INVESTICIJE INE

Naša najveća kompanija sklopila ugovore vrijedne 98 milijuna eura za investicije u Rijeci i Sisku

U sklopu riječke Rafinerije Ina će investirati u tehnologije zelenog vodika, a u Sisku u biometan

Rafinerija nafte Rijeka

 Damir Skomrlj/Cropix

Naša najveća kompanija Ina potpisala je ugovore za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i za investiciju u postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Ukupna vrijednost ugovora, prema priopćenju Ine, iznosi 98 milijuna eura.
- Tijekom 2026. očekuje se dovršetak izgradnje obaju postrojenja. Riječ je dvama novim strateškim projektima, koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije kompanije i znatno doprinijeti njezinim nastojanjima na putu prema zelenoj tranziciji. - poručuju iz Ine.

U Rafineriji Rijeka Ina ide u projekt instalacije elektrolizatora kapaciteta 10 megavata za proizvodnju zelenog vodika. Projekt uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu.

- Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Republici Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom IVICOM Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme - napominju u našoj najvećoj kompaniji.

Financiranje iz NPOO-a

U Sisku Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka, kao što su slama, stajski gnoj i gnojiva, te iz različitih vrsta biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan, napominju iz Ine, mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo.

- Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu „ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogestom - navode iz Ine. Dodaju kako će projekt zelenog vodika, koji uključuje uz elektrolizator te solarnu elektranu i logističke kapacitete, bit sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond, najavljuju iz Ine, kompanija će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje.

- S već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije. Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dvaju najavljenih projekata Ina također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. u sve projekte obnovljivih izvora energije - rekla je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine.

U Ini podsjećaju da su, u sklopu zelene tranzicije poslovanja, već dvije solarne elektrane, u Virju i u Sisku, pustili u proizvodnju. Pritom otkrivaju kako u okviru svog portfelja projekata obnovljivih izvora energije ispituju potencijal vjetra u sjevernom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:38