SOLINSKI MOLD

‘U pet dana 2022. imali smo više upita za suradnju nego u prethodnih pet godina‘

Tijekom 2021. ostvarili smo promet od 1,7 milijuna kuna, a u ovoj godini očekujemo da ćemo ga udvostručiti, kaže Branimir Dević

Branimir Dević

 Paun Paunovic/Cropix

Tvrtka Mold, koja je jedina u Hrvatskoj uspostavila kružno gospodarenje otpadom i bavi se proizvodnjom plastičnih dijelova za građevinarstvo, sanitarnih dijelova i igračaka iz recikliranog otpadnog materijala, raste po dvostrukim stopama i priprema nove investicije.

Mold, čije je sjedište u Solinu, a pogon na Mostinama, želi postati vodeći proizvođač proizvoda od recikliranih plastičnih materijala.

- Svake godine rastemo, a lani smo udvostručili promet. Uskoro ćemo udvostručiti i broj zaposlenih. Tijekom 2021. ostvarili smo promet od 1,7 milijuna kuna, a u ovoj godini očekujemo da ćemo ga udvostručiti. Broj zaposlenih povećao se sa šest na deset, a kako planiramo još zapošljavati, uskoro će narasti na 12. U ovoj godini planiramo još veći rast jer smo pred ugovaranjem značajnih poslova. U pet dana ove godine imali smo više upita za nove poslove nego što smo imali u proteklih pet godina otkad tvrtka radi - ističe Branimir Dević, direktor i suvlasnik Molds.

Specifično poslovanje

Prema njegovim riječima, tri su godine istraživali mogućnosti recikliranja otpadnog materijala. Pojašnjava da je poslovanje s otpadom specifično i zahtijeva velik trud i ulaganje te ishođenje brojnih certifikata i dozvola.

- Sad znamo koji se plastični otpad može reciklirati. Obradi se sve što dođe u pogon. S budućim poslovnim partnerima pregovaramo o uvođenju nekih novina - ističe Dević.

image

Djelatnik Božidar i Branimir Dević

Paun Paunovic/Cropix

Mold sirovinu u najvećem dijelu osigurava suradnjom s privatnim specijaliziranim tvrtkama.

- One nam dovoze raznovrstan kruti plastični otpad, a mi ga razvrstavamo, meljemo i pretvaramo u granule od kojih radimo naše proizvode. Primjerice, možemo obraditi plastične dijelove automobila, okvire za prozore, cijevi i gajbe, samljeti ih i onda od njih proizvesti građevinski materijal. Uglavnom je riječ o građevinskim proizvodima koji se ugrađuju u betonske armature. Tako se rade i edukativne igračke - objasnio je tehnologiju posla direktor Molda i dodao da surađuju s tvrtkama Eko Imotski, Korušce metali te pojedinim lokalnim komunalnim poduzećima.

Spojiti drvo i plastiku

U skoroj budućnosti Mold priprema i investiciju u širenje kapaciteta. Riječ je o ulaganju u pogon za proizvodnju WPC obloga za terase, koje bi se izrađivale od drvenog otpada.

- Naš partner Eko Imotski bavi se i otpadnim drvetom, pa bismo od te tvrtke nabavljali sirovinu. Ideja je spojiti plastiku i drvo u finalni građevinski proizvod. U završnoj smo fazi patentiranja proizvoda koji bi se koristio za izradu građevinske oplate od potpuno recikliranog materijala - otkriva Dević.

Proizvodni pogon tvrtke Mold sastoji se od reciklažnog dijela, pogona za proizvodnju i prostora u kojem se pakiraju gotovi proizvodi.

- Imamo proizvodni građevinski asortiman s oko 80 različitih artikala. Imamo i sanitarni program, a četvrta smo tvrtka u svijetu i prva u Hrvatskoj koja proizvodi igračke od recikliranog materijala - pojašnjava Dević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:38