MEMORIJALNI CENTAR

Ponosni na svoju prošlost, dalje grade njenu budućnost

Investicija u projekt je pet milijuna eura, a završetak se očekuje u roku od tri godine

Ličko-senjska županija gradi Memorijalni centar Domovinskog rata

Ličko-senjska županija, kao jedan od svojih najvažnijih županijskih projekata, planira gradnju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije u središtu županije, gradu Gospiću.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata Ličko-senjske županije obilježit će se novija povijest Domovinskog rata te odati počast sudionicima Domovinskog rata, hrabrim herojima kojima dugujemo svoju slobodu.

Cilj gradnje i stavljanja u funkciju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije je oblikovanje prostora, objekata i sadržaja koji će suvremenim arhitektonskim rješenjem i funkcijom, utemeljeni na multimedijskim prezentacijskim komponentama i interdisciplinarnom pristupu povijesti Domovinskoga rata u Ličko-senjskoj županiji, stvoriti okruženje interaktivne prezentacije toga dijela povijesti ove županije i tako omogućiti, poglavito učenicima osnovnih i srednjih škola, terensku nastavu, a ostalim posjetiteljima Centra upoznavanje s događajima i okolnostima u kojima se županija nalazila u tom teškom, ali i slavnom razdoblju svoje povijesti.

image

Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije

Natječaj za idejno rješenje

U Centru su planirane i namjene koje mu daju dodanu vrijednosti-interpretacija povijesti Like i istraživački centar, a osim edukacijskog i prezentacijskog dijela, u centru je predviđeno oblikovanje i dokumentacijske i muzejsko-galerijske djelatnosti usmjerene prikupljanju, obradi, prezentaciji i davanju na korištenje arhivskog gradiva nastalog u vrijeme Domovinskog rata na području Ličko-senjske županije.

Projekt se provodi uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Trenutno Ličko-senjska županija provodi projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonskog-urbanističkog rješenja Memorijalnog centra za koji su odrađene sve pripremne aktivnosti. Idejno rješenje obrađuje Memorijalni centar površine BRP=1800 m2 s tematskim parkom.

Uz osnovne namjene u budućoj zgradi Memorijalnog centra bit će izložbeni postav i istraživački centar, a uređenju okoliša dat će se posebna pozornost. Parcela na kojoj će biti smještena zgrada Memorijalnog centra uredit će se kao tematski park s temom Domovinskog rata te će obuhvatiti prostor za eksponate, mjesto okupljanja posjetitelja i turista, učionicu na otvorenom, meditativni prostor kao i urbanu opremu i rasvjetu.

To postaje novi suvremeni javni otvoreni prostor grada Gospića i županije s prepoznatljivim vizualnim identitetom koji je komplementaran s arhitekturom i temom zgrade Memorijalnog centra. Procjena investicijske vrijednosti Projekta iznosi 5,000.000 eura, očekivano vrijeme završetka cjelokupnog projekta je za približno tri godine.

Novi razlog dolazaka u županiju

Memorijalnim centrom Domovinskog rata Ličko-senjske županije odat će se počast i trajno sjećanje na Domovinski rat te će se stvoriti nova točaka interesa i razlog dolaska posjetitelja i turista na područje Županije.

“Ponosni na svoju povijest te zahvalni hrabrim braniteljima za slobodu koju danas živimo, dužni smo graditi i razvijati našu Ličko-senjsku županiju u svim njenom segmentima, kao mjesto poželjnog dolaska, života i rada, a ovaj Memorijalni centar Domovinskog rata bit će još jedan od biser naše kulturne i povijesne županijske baštine”, rekao je župan Ernest Petry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 14:07