AMBICIOZNI PLANOVI

Solarwatt: U Ludbregu počinjemo s proizvodnjom zelenog vodika nagodinu, a u Lećevici 2027.

Podnijeli smo zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za gradnju u Ludbregu, otkrivaju u Solarwattu.

Zeleni vodik, ilustracija.

 Scharfsinn/alamy/alamy/profimedia/Scharfsinn/alamy/alamy/profimedia

Iz zagrebačke tvrtke Solarwatt jučer su nam potvrdili da je njihovo buduće postrojenje za proizvodnju zelenog vodika s sunčanom elektranom u Ludbregu dobilo potrebnu ekološku suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije i najavili buduće korake na tom projektu.
- Podnijeli smo zahtjev Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, ured Ludbreg, za utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta za priključenje potrebnih za ishođenje građevinske dozvole. Trenutačno ciljamo na posljednje tromjesečje 2025. za početak rada u našem pogonu za proizvodnju obnovljivog vodika - naveo nam je Ante Samardžić iz Solarwatta. Na površini od 6,7 hektara u okolici Ludbrega, podsjetimo, Solarwatt planira izgraditi postrojenje za zeleni vodik kapaciteta proizvodnje od 340 kilograma zelenog vodika na sat.
Središnji dio postrojenja Solarwatta biti će elektrolizator snage pet megavata. Sunčana elektrana, koja će elektrolizator opskrbljivati električnom energijom, biti će snage 7,76 megavata. Gradnja solara posljedica je činjenice da proizvodnja zelenog vodika mora u svim fazama projekta zadovoljiti kriterij nulte emisije CO2, uključujući, osim izvora električne energije koja se koristi u postrojenju, i distribuciju i transport vodika iz postrojenja.
- Paralelno s razvojem projekta, aktivno sudjelujemo u podršci i oblikovanju gospodarstva obnovljivog vodika u Hrvatskoj. Sudjelujemo u raspravama s dionicima u cijelom lancu vrijednosti, od proizvodnje do plasmana obnovljivog vodika, nastojeći stvoriti cjelokupan sustav za ovaj održivi i ekološki prihvatljiv izvor energije - ističe Ante Samardžić.
Solarwatt, kako napominje naš sugovorni, razvija i projekt proizvodnje obnovljivog vodika Lećevica kapaciteta 35 tisuća tona godišnje. Vodik proizveden u Lećevici Solarwatt planira koristiti za proizvodnju e-metanola, obnovljivog goriva za brodove, a realizaciju projekta, prema riječima Samardžića, planirana je do kraja 2027..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:58