PRIPREMA TERENA

Nijemci još nisu odgovorili na izjavu izvršnog direktora UniCredita: ‘Spajanje bi bilo najbolje za obje banke‘

Druga najveća talijanska banka prošli je tjedan stekla devet posto udjela u Commerzbanku, kupivši od njemačke vlade paket od 4,49 posto dionica za nešto više od 700 milijuna eura

Unicredit/ Commerzbank logo

 Armando Babani/Afp

Spajanje UniCredita i Commerzbanka moglo bi povećati vrijednost za sve dionike i stvoriti jaču banku, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel za njemački Handelsblatt.

Druga najveća talijanska banka prošli je tjedan stekla devet posto udjela u Commerzbanku, kupivši od njemačke vlade paket od 4,49 posto dionica za nešto više od 700 milijuna eura.

Time je ukupni iznos akvizicije dosegnuo oko 1,4 milijarde eura, objavio je UniCredit, uz objašnjenje da je “ostatak kupljen na tržištu”. Dodali su i da namjeravaju zatražiti dozvolu za prekoračenje 9,9 posto kapitala Commerzbanka, “ako i kada bude potrebno”.

image

Andrea Orcel

Bozzo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Bozzo/fotogramma/zuma Press/profimedia

Spajanje s Commerzbankom moglo bi "stvoriti puno jačeg konkurenta na njemačkom bankarskom tržištu" koji bi bolje podupirao građane i male i srednje tvrtke, okosnicu njemačkog gospodarstva, rekao je u razgovoru za njemački poslovni list šef UniCredita.

"Trenutno smo samo dioničari. Međutim, spajanje dviju banaka moglo bi dovesti do značajne dodane vrijednosti za sve dionike", rekao je Orcel za gospodarski list Handelsblatt.

UniCredit i Commerzbank preklapaju se na jako malo područja, naglasio je, dodavši da su "na potezu dionici Commerzbanka".

U Commerzbanku nisu željeli komentirati njegove izjave.

Upitan kada će UniCredit nastaviti razgovore s njemačkom bankom, Orcel je Handelsblattu rekao da ne postoji čvrsti vremenski okvir.

Ako "zaključimo da je spajanje najbolje za obje strane, to bi bilo sjajno, ali... kao veliki dioničar, moram se prvo pobrinuti da se naše ulaganje dobro razvija", rekao je.

U očitom nastojanju da umiri zaposlenike Commerzbanka koji strahuju za radna mjesta, šef UniCredita napomenuo je da potencijal za uštedu postoji na središnjim funkcijama, a ne u poslovanju s klijentima, te u proizvodima ili u geografskoj mreži.

"Mišljenja sam da su mnoge banke propustile poboljšati učinkovitost središnjih funkcija", zaključio je šef UniCredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:41