Partnerstvo

U Hrvatskoj će dizajnirati čipove za dronove, autonomna vozila i brodove

Orqa, FERIT i FER žele stvoriti kadrove koji mogu kreirati konzorcij za dizajniranje čipova koji bi se natjecao na EU natječajima

Dron koji je izradio fotograf agencije CROPIX, Tomislav Kristo, snimljen u letu iznad Zagreba

 Darko Tomas/Cropix

Nakon što je u svibnju prošle godine hrvatski startup Orqa u suradnji sa zagrebačkim startupom Eridan Communications i sisačkom tvrtkom Applied Ceramics pokrenuo hrvatski klaster za mikročipove, sada je krenuo i njihov prvi konkretan projekt. Orqa je okupila dva vodeća hrvatska tehnološka fakulteta i s njima planira u Hrvatskoj dizajnirati čipove specijalizirane za bespilotne sustave.

Orqa je zajedno s osječkim fakultetom FERIT-om i zagrebačkim FER-om potpisala Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog čipa za bespilotne sustave. Projekt planira koristiti sredstva kojima EU planira ojačati vlastitu proizvodnju čipova kroz EU fond namijenjen provođenju Unijine industrijske strategije, takozvani Important Projects of Common European Interest (IPCEI).

Srđan Kovačević, suvlasnik i izvršni direktor Orqe, koju je Novac.hr proglasio jednim od 25 najperspektivnijih hrvatskih startupa u 2022. godini, kaže da planiraju u Hrvatskoj dizajnirati čip koji će se moći koristiti u dronovima, vozilima i brodovima koji bi time dobili mogućnost nadogradnje na autonoman način rada.

- Ovaj izrazito složeni projekt je prvi projekt ovog tipa u Hrvatskoj, među prvima smo u svijetu, a trenutno ne postoje dovoljni inženjerski kapaciteti za takav dizajn - kaže Kovačević.

image

Potpisnici sporazuma o izgradnji ekosustava za dizajn čipova Gordan Gledec, dekan FER-a, zatim Srđan Kovačević, suosnivač i direktor startupa Orqa te Tomislav Matić, dekan FERIT-a

Orqa

Dodaje da na projektu surađuju s FERIT-om i FER-om kako bi u Hrvatskoj stvorili bazen stručnjaka, inženjera, kakvih ovdje trenutačno nedostaje, a koji bi pokrenuli razvoj lokalnog ekosustava za dizajniranje čipova.

- Kroz ovaj projekt namjeravamo postići simbiozu komercijalnih potreba s jedne, te akademskog znanja i istraživanja s druge strane. Uz fakultete, iznimno nam je važna i podrška Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svrhu otvaranja puta za daljnji razvoj ove atraktivne branše - kaže Kovačević.

Gordan Gledec, dekan FER-a kaže da se oni zalažu za gospodarstvo temeljeno na znanju, inovacijama i otvorenosti prema globalnim talentima, a takav je razvoj nemoguć bez znanja i znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj.

- Stvorili smo temelj za daljnji razvoj hrvatskih kompetencija u području dizajna i verifikacije čipova, jer će se kroz sporazum povezati naša akademska zajednica i hrvatsko gospodarstvo s velikim europskim igračima iz poluvodičke industrije - kaže Gledec.

Pojašnjava da je cilj svih uključenih igrača da se u Hrvatskoj stvore stručnjaci koji će moći sudjelovati u kreiranju konzorcija za prijavu na natječaje za dizajn čipova u okviru mehanizma IPCEI - pojašnjava Gledec.

image

Naočale Orqa FPV.One za upravljanje dronovima

Emica Elvedji/CROPIX

Tomislav Matić, dekan FERIT-a navodi da je važno da se fakulteti poput FERIT-a i FER-a povežu na ovakvoj inicijativi s propulzivnim igračima iz gospodarstva, poput Orqe, jer je razvoj poluvodičke industrije u Hrvatskoj u zaostatku u odnosu na ostale grane elektrotehnike.

- Stoga planirane R&D aktivnosti naših fakulteta s gospodarstvom predstavljaju značajan iskorak u smjeru razvoja mikroelektronike u Republici Hrvatskoj, jer će se na ovaj način dogoditi transfer znanja u gospodarstvo ali i povratno u studijske programe što će našim studentima osigurati dodatne kompetencije nužne za tržište rada u ovom području - zaključuje Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:17