Plinacro

Uloga plinskog sustava u dekarbonizaciji Hrvatske i Europe

Hrvatska ima potencijal potreban za transport dekarboniziranih plinova
 Plinacro

Plinacro, kao operater plinskog transportnog sustava, odgovoran je za izgradnju i sigurno upravljanje plinskim transportnim sustavom.

Sustav obuhvaća više od 2500 km plinovoda i omogućava dobavu plina potrošačima u 19 od ukupno 20 županija i Gradu Zagrebu. Preko interkonekcija s Mađarskom i Slovenijom plinski transportni sustav povezan je s regionalnim i europskim plinskim sustavom, a preko LNG terminala i sa svjetskim tržištem LNG-a.

Sukladno odrednicama EU, Plinacro kontinuirano razvija plinski transportni sustav u cilju omogućavanja razvoja otvorenog tržišta prirodnog plina i osiguravanja, kako domaće, tako i regionalne sigurnosti opskrbe plinom. Zahvaljujući tim nastojanjima značajno je smanjena potrošnja naftnih derivata, a u posljednjih 20 godina potrošnja plina porasla je 1,4 puta.

Prelazak s ekološki znatno nepovoljnijih naftnih derivata na prihvatljiviji i na trošilima učinkovitiji prirodni plin prirodan je tranzicijski put iz klasičnog energetskog sustava prema očekivanom energetskom sustavu nulte emisije CO2 u budućnosti.

EU lani donosi "Green deal" kojim napušta plin kao tranzicijsko gorivo prema potpunoj dekarbonizaciji te EU-strategijom za integraciju energetskih sustava i Strategijom za vodik za klimatski neutralnu Europu prepoznaje postojeći plinski sustav kao platformu za buduće korištenje dekarboniziranih plinova i vodika kao nužnog energenta u potpunoj dekarbonizaciji EU. Plinacro, kao i ostali europski operateri plinskih transportnih sustava, vidi svoju buduću ulogu u transportu dekarboniziranih plinova (biometana, vodika) i transportu CO2.

Hrvatska posjeduje potencijal potreban za transport dekarboniziranih plinova, a posebno za prikupljanje i skladištenje CO2. U prvoj fazi, do značajnijeg razvoja postrojenja za proizvodnju dekarboniziranih plinova, Hrvatska može aktivirati potencijal iskorištenih plinskih i naftnih polja za skladištenje, a cjevovodne infrastrukture za transportiranje CO2. Usporedo s tim, plinski transportni sustav će se postupno prenamijeniti i unaprijediti potrebnim cjevovodima i infrastrukturom, kako bi se osiguralo transport i distribuciju dekarboniziranih plinova do potpune ugljične neutralnosti hrvatskog energetskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:46