reorganizacija

Uspješna prilagodba novonastaloj situaciji: INA još od 2016. nudi rad od kuće

Od sredine ožujka čak 2600 radnika svoje radne zadatke bez poteškoća obavlja od kuće
ina rad od kuće

INA je odgovoran poslodavac i svjesna je važnosti ravnoteže između poslovnog i privatnog života te gradi pozitivnu korporativnu kulturu kroz brojne inicijative. Fokus Ine je na kreiranju strategije općenite dobrobiti u sklopu koje se provode projekti poput beneFITa kojim se radnicima omogućuje velik broj pogodnosti ili Fleksibilnih oblika rada (FORa) za bolju ravnotežu privatnog i poslovnog.

Uslijed pandemije kompanija je reorganizirala poslovanje, a kontinuirani proces digitalizacije pomogao je u uspješnoj prilagodbi svakodnevnog rada novonastaloj situaciji. Zdravlje i sigurnost zaposlenika su apsolutni prioritet kompanije, a pandemija je pokazala da su fleksibilna radna rješenja, koja su u Ini implementirana još u 2016. godinu, bila dobar smjer. Naime, već je postojala platforma za obavljanje posla izvan lokacije radnog mjesta koja omogućuje održavanje kontinuiteta poslovanja i zbog toga je prilagodba bila brza.

FORa aplikacija

Kroz FORa aplikaciju su, prije pandemije, izvansmjenski radnici Ine imali mogućnost fleksibilnog radnog vremena (FlexiTime), kao i mogućnost povremenog obavljanja posla od kuće (FlexiPlace) kada im to okolnosti i priroda posla omogućavaju.

Zadovoljstvo mogućnošću rada s udaljene lokacije je kod radnika Ine visoko - 94 posto njih izrazilo je zadovoljstvo projektom, 99 posto njih smatra da fleksibilnost omogućava dobar balans između privatnog i poslovnog, a 96 posto radnika tvrdi da su ovakvi oblici rada povećali njihovu produktivnost i motiviranost.

image
Marlena Jerković

Tijekom zastoja koji je počeo sredinom ožujka platforma je uspješno prilagođena te je u tom razdoblju čak 2600 uglavnom uredskih radnika Ine bez poteškoća obavljalo svoje radne zadatke od kuće. Nakon popuštanja mjera, a s ciljem daljnje zaštite zdravlja radnika, FORa je omogućila da se u Ini uvede rad u A i B smjenama, što znači da u uredima s dva ili više zaposlenika oni izmjenjuju na tjednoj bazi radeći od kuće ili u uredu. Oni radnici koji prema dogovoru s rukovoditeljem rade od kuće dužni su kroz FORa aplikaciju pokrenuti zahtjev za radom od kuće na određene dane.

Budućnost rada od kuće

Rezultati interne ankete o zadovoljstvu radnika i menadžera radom od kuće tijekom pandemije pokazali su da su kvaliteta rada i produktivnost zadržane, a komunikacija i postavljanje prioriteta nisu bili otežani. Uslijed neizvjesnosti koju donosi pandemijska situacija, u Ini smatraju da će rad na daljinu imati sve važniju ulogu. Koliko će dugo trajati preventivne mjere još uvijek je teško procijeniti, no sigurno je da je pandemija ubrzala određene procese pa tako i dosadašnje poglede na fiksna radna mjesta.

Promjene se već događaju i zato je bitno da ih omogućimo i reguliramo na zadovoljstvo naših radnika i poslodavaca.

Vladimira Senčar Perkov, direktorica ljudskih resursa Ine, smatra da su zdravstvena, ali i ekonomska kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa, promijenile način na koji živimo i radimo.

image
Vladimira Senčar Perkov
Goran Mehkek/Cropix

- Više nego ikad prije naglašena je važnost korištenja digitalnih rješenja i digitalne transformacije u svim aspektima poslovanja. Dugotrajan rad od kuće tijekom pandemije nije bio bez izazova, a najviše su nam nedostajali susreti s kolegama, no kvaliteta rada i naša učinkovitost ostale su iste ili su bile čak i bolje u novim okolnostima - istaknula je i dodala kako Ina mora preispitati strategiju zapošljavanja i učenja te svoju administraciju kako bi se sve više i još učinkovitije koristila digitalna rješenja u budućnosti.

- Novo vrijeme je pred nama i ono zahtijeva prilagodbu poslovanja Ine kako bismo razvili novu otpornost i okretnost jer krize nas uče koliko je to važno. Zato ćemo se nastaviti fokusirati na digitalna rješenja kako bi, kao i do sada, bili spremni odgovoriti na sve izazove koje budućnost nosi - naglasila je Senčar Perkov.

image
Vedran Prpić

Pritom potreba za fizičkim uredom i dalje će postojati, no oni će služiti kao centralno mjesto za obavljanje timskih zadataka, međusobno dijeljenje ideja i inovacije te susrete i povezivanje s kolegama.

Stvarni benefiti

Renate-Aleksandra Valentinčić Hranilović, vodeći specijalist za zapošljavanje i selekciju, izdvojila je projekte FlexiTime i FlexiPlace kao neke od najboljih projekata i stvarnih benefita otkada je u Ini.

- Te pogodnosti omogućile su nam da na bolji način rasporedim svoje vrijeme i ukupne obveze, privatne i poslovne, što mi je kao majci malog djeteta izrazito važno. S obzirom na to da si sama mogu odrediti tempo radnog dana, mene osobno čini kreativnijom i produktivnijom, a stres je uvelike smanjen. Također, u ovo izazovno vrijeme pandemije, korištenje fleksibilnih oblika rada se pokazalo odličnim rješenjem te nam je svima koji ih možemo koristiti omogućilo da nastavimo raditi, što je veliki benefit - zaključila je Renate-Aleksandra Valentinčić Hranilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:44