Hvalevrijedna investicija

Hrvatska jedina u regiji ima vlastitu proizvodnju ključnog saveznika u otkrivanju malignih bolesti!

Javno-privatno partnerstvo između Poliklinike Medikol i Instituta Ruđer Bošković traje već 15 godina te služi na dobrobit svim građanima Hrvatske, ali i šire

Ruđer Medikol Ciklotron

 Vjeran Petrović

Iako se u posljednjih 10 godina poduzimaju znatni napori u prevenciji malignih bolesti kroz razne inicijative i programe ranog otkrivanja raka i dijagnostike, one još uvijek predstavljaju velik problem modernog društva. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procjenjuje se da će se broj oboljelih od malignih bolesti do 2030. povećati za čak 25 posto. No, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da se 30 do 50 posto svih slučajeva raka može spriječiti i izliječiti.

Jedan od ključnih načina za rano otkrivanje malignih bolesti su precizne dijagnostičke pretrage, kao što su rendgenske snimke, mamografija, ultrazvuk, CT i magnetska rezonanca. Rano otkrivanje povećava šanse za uspješno liječenje jer se tumor može otkriti kada je još uvijek lokaliziran i nije se proširio na druge dijelove tijela. Napredak tehnologije u medicini omogućio je da se u svega nekoliko minuta može „snimiti“ unutrašnjost ljudskog organizma i potencijalno pronaći problem na vrijeme.

Među najpreciznijim dijagnostičkim pretragama je PET/CT metoda, najnapredniji sustav za medicinsko digitalno oslikavanje, koja se najviše koristi u onkologiji za otkrivanje stadija proširenosti malignih bolesti, ali i u kardiologiji i neurologiji. Kako nam je objasnio mr. sc. Darijo Radović dr. med., specijalist nuklearne medicine, voditelj polikliničkog odjela nuklearne medicine i zamjenik ravnateljice Poliklinike Medikol, ova metoda je značajno unaprijedila dijagnostiku, a posljedično i terapiju malignih bolesti. To najbolje potvrđuju studije, dodaje Radović, provedene na velikom broju pacijenata jer su pokazale da primjena ove terapije mijenja daljnji terapijski tijek u više od 30 posto onkoloških pacijenata.

image

PET/CT

Vjeran Petrović

Za razliku od klasične CT pretrage, PET/CT dijagnostika u otkrivanju metaboličkih promjena u tkivima koristi radioaktivne supstance, izotope koji se proizvode u ciklotronu, odnosno vrsti akceleratora čestica. Međutim, proizvedeni izotopi, objašnjava Radović, imaju relativno kratko trajanje (brzo se raspadaju), što ograničava broj mogućih snimanja pacijenata u jednom danu. Što je mjesto proizvodnje izotopa (ciklotron) dalje od mjesta snimanja (PET/CT centra), to je veća količina izotopa koja se raspada i manji je broj ljudi koji se može snimiti.

Važnost domaće proizvodnje

Srećom, ne trebamo ovisiti o uvozu jer se u Hrvatskoj već više od 15 godina uspješno proizvode vlastiti kratkoživući izotopi, za što je zaslužno partnerstvo Poliklinike Medikol i Instituta Ruđer Bošković (IRB). Njihova zajednička tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o (RMC) jedini je regionalni proizvođač radiofarmaceutike neophodne za dijagnostiku PET/CT uređajima, a njihovi proizvodi omogućuju obavljanje ovih pretraga u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Suradnja Poliklinike Medikol i Instituta Ruđer Bošković, objasnio je prof. dr. sc. Alfred Švarc,  senior znanstvenik IRB-a i savjetnik Uprave RMC-a, započela je još davne 2007. na proizvodnji i upotrebi radiofarmaceutika, a bila je potaknuta potrebom za optimizacijom PET/CT dijagnostičkih snimanja koja su se već nekoliko godina vršila u sklopu Poliklinike Medikol. No, zbog specifičnosti radiofarmaceutika koji se koristi u PET/CT pretragama, nije ga bilo moguće proizvoditi u Hrvatskoj te je svakodnevni uvoz ograničavao broj pregleda i činio ih znatno skupljim.

image

prof. dr. sc. Alfred Švarc, senior znanstvenik IRB-a i savjetnik Uprave RMC-a

Vjeran Petrović

- Na području Instituta Ruđer Bošković 30 godina je bio u funkciji ciklotron koji su izgradili znanstvenici s Instituta u suradnji sa stručnjacima iz tadašnje tvornice Rade Končar. Osim znanstveno-istraživačkih radova, na tom ciklotronu su se proizvodili i radionuklidi za potrebe zdravstva. No, njegov je rad prestao 1992. godine. Dolaskom Medikola, nove dijagnostike i novih PET/CT uređaja, pojavila se potreba za izgradnjom novog ciklotrona. On će, osim proizvodnje lijekova, biti korišten i u znanstveno-istraživačkim projektima u partnerstvu Medikola s Institutom Ruđer Bošković – objasnio je Hrvoje Žnidar, predsjednik Uprave RMC-a.

