24 GODINA AGONIJE

Novi obrat oko Name u centru Zagreba i na Kvatriću, sve se još jednom zakompliciralo: ‘Mi se takvoj prodaji protivimo!‘

CO je protiv predloženog modela prodaje robnih kuća u Ilici i na Kvatriću

Zgrada na najatraktivnoj lokaciji u Zagrebu u stečaju Name procijenjena je na 40 milijuna eura.  

 Dragan Matic/Cropix

Uoči Skupštine vjerovnika zagrebačke Name zakazane za srijedu s prijedlogom da se preostale robne kuće te tvrtke u Ilici i na Kvaternikovu trgu stave na prodaju, jedan od najvećih vjerovnika, Croatia osiguranje (CO), usprotivio se predloženom modelu prodaje. Prema objavljenom podnesku koji je CO dostavio Trgovačkom sudu u Zagrebu, naša najveća osiguravateljska kuća smatra da predloženim modelom prodaje robnih kuća Name neće biti zaštićena prava vjerovnika.

"Protivimo se predloženom načinu prodaje kao nezakonitom i protivnom interesu svih vjerovnika u ovom stečajnom postupku. Iz navedenog prijedloga odluke prije svega nije razvidno hoće li se prodajom ovih nekretnina namiriti razlučni vjerovnici ili se nekretnine prodaju kupcu opterećene s razlučnim pravima", stoji u spomenutom podnesku CO-a.

Trgovački sud, podsjetimo, sazvao je Skupštinu vjerovnika Name s prijedlogom prodaje robnih kuća u Ilici i na Kvaternikovu trgu nakon što je stečajni upravitelj Name Damir Mikić pribavio suglasnost vjerovnika za to. Croatia osiguranje ne samo da se zauzimalo za prodaju robnih kuća nego je u posebnom postupku pred Trgovačkim sudom tražilo i dobilo zaštitu zakonitosti svojih prava jer stečaj Name traje 24 godina, a CO kao razlučni vjerovnik s potraživanjem od 1,4 milijuna eura bez kamata nije naplatio nijedan euro. No, pokazalo se da predloženi model prodaje nekretnina u Ilici i na Kvatriću nije u skladu s interesima CO-a.

Odvojena prodaja

Stečajni upravitelj Name predlaže da se spomenute robne kuće prodaju odvojeno, u dva različita pravna postupka. Uz to, Mikić predlaže da kupac robnih kuća preuzme oko 290 djelatnika Name i obveže se na poslovanje tvrtke u roku od najmanje dvije godine.

"Za Robnu kuću Kvaternikov trg određena je prodaja prikupljanjem i otvaranjem ponuda, dok je za Robnu kuću Ilica određena prodaja putem javne sudske dražbe. Dakle, isti kupac ne mora kupiti obje robne kuće kao gospodarsku cjelinu, već će moguće ili vjerojatno ove robne kuće imati različite nove vlasnike. Iz navedenog jasno proizlazi da se ne prodaje imovina dužnika kao cjelina, već se zasebno prodaju dijelovi imovine, ali svaki dio kao zasebna gospodarska cjelina", sukus je prigovora CO-a na prijedlog stečajnog upravitelja Name. Za CO je, prema podnesku, jedino prihvatljivo rješenje da se robne kuće prodaju kao nekretnine, a ne kao gospodarske cjeline s radnicima i poslovanjem. Traže da se o predloženom modelu uopće ne glasa, odnosno da se skine s dnevnog reda Skupštine vjerovnika. U protivnom, CO najavljuje da će "iskoristiti sve dostupne pravne lijekove u svrhu pobijanja takve odluke o prodaji ako bude donesena te će radi zaštite svojih prava i interesa poduzeti i sva druga pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju".

Prigovor države

Prema elaboratima o vrijednosti spomenutih nekretnina, robna kuća u Ilici bit će, ako vjerovnici podrže prijedlog stečajnog upravitelja, ponuđena po cijeni od 39,7 milijuna eura, a robna kuća na Kvaternikovu trgu za 24,9 milijuna eura. Nekretnina u Ilici opterećena je hipotekama u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna eura.

I drugi najveći razlučni vjerovnik Name, država, uputio je uoči Skupštine vjerovnika podnesak Trgovačkom sudu, u kojem dovodi u pitanje eventualnu odluku o prodaji robnih kuća u Ilici i na Kvaternikovu trgu. Ministarstvo gospodarstva, naime, upozorava stečajnog upravitelja Name da na jednoj od nekretnina koje su predložene za prodaju postoji sudska zabilježba privremene zabrane bilo kakvog raspolaganja ili otuđenja te traži da se Mikić na Skupštini očituje po tom pitanju.

Prema izvješćima stečajnog upravitelja, Nama iz redovitog poslovanja podmiruje svoje i troškove stečajnog postupka, ali ne može vraćati dugove nastale prije otvaranja stečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33