LEONARDO DEL VECCHIO

Preminuo je drugi najbogatiji čovjek u Italiji: Od sirotišta je došao do bogatstva od 27 milijardi eura

Leonardo Del Vecchio bio je talijanski biznismen milijarder, osnivač i predsjednik EssilorLuxottice

Leonardo Del Vecchio

 Aresu/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Aresu/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Leonardo Del Vecchio (87) umro je jutros u Milanu. Forbes je lani njegov imutak procijenio na 27,3 milijardi dolara, što ga je po bogatstvu činilo drugim u Italiji i šezdeset i drugim na svijetu. Vodio je multinacionalnu korporaciju EssilorLuxottica, koja je preklani imala promet od 14,5 milijardi eura i neto prihod od 149 milijuna eura.

Rođen je u Milanu 22 svibnja 1935, u obitelji ekonomskih imigranata iz Barlette u Apuliji. Ostao je kao dijete siroče bez oca, pa ga je majka predala u Martinitt, milansko sirotište s internatom i zanatskom školom koje je u XVI stoljeću osnovao sv. Girolamo Emiliani, te podržao vojvoda Francesco II Sforza. Završivši ondje 1950 nižu srednju školu (u rangu naše osmogodišnje) zaposlio se u Johnsonu, tvornici za proizvodnju medalja i pehara. Vlasnici tvornice naveli su ga da se upiše na večernje tečajeve dizajna i graviranja na Akademiji u Breri u Milanu.

Izučivši taj zanat Del Vecchio je, kako je govorio, otkrio svoju strast za "kreiranjem". Napustio je tvornicu, te otvorio malu zanatsku radionicu i trgovinu u Agordu, u venetskom kotaru Belluno. U samo tri godine radnja je postala Luxottica, proizvođač poluproizvoda za druge proizvođače naočala, sa 14 zaposlenih i ubrzo izvrsnom reputacijom. Del Vecchio je 1967 počeo proizvoditi vlastitu liniju naočala pod markom Luxottica. Prodavačko poduzeće Scarrone kupio je 1974. Zatim se počeo širiti na njemačko tržište, bogato a željno privlačnoga talijanskog dizajna. S modnim dizajnerom Giorgiom Armanijem sklopio je sporazum o suradnji 1988. Posao je sve više rastao i proširio se na američko tržište. Na Burzi u New Yorku Luxottica je kotirana 1990, a na Milanskoj burzi od 2000.

Od 1995 Luxottica je najveći proizvođač i distributer na svjetskom optičkom tržištu (grupi pripadaju kultni brendovi, na primjer Ray Ban, statusni simbol za gangstere i policijske agente).

Luxottica je 2019 imala 80.000 uposlenih i promet od 9,5 milijardi eura.

Del Vecchio je Luxotticu fuzionirao 2018 s francuskim proizvođačem optičkih stakala Essilorom (69.000 uposlenih, sedam milijardi eura godišnjeg prometa). Kombinacija dizajnera i proizvođača okvira s proizvođačem stakala pokazala se umjesnom, pa je EssilorLuxottica vodeći proizvođač i distributer naočala u svijetu gdje ih mnogi trebaju i gdje ih često mijenjaju.

Del Vecchio je pažljivo diversificirao svoje poslovne interese, zapasavši i nekretnine, zračni promet, bankarstvo i osiguranje. U času smrti je, preko svog holdinga Delfin, uglavnom kao vlasnik relativne većine, imao udio u više tvrtki i konzorcija. To su: EssilorLuxottica (38,4 posto), francuski nekretninski holding Covivio (28 posto), luksemburška aviokompanija Luxair (13 posto), glavna talijanska poslovna banka Mediobanca (18,9 posto), te Assicurazioni Generali (6,62 posto).

Ženio se četiri puta (zadnji put 2010 sa suprugom br. 2), generiravši šestero djece. Prvorođeni sin Claudio del Vecchio stekao je rutinu izvan Luxottice: bio je predsjednik, menadžer i vlasnik Grupe Brooks Brothers u New Yorku, specijalizirane za konfekciju i kućni namještaj. Zasad je na pola puta do oca: dva braka i troje djece. Smatraju ga glavnim poslovnim nasljednikom očevih biznisa.

Jednostavna podjela nasljedstva

Smrt Leonarda Del Vecchija ne remeti organizaciju njegova imperija. Metodičan, kakav je bio, i svjestan svoje dobi, Del Vecchio je pravodobno organizirao tranziciju.

Nasljedstvo je podijelio veoma jednostavno: 25 posto udovici Nicoletti Zampillo, po 12,5 posto svakome svom djetetu, obznanjuje Morgan Stanley. Dogovor je da je za svaku vlasničku odluku potrebna suglasnost svih triju ogranaka, naime djece kako prve, tako i druge/četvrte, te treće supruge.

Na zapovjednim mjestima ostaju menadžeri koje je sam Del Vecchio odabrao i "uvježbao". Francesco Milleri (63) ostaje izvršni direktor konzorcija EssilorLuxottica. U intervjuu za rimski Il Messaggero, jedan od posljednjih koji je uopće dao, Del Vecchio je kazao da je Milleri "znao moju viziju prevesti u akciju, pau rezultate, držeći sve zajedno". Milleri je u EssilorLuxotticu ušao u 2016 kao Del Vecchiov izvršni zamjenik, pošto je prethodno kao vlasnik digitalizacijske platforme Lucy Star digitalizirao sav proizvodni postupak u Luxottici. Upravo on je arhitekt fuzije s Essilorom. U ugovoru o fuziji je precizirano da će Milleri naslijediti Del Vecchija. Romolo Bardin (44) ostaje upravitelj financijskog holdinga Delfin, u Luksemburgu, u kojemu je usidreno vlasništvo svih dionica Del Vecchiobih nasljednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:42