TOP 1500 PARTNER

Fortenova grupa kroz ESG usmjerenje pojačala pozitivan utjecaj na poslovno okruženje

U iskorake u području održivosti u odnosu na prethodnu godinu izdvajaju se projekti energetske učinkovitosti i izračuna ugljičnog otiska, produbljivanje odnosa s dobavljačima radi jačanja održivosti u lancu opskrbe, ulaganja u zaposlenike te nastavka starih i razvoja novih DOP projekata

ESG priznanje

Dok je u Fortenova grupi izrada trećeg Izvješća o održivosti ulazila u sam finiš, stigla je vijest kako su kompaniji, u konkurenciji velikih poduzeća s područja srednje i jugoistočne Europe, Međunarodni ekonomski forum Perspektive i Društvo Promo global dodijelili Zlatnu nagradu i priznanje "Regionalni ESG lider".

Priznanje je Fortenova grupa dobila u kategoriji "Ukupna ESG postignuća", a puno više od samog priznanja kompaniji je važna ta vanjska potvrda da njezin ESG pristup pozitivno utječe na ukupno okruženje u kojem se odvijaju poslovne operacije Grupe.

Naime, treće Izvješće o održivosti Fortenova grupe, koje će uskoro biti objavljeno, sadrži podatke o poslovanju 39 operativnih društava i Fortenova grupe d.d., te pokazuje kakav je napredak Grupa imala u aktivnostima i inicijativama koje su vezane za ispunjavanje ESG ciljeva, koji se automatski odražavaju i na lokalne odnosno nacionalne zajednice u kojima kompanije Grupe posluju.

Rast ulaganja u zaposlenike

Kada je, pak, riječ o iskoracima Grupe u području održivosti u godini dana, izdvaja se nekoliko važnih postignuća. U Grupi se provodi sveobuhvatni, višegranski projekt energetske učinkovitosti i izračun ugljičnog otiska, nastavljaju se stari i razvijaju novi DOP projekti, produbljuju odnosi s dobavljačima u smjeru jačanja održivosti u lancu opskrbe te podižu ulaganja u zaposlenike. S obzirom na ukupni broj radnika koje Grupa zapošljava u cijeloj regiji, kao i činjenicu da najveći broj kompanija Grupe pripada tzv. radnointenzivnim djelatnostima, rizik koji proizlazi iz nedostatka radne snage visoko je rangiran u mapi rizika Grupe. Stoga je i parametar povećanja ulaganja u zaposlenike jedan od vrlo važnih elemenata održanja konkurentnosti kompanija i cijele Grupe. Primjerice, troškovi rada na razini Grupe su od 2019. povećani za gotovo 200 milijuna eura, pri čemu Grupa kontinuirano ulaže u povećanje ukupnih primanja zaposlenika (plaće, nagrada za radne rezultate i prigodne nagrade) te je u širem okruženju prepoznata kao aktivni zagovornik traženja novih i relaksacije postojećih modela supstitucije nedovoljnog broja radno aktivnih stanovnika u zemljama regije.

image

Dodjela ESG priznanja

ESG kriteriji za investicijske odluke

S obzirom na kompleksnost - kroz različite djelatnosti (maloprodaja i veleprodaja, poljoprivreda i proizvodnja hrane te neosnovne djelatnosti) kompanija posluje na pet tržišta JI Europe, dakle, u različitim jurisdikcijama i regulatornim okvirima – u Grupi se provodi velik broj projekata s ESG predznakom. Donacije hrane koje kompanije Grupe provode na svim tržištima, projekt "Reciklopedije" koji se, osim u Hrvatskoj, provodi i u Srbiji, projekt "Bijele ambalaže", ambalaže koje se mogu višekratno upotrijebiti, i "Održivi plakati" koji čiste zrak, višegodišnji su projekti Mercatora Slovenija, Grupa je podržala projekt "TRGni se za ravnopravnost" u Hrvatskoj i BiH, uvodi se neodvojivi čep u kompanijama grupe pića, pa do projekata potpora edukaciji i profesionalnoj afirmaciji mladih odnosno projekata inkluzije i potpore ranjivim skupinama.

