Operacija Orange?

Crodux slovenskom dnevnom listu komentirao glasine o prodaji - 200 milijuna eura? Premalo

- O iznosu koji bi bio prihvatljiv za Crodux ne možemo govoriti – kažu u Croduxu
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Kada bi doista razmatrali prodaju kompanije, zasigurno je ne bi prodavali za 200 milijuna eura koje spominjete već za puno veći iznos, poručili su iz Croduxa slovenskom dnevniku Finance.

- O iznosu koji bi bio prihvatljiv za Crodux ne možemo govoriti – stoji u očitovanju Croduxa Financama na njihov upit je li vlasniku Croduxa Ivanu Čermaku stigla ponuda slovenskog Petrola od 200 milijuna eura za kupnju lanca benzinskih crpki i prateće infrastrukture tvrtke Crodux Derivati Dva.

Finance navode kako raspolažu neslužbenim informacijama iz Petrola da su Čermaku ponudili spomenuti iznos za Crodux, podsjećajući kako je 200 milijuna eura sedam puta više od Croduxovog EBITDA.

Navode slovenskog dnevnika da je Crodux prikupljao ponude zainteresiranih kupaca i njima licitirao, iz Čermakove kompanije ovom prilikom nisu komentirali. Umirovljeni general Ivan Čermak u ranijim je istupima na tu temu demantirao planove prodaje lanca benzinskih crpki, poručivši kako Crodux raste, širi maloprodaju i skladišne kapacitete.

Čermaka su slovenski mediji upleli u aferu Orange u Petrolu koja je rezultirala smjenom Petrolove Uprave nakon njezina sukoba s Nadzornim odborom tvrtke. U prilog tvrdnjama da je bivša Uprava Petrola morala otići zbog planova širenja na hrvatsko tržište, slovenski mediji navode dogovor s Čermakom o preuzimanju plinskog biznisa od Čermaka.

Prema napisima u slovenskim medijima o poslovnom planu Petrola pod nazivom Orange, kompanija se bila spremna zadužiti oko 200 milijuna eura za širenje na tržištima ostalih bivših jugoslavenskih republika, s otvorenom opcijom da konačni trošak širenja bude nekoliko puta veći.

Odvjetnički ured kojeg je Nadzorni odbor Petrola angažirao za analizu rada bivše Uprave, u pripadajućem dokumentu čiji su dijelovi dospjeli u medije, ocijenio je kako plan Orange predstavlja prijetnju po normalno funkcioniranje kompanije. U spomenutoj analizi podsjeća se kako je zaduženost Petrola već sada oko 400 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:46