ADRIAN JEŽINA

Razbudili smo uspavano telekom okruženje

Prvi u Hrvatskoj uvodimo najbržu 10 Giga optičku mrežu, zahvaljujući čemu već danas korisnicima nudimo pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne

 Adrian Ježina

 Darko Tomas/Cropix

Protekla je godina za Telemach u punom smislu riječi bila godina velikih promjena. Iza nas je razdoblje transformacije poslovanja, koje smo morali proći kako bismo stvorili temelje za najbolje iskustvo svih telekomunikacijskih usluga i implementaciju state of the art tehnologije koja će značajno ubrzati visoko pozicioniranje Hrvatske na digitalnoj karti Europe. Snažan ulagački ciklus s više od milijardu i 700 milijuna kuna usmjerili smo u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže. Svjesni da je iza nas zahtjevna i izazovna godina, zahvaljujemo svim našim korisnicima što su i u tim trenucima bili uz nas. Naslijeđenu mrežu do ljeta 2022. podići ćemo na razinu najrazvijenijih, a upravo smo postali konvergentni operator koji nudi i fiksne usluge kao što su širokopojasni internet, TV i telefonija. Prvi u Hrvatskoj uvodimo najbržu 10 Giga optičku mrežu, zahvaljujući čemu već danas korisnicima nudimo pakete s internetskim brzinama čak 20 puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj. Intenzivnom izgradnjom optičke infrastrukture i 5G mreže osigurat ćemo najbrži internet u zemlji, u što se stanovnici u raznim dijelovima Zagreba mogu uvjeriti već danas, a uskoro će tako biti i u ostalim gradovima.

U vremenima kad je u društvu sveprisutnija kriza povjerenja koja je ozbiljno zahvatila i telekom industriju, vjerujemo da će naši poslovni modeli naići na odobravanje jer u prvi plan stavljaju korisnika i dobrobit zajednice. Razbudili smo uspavano telekomunikacijsko okruženje u korist korisnika. U idućih pet godina očekuje nas propulzivan rast, a vrijednosti koje donosimo već su vidljive na postojećoj mobilnoj mreži na kojoj smo kvalitetu signala u protekloj godini pojačali za 40 posto.

Uz znanje i financijsku podršku United grupe, koja je u većinskom vlasništvu BC Partnersa, nastavljamo uvoditi tehnologije budućnosti, pa Telemach, koji je donedavno bio isključivo pružatelj usluga mobilne telefonije, postaje konvergentni operator. Izgradnjom najnaprednije optičke mreže zakoračili smo u fiksne usluge u okviru kojih unutar paketa nudimo sve ono što od njih modernom kućanstvu može zatrebati. Uskoro očekujemo i integraciju Optima Telekoma, čime ćemo osigurati zajednički nastup servisa i mreža na širem području Hrvatske, a širok raspon naših usluga uključuje i vrhunski TV sadržaj koji nudimo putem EON TV-a. Sve to, čini se, uznemirava konkurenciju koja raznim nekorektnim potezima nastoji blokirati naš daljnji rast.

A upravo je EON, koji su korisnici prihvatili iznad svih očekivanja, pokazatelj izvrsnosti te predstavlja standard kakav ćemo osigurati i na drugim područjima. Ova platforma, u pozadini koje je nagrađivana tehnologija, donosi drugačiji doživljaj gledanja televizije preko svih ekrana i bilo koje mreže u Hrvatskoj. Cjenovno konkurentan, EON nudi bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa te se može pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija koje u Telemachu ne naplaćujemo dodatno.

Jednostavnost i transparentnost ključne su komparativne prednosti svih naših proizvoda u odnosu na konkurenciju. Korisnicima nudimo razumljive usluge u skladu s onim što uistinu trebaju, te kod nas nema dodatnih skrivenih troškova. S korisnicima želimo izgrađivati fer odnose te im želimo osigurati usluge koje će unaprijediti njihove živote.

Neupitno je da je budućnost digitalna, pa već danas prvi gradimo najsuvremeniju infrastrukturu koja će podržati rast internetskog prometa za sljedećih deset i više godina. Ono što je također važno jest činjenica da ove usluge u Telemachu postaju dostupne kućanstvima i manjim poslovnim subjektima po konkurentnoj cijeni. To bi trebalo utjecati na razinu korištenja interneta velikih brzina koji u Hrvatskoj, prema posljednjem indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2021., koristi samo devet posto kućanstava, što je znatno manje od europskog prosjeka.

Uvođenje tehnologija za ultrabrz prijenos podataka od strateškog je interesa za našu zemlju, a kao infrastrukturni inovator Telemach želi biti predvodnik digitalizacije budući da upravo ona predstavlja okosnicu napretka. Tako povećanje općeg stupnja digitalizacije uzrokuje rast BDP-a, a uslijed rasta brzina na optičkoj mreži posljedično raste i broj zaposlenih.

Tehnologija u koju ulažemo pogoduje svim industrijama te će kompanijama omogućiti da brže i efikasnije digitaliziraju svoje poslovanje kako bi postale konkurentnije na tržištu. Zahvaljujući velikim internetskim brzinama koje donosi, optička će mreža iz korijena promijeniti doživljaj učenja na daljinu, videokonferencija i povezanosti, a zbog izuzetno niske razine latencije u njoj, do 1 ms, omogućit će vrhunsko gaming i streaming iskustvo, kao i virtualnu i proširenu realnost u 4K i 8K rezoluciji.

Sve to značajno će utjecati i na korisničko iskustvo, pa u sljedećih pet godina s 10 Giga optičkom mrežom planiramo pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava. Pored toga unapređujemo 4G+ mrežu koja će još godinama predstavljati najkorišteniju tehnologiju, a ubrzano uvodimo i mobilnu mrežu nove generacije, pa će 5G signal do početka sljedeće turističke sezone biti dostupan na području cijele Hrvatske gdje postoji korisnička potreba za tim. Ove tehnologije predstavljaju temeljnu infrastrukturu i za pametne gradove budućnosti, koji brojnim pametnim rješenjima mogu značajno unaprijediti kvalitetu življenja urbanog stanovništva.

ICT kompetencije najvažnija su polazna osnova te će pridonijeti stvaranju konkurentnog gospodarstva kakvo želimo razvijati. Ova znanja, uz brojne druge vještine koje su nam potrebne kako bismo odgovorili na rastuće korisničke potrebe, želimo zadržati u Hrvatskoj i s njima nastaviti stvarati vrijednosti za društvo u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21