REPORT G. DRLJAČE

Tužba od 8 mlrd dolara: upravo se sprema jedan od najneobičnijih i financijski najtežih poslovnih obračuna

Odvjetnici tajkuna tvrde kako se radi o dobro koordiniranoj i pažljivo planiranoj uroti
B. R. Shetty
 Andrew Parsons/Zuma Press/Profimedia

U New Yorku se upravo sprema jedan od najneobičnijih i financijski najtežih poslovnih obračuna. Odvjetnici tajkuna indijskog porijekla Bavagathua Raghurama Shettyja podnijeli su tužbu protiv otpuštenog izvršnog direktora NMC Healtha, revizorske kuće EY i dvije velike banke u kojoj tvrde da su prevarili Shettyja kroz „dužničku Ponzi shemu“. Zahtijevaju odštetu od 8 milijardi dolara.

Teza Shettyjevog odvjetničkog tima jest da su revizor, banke i direktor s fiktivnim računima i knjigovodstvenim makinacijama fiktivno napuhali prihode njegove velike zdravstvene kompanije dok su istodobno izvlačili novac uz stjecanje osobnih koristi. Odvjetnici tvrde kako se radi o dobro koordiniranoj i pažljivo planiranoj uroti u kojoj su glavni akteri osim EY-a bili najveći indijski kreditor Bank of Baroda i nizozemska Credit Europe Bank. Shetty ih optužuje za krađu više od 5 milijardi dolara iz više njegovih kompanija.

NMC Health trenutačno je u proceduri bankrota jer je lani otkriveno 4 milijarde dolara dugova koji ranije nisu bili vidljivi u bilanci kompanije. To otkriće je, podsjetimo, zatreslo reputaciju Londonske burze. Shettyjevi odvjetnici tvrde da su njegovi direktori lažirali njegov potpis kako bi osigurali garancije za prevarantske zajmove te na kraju njega prikazali kao propalog biznismena.

Bank of Barodu pak tuže zbog toga što je prekršila fiducijalne obveze; nije se pridržavala odredbi zakona o sprečavanju pranja novca. Procesuirali su, tvrdi se u tužbi, tisuće transakcija prema trećim stranama, a nisu podnijeli niti jednu prijavu sumnjive transakcije američkim regulatorima. Da su se pridržavali zakonskih odredbi, tvrde Shettyjevi odvjetnici, prevara bi bila razotkrivena u začetku.

Tužba je podnesena i protiv braće Prasantha i Promotha Mangatha, bivših glavnih direktora NMC-a i londonske fintech kompanije Finablr, obje u Shettyjevu vlasništvu. U Finablru su također pronađeni ranije nevidljivi dugovi od milijarde dolara. Shetty ih optužuje da su umjetno napuhali vrijednost NFC-a kroz kružne transfere sredstava između NFC-a i drugih pravnih osoba te su tako stvarali dojam kako biznis cvate, iako je propadao. Posljedica je bilo izvanbilančno gomilanje zajmova, pri čemu su optuženici izvlačili provizije.

Najveću osobnu korist prema tvrdnjama odvjetnika izvukao je Abdul Rahman Basaddiq, bivši partner u EY-u, jer je primao tzv. „kickback“ plaćanja braće Mangath. Drugim riječima, Shetty ne tuži revizora EY-a samo za loše obavljen posao nego i za aktivno sudjelovanje u prevari.

Tuženi poriču krivnju. Dvije banke su protiv Shettyja podnijela kaznenu prijavu zbog neplaćenih dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:24