Prvi i izrazito kompleksan korak u ovom projektu, nastavlja Žnidar, bio je ishođenje dozvola za rad od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAE) bez čije suglasnosti tvrtka nije mogla početi s radom. Ipak, nakon uspješne nabave svih dozvola, Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. započeo je s radom 2009. adaptiravši staru zgradu IRB-a u centar za komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika.

Široka primjena PET/CT metode

Suradnja Medikola s vodećom znanstveno-istraživačkom institucijom ne služi samo na dobrobit svim građanima Hrvatske, već i pacijentima u regiji. Naime, izotopi se danas izvoze u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, a Hrvoje Žnidar, predsjednik Uprave RMC-a, istaknuo je da planiraju isporuku izotopa i u Crnu Goru.

- Javno-privatno partnerstvo nam omogućuje ne samo kontinuiranu isporuku izuzetno bitnog dijagnostičkog sredstva, već i rad na poboljšanju postojećih procesa te razvoju novih radionuklida za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. U bližoj budućnosti povećanjem naših proizvodnih kapaciteta planiramo plasman lijeka na tržišta Slovenije, Mađarske i Austrije – navodi Žnidar.

image

Hrvoje Žnidar, predsjednik Uprave RMC-a

Vjeran Petrović

Prim. Sunčica Andreja Rogan, dr. med. specijalista nuklearne medicine i voditeljica PET/CT Centra Zagreb Poliklinike Medikol, ističe da se navedena dijagnostika koristi i u teranostici, odnosno liječenju radioaktivnim izotopima pojedinih tumora, gdje se snimanja moraju vršiti u nekoliko faza. Nadalje, PET/CT metoda korisna je i za otkrivanje infektivnih bolesti, kroničnih upalnih bolesti ili za praćenje uspješnosti liječenja nakon primjene terapije. Znanstvenoj zajednici ova suradnja omogućava prodor u najsuvremenija istraživanja različitih bolesti jer PET metoda nije samo ograničena na istraživanje raka, već na mnogo širi spektar bolesti uz primjenu novih radiofarmaka koji omogućavaju vizualizaciju promjena u organizmu.

- U značajnoj primjeni je PET/CT sa specifičnim radiofarmacima kod neuroloških bolesti, kao što su demencije i epilepsije, u utvrđivanju dijagnoze, ali i u praćenju učinka liječenja nakon primjene lijekova ili kirurških zahvata – kaže Rogan.

Kako bi uspješnost PET/CT dijagnostike bila na najvišoj razini, svakodnevna proizvodnja radiofarmaceutika zahtijeva trenutnu dnevnu kontrolu kvalitete gotovog proizvoda. Zato je Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. opremljen najsuvremenijim laboratorijem, a PET/CT centar i ciklotronsko postrojenje služe i kao referentno-edukacijski centri za stručnjake iz regije.

image

PET/CT uređaj

Reto Mueller

Povezivanjem znanstvenih institucija i privatnih tvrtki može se uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Hrvatskoj, a uspješnost suradnje Medikola i Instituta Ruđer Bošković dokazuju i brojna znanstvena dostignuća na svjetskoj razini, ali i školovanje mladih suradnika koji su u proteklom periodu savladali primjenu radiofarmaceutika u PET vizualizaciji na modelu miša te doktorirali na toj temi.

Dr. sc. Marin Roje, voditelj laboratorija i viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, smatra da Hrvatskoj treba više javno-privatnih partnerstava u zdravstvu po uzoru na ovo.

- Koristi su nedvojbene za oba partnera te cjelokupni zdravstveni sustav i zajednicu jer predstavljaju uspješan model funkcioniranja koji je već sada prošao test vremena. Sve je veći interes za korištenje javno-privatnih partnerstava za mobilizaciju sredstava za reforme zdravstvenih sustava i omogućavanje istih. Europa je od 2011. do 2020. godine kroz ovakva partnerstva investirala više od 17 milijardi eura u projekte u zdravstvenom sektoru, a uzor Hrvatskoj mogu biti brojne države kao što Austrija, Njemačka, Švicarska, Danska i Nizozemska. U tim zemljama javno-privatna partnerstva jačaju ne samo zdravstvo, već cjelokupno gospodarstvo – zaključuje Roje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Medikol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:19