ista pravila

U četvrtak drugi krug dodjele subvencija za električne aute

Prema markama električnih vozila, prednjači Renault Twingo Electric, a prijava se radi preko prodajnih mjesta
 Marko Todorov/Cropix

Drugi krug prijava za subvencije za kupnju električnih vozila, koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otvara se sutra u osam sati ujutro. Prvi poziv, koji je otvoren 10. lipnja, zbog velikog interesa zatvoren je isti radni dan, za nešto više od šest sati od otvaranja.

U drugom pozivu bit će na raspolaganju 1,8 milijuna kuna subvencija za 40 "zelenih" vozila. Riječ je o potpori koja je povučena, jer su zainteresirani kupci iz prvog kruga propustili u roku od osam dana od prijave uplatiti obvezni minimalni predujam kojim se potvrđuje namjera kupnje.

U Fondu navode da će u drugom krugu vrijediti ista pravila kao u prvom.

- U prvom krugu ukupno su 1464 prijavitelja iskazala namjeru kupnje 1950 eko vozila, ali predujam je uredno uplaćen za 1910 vozila. S obzirom na to da za 40 eko vozila nije uplaćen predujam, od ukupnog proračuna od 90 milijuna kuna ostalo je dostupno oko 1,8 milijuna kuna, i ta će sredstva sada biti dostupna u drugom krugu - kažu u Fondu.

Dodaju da se prijava radi isključivo preko prodajnih mjesta. Jednako tako, poticaji se mogu ostvariti isključivo za vozila koja su predstavljena na internetskoj stranici Fonda vozimoeko.fzoeu.hr. Nakon što se podijele subvencije za građane i tvrtke, slijedi i poseban poziv, težak 15 milijuna kuna, za javni sektor.

U Fondu navode da su od 1910 prihvaćenih zahtjeva za subvenciju vozila, njih 929 predali građani, a 981 poslovni subjekti. Najtraženija su bila osobna vozila. Subvencije će dobiti njih 1265, od čega je 595 električnih. Prema markama ele. vozila, prednjači Renault Twingo Electric. Naručeno ih je oko 400.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:58