Welcome Day

U Algebri 15 posto više studenata nego lani: ‘Zadali smo si ambiciozan cilj neprekidnog unapređenja programa i nastave‘

Uspostavili su suradnju s University of London pa će studenti, koji iskoriste tu mogućnost, po završetku studiranja dobiti hrvatsku i britansku diplomu

Mislav Balković

 Visoko Učilište Algebra/

Visoko učilište Algebra svrstilo se među pet najvećih hrvatskih institucija koje izvode stručne studije. Novu akademsku godinu započinje s čak 2.000 upisanih studenata, što je 15 posto više u odnosu na prethodnu. Drugu godinu za redom održan je Algebrin Welcome Day na njihovom zagrebačkom kampusu koji je okupio 650 domaćih i stranih brucoša i 50-ak međunarodnih studenata na razmjeni. Dekan Mislav Balković zahvalio im je što su odabrali upravo algebru kao svoj prvi korak u razvoju uspješne karijere.

- Kolegije smo osmislili tako da vam budu korisni, da kroz njih steknete konkurentna znanja, ali i da vam budu zanimljivi. Danas, u sve većoj areni poslova i karijera, zadali smo si ambiciozan cilj neprekidnog unapređenja naših programa i nastave pa gotovo svake godine uvodimo neke novitete - rekao je Balković.

I kolegiji koje će oni slušati su bolji i drugačiji nego ranije jer u njihovu unapređivanju koriste ankete sa studentima i mišljenja poslodavaca.

- Tako smo ove godine pokrenuli jedini stručni kratki studij u Hrvatskoj iz područja digitalnih tehnologija, jedina smo obrazovna institucija u zemlji koja je pokrenula prijediplomski studij razvoja računalnih igara i prvo visoko učilište koji je uspostavio suradnju s University of London - dodao je. Studenti koji se odluče iskoristiti tu mogućnost će po završetku studiranja dobiti hrvatsku i britansku diplomu.

Silvija Grgić, prodekanica za razvoj i kvalitetu Visokog učilišta Algebra, istaknula je da od ove godine pokreću Centar za akademsku podršku studentima.

- Planiramo organizirati radionice koje će pomoći studentima poboljšati elemente koji im utječu na uspješan akademski razvoj kao što su radionice akademskog pisanja, podrške u komunikacijskim i prezentacijskim vještinama, pristupu učenju, uz neizostavno savjetovanje u vidu razgovora sa stručnim osobama koje su tu za sve prijedloge i podršku studentima u nastavi - najavila je.

image

Welcome Day

Visoko Učilište Algebra/

Predstavljen je i Algebrin Odjel za međunarodnu suradnju, posebno Erasmus+ program u okviru kojeg Algebra ima preko 100 sklopljenih bilateralnih ugovora s visokim učilištima u Europskoj uniji te preko 40 sporazuma i ugovora o suradnji s visokim učilištima izvan EU.

Algebra također organizira vlastitu ljetnu i zimsku školu na kojoj strani studenti mogu slušati module iz područja poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnog marketinga u Hrvatskoj.

Da Visoko učilište Algebra posebnu pažnju posvećuje znanstvenim inovacijama, novim tehnologijama te start-up projektima, dokazuju i aktivnosti Algebra LAB-a. Predstavila ih je njegova rukovoditeljica, Maja Brkljačić, istaknuvši da fakultet nije mjesto isključivo namijenjeno studiranju, već da se u okviru Algebra LAB-a, nasljednika najstarijeg i prvog poduzetničkog inkubatora u regiji ZIP-a, koji je do sad inkubirao 15 uspješnih generacija, studenti imaju priliku uključiti u razne tematske hackathone iz područja AI-a, svemirskih tehnologija te pametnih i zelenih industrija.

Studentima se u Algebri pružaju brojne mogućnosti kroz izravnu suradnju s poslodavcima, istaknuo je Domagoj Švigir iz Algebrinog Centra karijera koji pruža podršku studentima u obliku savjetovanja, izvannastavnih edukacija, povezivanja s poslodavcima i poduzetnicima te kroz druge oblike intervencija s ciljem ranog razvoja karijere i unaprjeđivanja osobnih vještina.

U fokusu su nam stručne prakse, ali organiziramo i posjete poslodavcima kod kojih studenti imaju priliku saznati sve što ih zanima o poslovanju kompanija, a nama su ti susreti dodatno korisni jer nam pomažu oplemeniti i naše studijske programe kako bi oni uistinu odgovarali na stvarne potrebe tržišta rada - rekao je Švigir.

Silvio Papić, voditelj Algebrinog studija sistemskog inženjerstva predstavio je Algebra Klub Inovatora (AKI) koji je pokrenut ove godine, a već bilježi zavidne rezultate svojih studenata koji su odnijeli medalje na nekoliko domaćih i stranih izložba inovacija.

U AKI su dobrodošli svi oni koji žele sudjelovati u procesu definiranja ideja koje će kroz projektni rad u timovima pretvoriti u stvarnost. Misija Algebra kluba inovatora je poticati kreativnost, inovativno razmišljanje, razmjenu znanja i iskustava među studentima Visokog učilišta Algebra kroz edukaciju, radionice i rad na projektima, te pružati podršku studentima u realizaciji njihovih ideja – istaknuo je Papić.

U okviru Welcome Day-a održane su i mentorske radionice za sve brucoše u tridesetak manjih grupa kojima su koordinirali voditelji Algebrinih studijskih programa i ostali mentori kako bi time studentima dali dublji uvid u ono što ih očekuje u novoj akademskoj godini i kako bi već prije prvog dana nastave uspostavili osobni odnos studenata i njihovih mentora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:04