Neke su inicijative zajedničke svim kompanijama u Grupi, Primjerice, aktivnosti koje se provode u okviru projekata energetske učinkovitosti i izračuna ugljičnog otiska, spomenutih ulaganja u poboljšanje materijalnog statusa i izgradnju sigurnog i poticajnog okruženja za zaposlenike u svim kompanijama do aktivnosti vezanih za operacionalizaciju načela iz Politike raznolikosti, pravednosti i uključivosti koju je Grupa usvojila u 2023, a Grupi je zajednička i inicijativa povezana sa smanjivanjem otpada od hrane. Dodatno, u 2023. je u Fortenova grupi formaliziran pristup u kojem se sve investicijske odluke u Grupi razmatraju kroz prizmu ESG kriterija.

image

Fotonaponska elektrana Lipovac

Projekti energetske učinkovitosti i izračuna ugljičnog otiska

Projekt energetske učinkovitosti i projekt izračuna ugljičnog otiska za cilj imaju dugoročnu tranziciju na niskougljično gospodarstvo i prijelaz na obnovljive izvore energije. Kroz projekt energetske učinkovitosti Grupa je u 2023. godini ukupnu potrošnju energije u usporedbi s 2022. smanjila za pet posto. Ujedno je u okviru suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar znatno unaprijeđen sustav praćenja izvora emisija i kvalitete podataka, a polovicom ove godine će u cijelosti biti spremni akcijski planovi za smanjenje ugljičnog otiska na razini svake kompanije i Grupe.

Ključni smjerovi projekta energetske učinkovitosti koji se u 2023. sustavno provodio u cijeloj Grupi definirani su tijekom 2022., a s obzirom na obuhvat poslovnih aktivnosti Fortenova grupe imao je više smjerova i provedbenih aktivnosti. Primjerice, tijekom 2023. su u PIK Vinkovcima privedene kraju sve aktivnosti da bi se u siječnju 2024. u pogon pustila prvo fotonaponska elektrana Lipovac, a potom aktivirala i fotonaponska elektrana u Vinkovcima. Investicije su u jednoj trećini financirane sredstvima EU, a kompanija će time 35 posto energije imati iz vlastitih obnovljivih izvora. Dio projekta energetske učinkovitosti Grupe je i instalacija solarnih panela na proizvodnim pogonima i maloprodajnim objektima, kao i implementacija LED rasvjete. U maloprodajnim objektima provodila se optimizacija rashladnih vitrina, a u svim dijelovima sustava zaposlenici su se pridržavali "kućnog reda" za uštedu energije.

image

Najdonator priznanje

Konzumov "Najdonator" bez premca

Iako je jedan od najdugovječnijih u kompanijama Grupe, projekt "Najdonator" u okviru kojeg je Konzum prošle godine šesti put proglašen najvećim donatorom hrane u Hrvatskoj, još ima veliki potencijal rasta. Naime, količina donirane hrane u Hrvatskoj povećava se iz godine u godinu pa je tako u 2022. ukupna prodajna vrijednost donirane hrane bez PDV-a iznosila gotovo pet milijuna eura. Četvrtina svih donacija hrane dolazi upravo iz Konzuma, koji je donirao hranu ukupne vrijednosti više od 1,2 milijuna eura, odnosno od 2016. više od 1600 tona hrane. U sustavu u kojem je Konzum centralna točka svakodnevno sudjeluje 17 registriranih posrednika u 53 prodavaonica.

Vezano za smanjivanje otpada od hrane, prošle su godine Fortenova grupa, Konzum, Zvijezda i PIK Vrbovec potpisali Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane "Zajedno protiv otpada od hrane". Njime se potiče društvena odgovornost prehrambenog sektora s krajnjim ciljem sprječavanja i smanjenja nastanka otpada od hrane u Hrvatskoj za 30 posto do 2028. godine.

image

Pik Natur

PIK Vrbovec potpisuje liniju prerađevina Clean label bez aditiva

Nakon temeljitog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja, PIK Vrbovec je na tržište uspješno plasirao liniju mesnih prerađevina Clean label. Projekt je realiziran uz korištenje EU sredstava namijenjenih inovacijama koje podržavaju održivi razvoj. Jedan od važnih elemenata uspješne realizacije projekta bila je i suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, koji je kao strateški partner pružio stručno znanje i podršku pa proizvodi Clean label zadovoljavaju najstrože kriterije kvalitete i sigurnosti.

Liniju mesnih prerađevina čine kuhana šunka, parizer, mortadela i trajne kobasice. Ono što ih čini posebnima je izostanak fosfata, karagenana, nitrita i nitrata te korištenje prirodnog izvora askorbinske kiseline, što rezultira proizvodima čistog okusa i visoke nutritivne vrijednosti.

Sadržaj nastao u suradnjis Fortenovom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:59