STRATEŠKO POZICIONIRANJE

Ulaganja od 100 milijuna eura: U pet godina Pevex planira imati četrdesetak trgovačkih centara

Uprava Pevexa razmatra širenje u inozemstvo, no zasad ne žele otkriti gdje

Krešimir Bubalo, predsjednik uprave Pevex-a

 CROPIX

Pevex planira u sljedećih pet godina broj svojih trgovačkih centara s trenutačnih 28 proširiti na ukupno četrdesetak. Već 1. prosinca otvara se centar u Vrbovcu, sljedeće godine u Poreču, a nakon završetka projekta i dobivanja dozvole slijedi i Zabok. Najavio je to predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo u sklopu predstavljanja lokacije novog logističko-distributivnog centra na Jankomiru.

Riječ je o najznačajnijoj ovogodišnjoj investiciji te kompanije - 13,5 milijuna eura uloženo je u samu izgradnju, a s troškovima opremanja riječ je o investiciji od nešto više od 15 milijuna eura.
Objekt će se protezati na 15 tisuća četvornih metara ili, kako je objasnio arhitekt koji ga je projektirao, Bruno Rechner, površinom koja je ekvivalent dvaju nogometnih igrališta i visinom poput zgrade s prizemljem i četiri kata. Zapadni dio Zagreba pokazao se kao idealna lokacija takvog logističkog-distributivnog centra zbog dobrog prometnog položaja, blizine zagrebačke obilaznice i pristupa autocesti.

Analizirali rute

- Prije nekoliko godina analizirali smo svoje postojeće rute i potencijale koje prepoznajemo u Hrvatskoj i regiji pa smo Jankomir odredili kao točku koja je strateški vrlo važna - objasnio je predsjednik Uprave Bubalo. Radovi su počeli u srpnju, a Ivica Stanković, predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja koja je glavni izvođač radova, potvrdio je da će biti završeni u zadanom roku, do sredine sljedeće godine. Ovo centralno skladište na zagrebačkom zapadu bit će opremljeno solarnim panelima jer im je, ističe Bubalo, kružno gospodarstvo izrazito važno.
- Ako se za 10 ili 15 godina odlučimo za neku drugu lokaciju, Pevex ovaj prostor može iznajmiti, ali trenutačno je Jankomir dio dugoročnih planova. Uz postojeće Kukuljanovo, koje nam je važno zbog robe koja stiže u kontejnerima brodovima jer radimo s cijelim svijetom - rekao je Bubalo.
​Iako dio robe u Pevex dolazi iz inozemstva, naglasak ostaje na domaćim proizvođačima. Hrvatska ima brojne konkurentne proizvođače s kojima žele raditi, a uz to neke robe ni ne podnose dobro daleki prijevoz.
- Gdje god možemo koristimo hrvatske proizvođače, a to ćemo činiti i ubuduće - rekao je.

Mogućnost napretka

Dodao je da planiraju i regionalni centar i skladište u Dugopolju, a nakon 40-ak Pevexa u Hrvatskoj, razmatraju o širenju u inozemstvo. Uprava Pevexa zasad nije željela komentirati koja su im konkretna tržišta za to najzanimljivija. U skorijim planovima Pevexa zasad nema niti prodaje koja se spominjala prijašnjih mjeseci. Krešimir Bubalo je poručio da većinski dioničari trenutačno nisu zainteresirani za taj korak, već su im u fokusu razvoj i ekspanzija kompanije. Takvo proširivanje mreže na 40-ak trgovačkih centara vrijedno je oko 100 milijuna eura, a radi se o većinom vlastitim sredstvima.
Osim u nove kapacitete, ulagat će i u svoje zaposlenike.
- Zasad nismo zapošljavali strane radnike jer je naš imperativ podizanje plaće da bismo zadržali hrvatske radnike. Važno nam je ulaganje u ljude i talente kako bi oni osjećali da postoji mogućnost napretka unutar kompanije, posebno zato što je dio njih bio vjeran kompaniji i u najtežim vremenima kada smo prolazili kroz stečaj - istaknuo je Bubalo.

image

Prodajni centar PEVEX Jankomir


CROPIX

Logističko - distributivni centar u Jankomiru

1. Objekt će se protezati na 15 tisuća kvadratnih metara, što je površina koja je ekvivalent dvaju nogometnih igrališta i visinom poput zgrade s prizemljem i četiri kata.

2. Riječ je o najznačajnijoj ovogodišnjoj investiciji te kompanije - 13,5 milijuna eura uloženo je u samu izgradnju, dok je s troškovima opremanja riječ o investiciji od nešto više od 15 milijuna eura

3. Radovi su započeli u srpnju, a Ivica Stanković, predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja koja je glavni izvođač radova, potvrdio je da će biti završeni u zadanom roku do sredine sljedeće godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:24