TRAŽE REFORMU

UGP izašao sa sedam prijedloga koje smatraju nužnim za stvaranje poticajne poduzetničke klime

Među prijedlozima UGP-a su i neoporezivanje reinvestirane dobiti

Hrvoje Bujas

 Zeljko Puhovski/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) zatražila je sastanak s ministrima financija i gospodarstva kako bi se razmotrilo nekoliko ključnih reformi koje bi mogle rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje, priopćila je u srijedu ta udruga.

UGP ima sedam prijedloga koje smatraju nužnim za stvaranje poticajne poduzetničke klime.

Predlažu povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 eura na 70.000 eura, napominjući kako bi se na taj način prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta.

Granica za plaćanje PDV-a, kako su naveli, ostala je na 40.000 eura godišnje, unatoč službenoj inflaciji od 52 posto od 2007. godine, a 24 posto u posljednje četiri godine. UGP smatra nužnim povećati ovu granicu na 70.000 eura kako bi se prilagodili inflacijskim promjenama.

UGP predlaže i smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto, ističući kako bi to potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima, te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.

Jedan od prijedloga je i smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 posto, što bi, kako ističu, doprinijelo smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, ali i pozitivno utjecalo na životni standard građana te potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.

Među prijedlozima UGP-a su i neoporezivanje reinvestirane dobiti, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, zatim smanjivanje parafiskalnih nameta te ukidanje posebnog poreza na kavu.

Trenutno se, kako navode iz UGP-a, u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 posto po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 posto.

U UGP-u smatraju da bi ukidanje tog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.

Udruga traži i redefiniranje Zakona o trgovini jer smatraju da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

U UGP-u vjeruju da bi ove mjere mogle značajno doprinijeti poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj, olakšati poslovanje poduzetnicima i povećati konkurentnost gospodarstva, a na ministrima je da odluče žele li zadržati mlade i podržati hrvatske poduzetnike.

"Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji, te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike, ovo je naš startni doprinos istoj i to odmah, u prvih 100 dana nove Vlade", poručio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 01:12