000 pacijenata i obavljeno više od 347.000 medicinskih procedura. Stalno zaposleni liječnici Poliklinike Medikol objavili su 515 znanstvenih i stručnih radova i autorskih knjiga.

Poliklinika MEDIKOL vodeći je pružatelj dijagnostičkih postupaka na području radiologije i nuklearne medicine (PET/CT dijagnostika). U 15 godina rada PET/CT centara Poliklinike MEDIKOL (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) više od 100.000 onkoloških pacijenata u njima je obavilo PET/CT dijagnostičku pretragu. Danas su PET/CT centri Poliklinike MEDIKOL opremljeni najsuvremenijim sustavima za dijagnostiku i praćenje tijeka onkoloških bolesti (Philips digital Vereos sustav) te su ujedno referentni centri Philips-a za PET/CT tehnologiju.

image

PET CT

Reto Mueller, Medikol/

Zahvaljujući tvrtki Ruđer Medikol Cikolotron d.o.o. koju su po modelu javno-privatnog partnerstva zajednički osnovali Medikol i Institut Ruđer Bošković Hrvatska danas jedina u regiji posjeduje proizvodnju radiofarmaka - neophodnog lijeka koji se pacijentima aplicira tijekom provođenja PET/CT dijagnostike. Ruđer Medikol Ciklotron razvija i proizvodi vlastite radiofarmake osiguravajući njihovu stalnu dostupnost u svim dijelovima Hrvatske i susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:40