GLAS PARTNERA

Razvojni centar Ličko-senjske županije: Velika potpora za razvoju poduzetništva i privlačenje investitora

Realizacijom projekta proizvođačima voća i meda omogućeno je korištenje opreme i savjetodavnih usluga Razvojnog centra kako bi naučili poljoprivrednim proizvodima koje proizvode dati dodanu vrijednost i izići na tržište

Razvojni centar Ličko-senjske županije

 Licko-senjska zupanija

U kategoriji Doprinos poduzetništvu Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije prijavila je projekt Razvojni centar Ličko-senjske županije za najbolji EU projekt u 2022.

Realizacijom projekta utemeljenja Razvojnog centra Ličko-senjske županije obnovljena je zgrada za smještaj novoosnovane ustanove Razvojni centar Ličko-senjske županije čiji je jedini osnivač Ličko-senjska županija, potpuno je opremljen Razvojni centar i to uredskim namještajem, informatičkom opremom i opremom za poluindustrijska postrojenja za preradu voća sušenjem i preradu voća u želirane proizvode te punjenje meda, hladnjačama za prihvat ukupno 30 t voća i sl. Uspostavljena je GIS platforma za informiranje ulagača (poduzetnika koji hoće započeti poslovanje u Ličko-senjskoj županiji i onih koji žele ulagati na području Ličko-senjske županije) po čemu je projekt jedinstven na području županije. Njime su stvoreni uvjeti za institucionalnu potporu razvoju poduzetništva i samozapošljavanja te privlačenje investitora na području Ličko-senjske županije.

image

Razvojni centar Ličko-senjske županije

Nositelj projekta bila je Ličko-senjska županija, a partneri Razvojna agencija LIRA i Grad Gospić.

Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, a završio u ožujku 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 21.501.476 kuna, od čega su bespovratna sredstva EU iznosila 17.751.476 kuna, a vlastita sredstva 3.750.000 kuna.

Realizacijom projekta stvoreni su uvjeti i za smještaj poduzetničkih potpornih institucija Ličko-senjske županije i to Razvojne agencije Ličko-senjske županije - LIRA i Razvojnog centra Ličko-senjske županije kao novoosnovane ustanove s ciljem upravljanja zgradom i opremom te pružanje savjetodavnih usluga poduzetnicima.

Među uslugama koje poduzetnicima pruža Razvojni centar je korištenje poluindustrijskih pogona za sušenje voća i preradu voća u želirane proizvode i punjenje meda uz savjetodavnu pomoć inžinjera prehrambene tehnologije, zatim korištenje spremišta, korištenje laboratorija za fizikalne analize, korištenje prostorija za pripremu i senzorsku ocjenu uzoraka te korištenje multifunkcionalne dvorane, zatim najam ureda u poduzetničkom inkubatoru, korištenje potpornih usluga poduzetničkog inkubatora za stanare kao i za poduzeća izvan inkubatora u vidu virtualnog inkubatora prilagođeno njihovim potrebama kao i korištenje one stop service usluga centra za podršku ulagačima.

Tako je stanarima poduzetničkog inkubatora osim korištenja suvremeno opremljenih uredskih prostorija omogućeno korištenje zajedničkih prostorija za poslovne sastanke ili konferencije, usluga poslovnog savjetovanja, marketinških usluga (promocija, sajmovi), pristup Internetu i svjetovanje o financijskim instrumentima za razvoj poslovanja i sl, a radi inkubacije u početnim godinama poslovanja ili akceleracije.

Realizacijom projekta Razvojnog centra proizvođačima voća i meda omogućeno je korištenje opreme i savjetodavnih usluga Razvojnog centra kako bi naučili poljoprivrednim proizvodima koje proizvode dati dodanu vrijednost i izići na tržište te ostvariti veće ekonomske koristi.

Stoga projekt izravno doprinosi jačanju gospodarskog razvoja Ličko-senjske županije kao i jačanju regionalne konkurentnosti kroz povećanje broja poduzetnika, stvaranje novih radnih mjesta i razvoj dinamične poduzetničke klime.

Svim korisnicima prostora, opreme i usluga Razvojnog centra Ličko-senjska županija subvencionira cijenu najma temeljem usvojenog Programa poticanja razvoja malog gospodarstva Ličko-senjske županije 2022-2025. U ovom trenutku Razvojni centar ima sklopljene ugovore o korištenju prostora u dijelu poduzetničkog inkubatora sa ukupno 11 korisnika te ugovore o korištenju opreme u polu industrijskom postrojenju sa 3 korisnika. To znači da je već 2022. godine Razvojni centar stavljen potpuno u funkciju. Više informacija na web stranici rc.licko-senjska.hr.

image

Razvojni centar ličko-senjske županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16