NEMA KRAJA

Siloviti val otkaza u IT sektoru ne staje: Amazon otpušta dodatnih 9000 ljudi, i Meta i Google će uskoro

Otpušteni će dobiti otpremnine, neke beneficije zdravstvenog osiguranja i vanjsku potporu pri zapošljavanju

Amazon

 Darren Staples/Afp

Amazon otpušta dodatnih devet tisuća zaposlenika, uz prije najavljeno smanjenje od 18 tisuća radnih mjesta, piše Business Insider. Razlog zbog kojeg se već tada nije znalo o ovom dodatnom smanjenju broja zaposlenika, pojasnili su u svom dopisu osoblju, je to što svi timovi nisu završili svoje analize u jesen pa se početkom godine zapravo nije moglo znati pravo stanje stvari.

- Umjesto da žurimo s ovim procjenama bez da im pridamo odgovarajuću pažnju, odlučili smo podijeliti odluke onako kako smo ih donosili kako bi ljudi imali informacije što je prije moguće – rekao je u dopisu izvršni direktor Amazona Andy Jassy. U Amazonu očekuju da će se svi detalji znati do kraja travnja, a otpušteni će dobiti otpremnine, određene beneficije zdravstvenog osiguranja i vanjsku potporu pri zapošljavanju.

Otpuštanja se odnose na zaposlenike Amazon Web Servicea, platformu za live streaming Twitch i sektora za oglašavanje.

- Najvažnije načelo našeg godišnjeg planiranja je štedljivost, a ovaj nam način omogućuje da i dalje snažno ulažemo u ključna dugoročna korisnička iskustva za koja vjerujemo da mogu značajno poboljšati živote kupaca i Amazon u cjelini - pojasnio je Jassy.

Osim što je njihova najnovija procjena operativnog plana dovela do značajnog smanjenja broja zaposlenih i premiještanja dijela zaposlenih na druge projekte, nastala su i nova radna mjesta za koja postojeći zaposlenici nemaju odgovarajuće vještine. Zbog toga je izvršni direktor najavio kako Amazon planira i "ograničena zapošljavanja" u područjima koja smatraju ključnima.

- I dalje sam vrlo optimističan u pogledu budućnosti i mnoštva prilika koje imamo, kako u našim najvećim tvrtkama, trgovinama i AWS-u, tako i po pitanju korisničkih iskustva i poslova u koje ulažemo – poručio je Andy Jassy.

otpuštanja i u Meti i Google-u

Vijest o dodatnom smanjenju broja zaposlenika stigla je u tjednu nakon što je Mark Zuckerberg najavio nova otpuštanja u svojoj društvenoj i tehnološkoj kompaniji. Izvršni direktor Mete rekao je i kako postoje planovi za usporavanja zapošljavanja jer pokušavaju postići "optimalan omjer inženjera i ostalih uloga" te istovremeno povećati ulaganje u umjetnu inteligenciju čija je popularnost zbog OpenAI-ovih chatbotova sve veća.

image

Mark Zuckerberg

Adrien Fillon/Zuma Press/Profimedia

I Googleova matična kompanija Google Alphabet Inc. je u siječnju objavila kako otpušta 12 tisuća zaposlenika, što je oko šest posto njihove radne snage, zbog pritiska ulagača da smanje potrošnju u postpandemijskoj krizi. Dva mjeseca kasnije, gotovo njihovih 1400 zaposlenika potpisalo je peticiju kojom kompaniju pozivaju na bolji tretman osoblja tijekom procesa otpuštanja, piše Bloomberg. U otvorenom pismu upućenom glavnom izvršnom direktoru Sundaru Pichaiju, traže mogućnost dobrovoljnog otpuštanja prije prisilnog, prednost otpuštenih radnika na natječajima za slobodna radna mjesta te dozvolu da zaposlenici završe razdoblja plaćenih slobodnih dana kao što je, primjerice, roditeljski dopust.

Također su pozvali na izbjegavanje otpuštanja zaposlenika u zemljama u sukobima ili humanitarnim krizama te zatražili dodatnu podršku za one kojima nakon otkaza prijeti gubitak boravišne dozvole. Glasnogovornik Alphabeta nije komentirao peticiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:53