SUDSKA ZAVRZLAMA

Ruski tajkun prevario tvrtku bivše hrvatske manekenke: ‘Doista ne znam kako je do toga došlo...‘

Ne znam kako je došlo do tog neplaćanja usluge. Ne sjećam se koja je od mojih tvrtki bila u obvezi podmiriti račune, kaže Železnjak

Anna Lena Dekanić i Dmitrij Železnjak

 Sandra Šimunović/Cropix

- Prije zaključenja ugovora s tvrtkom Alterra grupa, bio sam u dobrim odnosima s bivšim suprugom gospođe Dekanić. Njezino poduzeće obavljalo je usluge čišćenja u moje dvije tvrtke koje su imale poslovne prostore u Zagreb Toweru, kao i u mojoj unajmljenoj kući na Vrhovcu. Koliko se sjećam, u tom razdoblju sam imao oko 240 zaposlenih i krenuo sam s poslom u SAD-u te je bila sklopljena cesija između mene kao fizičke osobe s jednim od mojih poduzeća, ali se ne sjećam temeljem koje je ta moja tvrtka trebala plaćati ove usluge čišćenja. O svemu što se događalo, nisam imao saznanja do 2015. ili 2016., kad me policija zaustavila na aerodromu i kad sam morao ići na obavijesni razgovor vezano za to neplaćanje - otkrio je zagrebačkom sucu Općinskog kaznenog suda ruski tajkun Dmitrij Železnjak (64), koji prema posljednjim tvrdnjama u sudnici otprije dva tjedna, ima hrvatsko i američko državljanstvo te s Rusijom više nema veze.

Njega tvrtka Alterra čišćenje, na čelu s poduzetnicom Anom Lenom Dekanić, bivšom uspješnom manekenkom, kazneno progoni zbog prijevare teške više od 61 tisuću kuna i to nakon što se ovršnim rješenjem nije uspjela naplatiti preko Fine jer Železnjak u Hrvatskoj te 2012. godine ni u jednoj banci u državi nije imao račune. Također se uvidom u Zemljišnoknjižni odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu i Splitu doznalo da nije upisan ni kao vlasnik ni kao nositelj prava korištenja ni na jednoj nekretnini, a iz obavijesti Središnjega klirinškog depozitarnog društva proizlazi da nema ni dionice u svom vlasništvu.

- Doista ne znam kako je došlo do tog neplaćanja usluge. No s obzirom na protek vremena, ne sjećam se koja je od mojih tvrtki bila u obvezi podmiriti račune. Sjećam se da sam na početku imao tvrtku koja je gradila stambeno naselje u Mlinovima koje je završeno, a firma je prestala poslovati, pa sam nakon toga imao firmu za proizvodnju votke, ali ni ona nije nastavila s poslovanjem. Sad više nemam tvrtki koje posluju u RH. Inače, 2012. bio sam izgubio jedan spor od svojeg zaposlenika i on je uredno naplatio potraživanje s mog računa tako da mi nije jasno zašto ovo nije naplaćeno. Dosad sam investirao u poslove u RH više od 30 milijuna eura i nemam razloga ni potrebe ostati bilo kome dužan - zaključio je Železnjak koji nakon policijskog ispitivanja na aerodromu nije kontaktirao s Anom Lenom Dekanić vezano za taj dug. Smatra da je to potraživanje trebalo odavno biti riješeno kompenzacijom ili cesijom.

- Od veljače 2019. ništa se nije dogodilo po tom pitanju niti sam na bilo koji način uspjela naplatiti ni najmanji dio potraživanja glavnice koje iznosi ukupno 61.731 kunu. Računi su bili uredno fakturirani za izvršene usluge u njegovu stanu. Nakon što je prestao plaćati, nisam pokušala s njim kontaktirati jer privatno si nismo dobri, nego je to činio moj odvjetnik - rekla je Dekanić te dodala da je u ono vrijeme tvrtka kontaktirala sa Železnjakovom tadašnjom djevojkom jer je on uglavnom bio na putu. Provjeravala je ima li u svom posjedu imovinu odnosno račune i nekretnine, ali niti jedna varijanta naplate, otkriva, nije bila uspješna.

- Već 16 godina imamo ovakvo poslovanje i bavimo se poslovima čišćenja, no dosad nismo imali ovakve slučajeve obavljenih usluga i neplaćenih računa. Inače, na početku sam mu slala poruke na mobitel i e-mail, no ne sjećam se je li na njih odgovarao, ali je nakon toga, umjesto mene, pismene obavijesti okrivljeniku slao moj odvjetnik Fran Olujić. Ne sjećam se je li ugovor na kraju i raskinut, a usluge čišćenja su se obavljale nešto manje od godinu dana - rekla je Dekanić.

Na pitanje suca je li poznavala okrivljenika prije zaključenja ugovora i kako tumači činjenicu da su njezina potraživanja za čišćenje njegovih poduzeća plaćena, a za čišćenje kuće nisu, Dekanić je odgovorila da ga je poznavala otprije jer se družio s njezinim bivšim suprugom, ali da joj nije poznato čime se on u ono vrijeme bavio i zašto nije podmirio sve obveze.

S obzirom na to da je na prošlom ročištu, a uoči završnih govora te zakazivanja datuma za objavu presude, Železnjak predložio da se "s obzirom na nova saznanja ročište odgodi kako bi se probao dogovoriti s tužiteljem (navodno platiti dugovanje jer to je jedina opcija)", upitali smo odvjetnika Frana Olujića, koji zastupa pravne interese oštećene tvrtke, je li dogovor postignut, na što nam je odgovorio da još nema nikakve povratne informacije, ali da dugovanje i dalje namireno nije.

Prema optužnici, optuženi poduzetnik je od Alterra grupe naručio poslove svakodnevnog čišćenja i održavanja stana koji je tad koristio te je sklopio ugovor lažno prikazujući da će navedene usluge i platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:22