Progovorio

Umirovljeni general i jedan od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika napušta čelo svoje tvrtke

Povezane tvrtke u 2018. su zapošljavale ukupno više od 1200 radnika, ostvarile zbrojeno gotovo šest milijardi kuna prihoda
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Nije riječ o iznenadnoj odluci i povlačenju iz biznisa već o prijenosu operativnih poslova u kompaniji na menadžment, poručio nam je jučer vlasnik Croduxa Ivan Čermak nakon što je objavio odluku o odlasku s mjesta predsjednika Uprave tvrtke Crodux Derivati dva. Riječ je o najvažnijoj tvrtki u poslovnom sustavu Croduxa, a Čermaka će na čelu Croduxa Derivata dva naslijediti dosadašnja članica Uprave Draga Antić.

- Imam puno povjerenje u menadžment tvrtke, a ja ću se posvetiti razvijanju projekata na kojem već dulje vrijeme radimo u Croduxu, kao i nekim novim projektima koje pripremamo. Neću skroz napustiti ni operativni dio kompanije, uostalom u taj dio već mi je uključen stariji sin, uskoro će i mlađi – kazao nam je Čermak, zaključivši kako je od 1.lipnja u nekoj vrsti 'polumirovine'.

Ivan Čermak je trenutno i dalje predsjednik Uprave tvrtki Crodux Plin i Crodux Energetika te član Nadzornog odbora zadarskog Tankerkomerca. Njegov stariji sin Hrvoje član je Uprave Croduxa Derivata Dva te Nadzornog odbora zadarskog Tankerkomerca.

Kad su u pitanju projekti koje spominje umirovljeni general Čermak, Crodux je, među ostalim, od jeseni prošle godine u velikoj investiciji istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina na istražnim poljima u središnjoj Hrvatskoj.

O promjenama u poslovnoj strategiji Ivana Čermaka pisale su krajem prošle godine slovenski mediji, plasiravši informaciju kako je Petrol stupio u razgovore s Čermakom oko kupovine benzinskih crpki Croduxa. Vlasnik Croduxa, međutim, tom je prilikom slovenskom dnevniku Finance demantirao postojanje ponude Petrola dodavši kako je iznos od 200 milijuna eura koji bi Petrol navodno bio spreman platiti Croduxu za benzinske crpke daleko manji od onoga koliko taj biznis, poručio je Čermak, vrijedi.

Nova predsjednica Uprave dugogodišnja je najbliža suradnica Ivana Čermaka. Bila je članica Uprave Crodux Plina od 2012. do 2014., a u Upravi matične tvrtke je od 2013. Sudjeluje i u upravljanju Distentusom i Crodux Inženjeringom, a nakon Čermakova preuzimanja Tankerkomerca postavljena je na čelo NO-a zadarske tvrtke.

Povezane tvrtke u 2018. su zapošljavale ukupno više od 1200 radnika, ostvarile zbrojeno gotovo šest milijardi kuna prihoda i iskazale 139 milijuna kuna dobiti. S tim rezultatima Crodux je među deset najvećih sustava u Hrvatskoj i najveći koji ne konsolidira svoje podatke o poslovanju, a umirovljeni general Ivan Čermak prema prihodima svojih tvrtki jedan je od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika – odmah iza Branka Roglića i Pavla Vujnovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:43