Dnevni report Gojka Drljače

Balon koji bi se mogao raspuknuti: cijene high tech dionica mogle bi se ispuhati

U ranijim recesijama obično su investitori sigurno skrovište tražili u tradicionalnim kompanijama s klasičnim proizvodima
Ilustracija
 Imaginechina via AFP

Prema procjenama analitičara Barclaysa realno je očekivati ispuhivanje vrijednosti high tech dionica na američkom tržištu. I sveukupno dioničko tržište vrlo je visoko valuirano. Kolektivna valuacija S&P 500 dosegla je razinu koja je zabilježena za vrijeme dot-com balona. Pri tome valja voditi računa kako je najveći dio rasta tog reprezentativnog dioničkog indeksa vukla grupa velikih high tech dionica kao i manji broj kompanija iz e-trgovine. Te su kompanije prema procjenama Barclaysa premašile vrhunce iz 2000. godine te se trguju iznad 50 posto svoje median vrijednosti u zadnjih 5 godina. Sve to nalikuje na balon koji bi se mogao raspuknuti, promišljaju u Barclaysu.

Inače, u Barclaysu ulaganje u high tech dionice procjenjuju kao obrambeni potez značajnog broja investitora koji su tražili osjećaj sigurnosti nakon početka COVID-19 pandemije. Smirivanjem pandemije, a pogotovo nakon pronalaska vakcine, moglo bi doći do rasprodaje najvećih high tech kompanija kao što su Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple i Google (FANMG).

Dionice S&P indeksa u prosjeku se trguju po cijeni koja je 18,7 puta viša od zarade, što je osjetno više nego u zadnjih 5 godina. Pri tome se FANMAG dionice trguju po cijeni 29,2 puta višoj od očekivanih godišnjih zarada odnosno sada su na razini 25 posto višoj od prijašnjeg vrhunca.

U ranijim recesijama obično su investitori sigurno skrovište tražili u tradicionalnim kompanijama s klasičnim proizvodima i uslugama sa stabilnim dividendama, ali u recesiji izazvanoj pandemijom višu razinu sigurnosti prepoznali su u high tech dionicama gdje se u pravilu profitira na rastu cijene dionice.

U Barclaysu se, naravno, ograđuju i tvrde kako nitko ne može prognozirati tajming ispuhivanja dioničkog balona te kažu kako se isto tako može očekivati daljnji postojani rast cijena.

Prijedlog dnevnog štiva:

Treba li svjesno ubrzati infekcije sa SARS-CoV-2 kod ljudi koji nisu u rizičnim skupinama?

Messi se nakon devet godina izborio na sudu da može zaštiti svoje prezime kao trademark

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:19