STIGLA JE ODLUKA

U zadnji čas promijenjen plan, Nama u Ilici i onu na Kvatriću se razdvajaju: Sud naredio prodaju legendarne zgrade

Sud je zaprimio podnesak Croatia osiguranja koje je suglasno sa skupnom prodajom nekretnina

Nama u Ilici 

 Dragan Matic/cropix/Cropix

Na Skupštini vjerovnika Name d.d. u stečaju u srijedu je odlučeno da se stavi na prodaju robna kuća u Ilici po početnoj cijeni od 21,8 milijuna eura te da se zasad odustane od predložene prodaje druge preostale Namine robne kuće na Kvaternikovu trgu.

- Uz nekretnine prodavat će se i roba koja se nalazi u tim nekretninama, inventar i trgovačka roba, zalihe robe po vrijednosti koja će biti utvrđena na sljedećoj skupštini vjerovnika, kao i obveza preuzimanja poslovanja i zatečenih radnika od strane kupca i nastavka poslovanja, a sve prema odluci koju će donijeti skupština vjerovnika - navodi se u odluci Trgovačkog suda u Zagrebu, u čijim je prostorijama održana skupština vjerovnika Name koja se u stečaju nalazi već 24 godine.

image

Nama u Ilici

Dragan Matic/cropix/Cropix

Iako je stečajni upravitelj Name Damir Mikić predložio da se oglasi prodaja obje preostale robne kuće te tvrtke, takvom su se rješenju uoči Skupštine usprotivili razlučni vjerovnici Croatia osiguranje i država, svaki s svojom argumentacijom. Croatia osiguranje, primjerice, osporila je Mikićev prijedlog da se robne kuće prodaju kao gospodarske cjeline, a ne kao nekretnine, s obrazloženjem osiguravatelja da se na taj način smanjuje moguća cijena koja se može dobiti od zainteresiranih kupaca.

- Stečajni upravitelj dostavio je procjenu nekretnina, a slijedom procjene proizlazi velika vjerojatnost da će se iz prodaje nekretnina namiriti ne samo razlučni nego i stečajni vjerovnici - navodi se u sudskom rješenju o prodaji robne kuće u Ilici.

image

Nama u Ilici

Dragan Matic/cropix/Cropix

Dug bez kamata

Prema istome izvoru, potraživanje Croatia osiguranja iznosi 1,4 milijuna eura, a dug Name prema državi 8,7 milijuna eura. U oba slučaja riječ je o potraživanjima bez kamata.

Budući je Croatia osiguranje tražilo da se oglasi prodaja samo nekretnina u Ilici bez poslovanja i robe, iz odluke suda proizlazi da joj nije udovoljeno u cijelosti. Država je svoju suglasnost na prvotni model prodaje preostalih robnih kuća Name uvjetovala objašnjenjem stečajnog upravitelja po pitanju zabilježbe grada Zagreba koja je stavljena na robnu kuću u Ilici. Na Skupštini vjerovnika utvrđeno je da se zabilježba odnosi na postupak utvrđivanja zgrade robne kuće kao kulturnog dobra uz navođenje roka do 2028. u kojem grad Zagreb treba donijeti pripadajuće rješenje.

Kada je u pitanju način prodaje nekretnine u Ilici, sudskom dražbom, javnim natječajem ili na neki treći način, o tome će sud donijeti poseban zaključak o prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33