HEALTHCOMM FORUM

‘Zdravstvo nam je neučinkovito, zastarjelo i financijski neodrživo. Sad je presudan trenutak za promjene‘

Jedna Slovenija ulaže dvostruko više od naših 1400 eura po stanovniku, Austrija je na 5.000 eura...

HealthComm Forum

Zdravstvo nam je neučinkovito, zastarjelo i financijski neodrživo. Ljudi sve manje vjeruju u institucije i taj pad povjerenja se pretapa i u zdravstveni sustav, i presudan je trenutak da se to povjerenje vrati i da se zdravstveni sustav posveti pacijentu. To je misija i cilj HealthComm Foruma, konferencije koja danas i sutra u Zagrebu okuplja ključne dionike sustava, u konstruktivnoj raspravi o tome kakav novi društveni ugovor treba hrvatsko zdravstvo.

- Misija nam je vratiti povjerenje pacijenata u sustav uz maksimalnu suradnju, otvorenost i komunikaciju između sustava i pacijenata. Danas otvaramo ozbiljan dijalog za sveobuhvatnu reformu zdravstva. O tome se govori godinama, no sad je presudan trenutak za promjene i ulaganje kojim ćemo napraviti iskorak i složiti sustav temeljen na podacima i usmjerenosti na pacijenta - izjavila je prilikom otvaranja konferencije Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma, koji se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Danske, poznate po najučinkovitijem zdravstvenom sustavu u Europi. Ole Henrik Frijs-Madsen, veleposlanik Danske istaknuo je kako je tajna u dobroj komunikaciji i povjerenju kako između pacijenata i zdravstvenih djelatnika, tako i između poreznih obveznika i države. Socijalni ugovor u zdravstvu ne postoji bez povjerenja, istaknuo je.

Michael Skovdal Rathleff, profesor danskog Sveučilišta Aalborg istaknuo je najveće izazove danskog sustava zdravstva koji nisu daleko od hrvatskih, tu su komunikacijske i organizacijske barijere između različitih sektora i slabo korištenje postojećih tehnologija.

- Problem je i nedostatak vremena za brigu o pacijentu, liječnici se više bave administracijom i papirima. Tu je potom i socijalna nejednakost, oni koji možda trebaju najviše, dobivaju najmanje pomoći. Probleme nastojimo riješiti intenzivnim dijalogom među svim sudionicima - kaže profesor.

Upravo korištenje tehologija može donijeti velike pomake, o čemu su pričali sudionici prvog panela konferencije. Ena Vitlov iz AstraZenece dala je primjer istraživanja provedenog kako bi se predvidjela budućnost starih i novih pacijenata koji pate od kroničnih bubrežnih bolesti. U svojoj analizi za idućih 10 godina predvidjeli su broj novooboljelih i komplikacija bolesti, kao i troškove liječenja, što je poslužilo kao alat u planiranju prevencije i liječenja. Upravo prevencija je najslabija točka sustava, ustvrdio je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu, ali i preniska ulaganja u sustav.

- Čini nam se da je 16,5 posto ulaganja u zdravstvo velik udjel, no radi se o iznosima koji su na dnu u EU, jedna Slovenija ulaže dvostruko više od naših 1400 eura po stanovniku, Austrija je na 5.000 eura, a inputi svugdje isto koštaju, kaže Jurković, koji se u smislu održivosti sustava zalaže za smanjenje broja bolnica, ali da se zadrži dostupnost. Tako bi Jurković dio zagrebačkih bolnica preselio u Sveučilišnu bolnicu u Blato, eventualno bi spojio neke županijske bolnice u županijama gdje su dvije bolnice.

- Ulažemo u stare zgrade umjesto da napravimo jedan centar izvrsnosti - kaže Jurković.

Uz napomenu da je financijska održivost izazov kad se ne mogu predvidjeti troškovi, ravnatelj KB Dubava Ivica Lukšić istaknuo je kako se može očekivati da će se s korištenjem novih tehnologija ubrzati i način rada u bolnicama te mijenjati koncept liječenja.

Ena Vitlov istaknula je i značajan benefit komunikacije industrije s udrugama pacijenata, dajući primjer udruga pacijentica oboljelih od raka dojke i jajnika.

- Primjer je anketa koju su udruge napravile među pacijenticama o važnosti testiranja na nasljedni rak BRCA1 i BRCA2, a pokazala je da čak 80 posto pacijentica nije znalo zašto je to testiranje važno, a niti kako pristupiti toj usluzi. To pokazuje koliko ima lutanja unutar sustava - kazala je Vitlov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 14:23