Tim Arden

Pametne vaze brinu da biljke ne ostanu žedne i ne uvenu

U današnjem intenzivnom tempu života lako zaboravljamo kućne biljke. Kad je biljci potrebna voda, vaza će svijetliti u crvenoj boji, a zelena označava da je razina vlage u vazi optimalna. Ako se biljka previše zalije, vaza će svijetliti u plavoj boji

Mladi inovatori Lovro Dundović, Nirmal Karl Hadžić i Simon Seifert osmislili su pametne vaze za cvijeće koje svjelosnim bojama prikazuju potrebu za zalijevanjem

 Damir Skomrlj/Cropix

Dok su čekali svoju narudžbu u jednom restoranu, srednjoškolci Nirmal Karl Hadžić i Lovro Dundović primijetili su nekoliko vaza na stolu. Dok je Lovro promatrao vaze, Nirmal je slučajno komentirao kako je za njihovu generaciju RGB osvjetljenje postalo ključni faktor pri odabiru i kupnji računalne opreme.

- Prvo se pojavila ideja o vazi s RGB osvjetljenjem, a zatim je Lovro, vođen svojim iskustvom s drugim IoT projektima, došao na ideju kako bi se osvjetljenje moglo povezati sa senzorom vlage. Tako se rodila ideja o pametnoj vazi Arden - priča Nirmal Karl Hadžić o začecima projekta koji je ušao u finale ovogodišnje nagrade DIGI 2024.

Uz Hadžića i Dundovića u timu Ardena je i Simon Seifert, a sva trojica učenici su Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci. Njihov tim djeluje više od godinu dana. U tom razdoblju uspjeli su ideju o pametnoj vazi pretvoriti u fizički prototip te u raznim inkubacijskim programima taj školski projekt pretvoriti u razrađenu poslovnu ideju i svoj prvi start-up.

- Tim Arden osnovan je 2022. godine i trenutno je aktivan u okviru 15. generacije Start-up inkubatora Grada Rijeke. Već prošle godine pobijedili smo na Digitalnom inovacijskom inkubatoru u kategoriji srednjih škola. Iste godine pobijedili smo i na poduzetničkom natjecanju Social Impact Award Hrvatska, u kategoriji do 30 godina, a ove godine osvojili smo treće mjesto na srednjoškolskom natjecanju Ideja godine - govori Hadžić.

Zadaci u timu su podijeljeni. Lovro Dundović je inženjer te je odgovoran za razvoj prototipa pametne vaze. To uključuje proces stvaranja 3D modela, dizajniranje shema same elektronike proizvoda i programiranje mikrokontrolera. Lovro se od osnovne škole bavi natjecateljskom robotikom, a posebno ga intrigiraju razni oblici automatizacije svakodnevnog života putem IoT uređaja. U slobodno vrijeme bavi se popravcima svih vrsta elektronike, od fotoaparata do elektronike automobila.

Simon Seifert glavni je programer u timu. Odgovoran je za izradu web stranica start-up projekta i za izradu prototipa aplikacije. Izvršava kompletan proces izrade aplikacije, od izrade Figma dizajna do implementacije u programskom jeziku. Ima radno iskustvo kao junior web developer te se u slobodno vrijeme bavi 3D printom i pametnim uređajima za automatizaciju vlastitog doma.

Nirmal Karl Hadžić zadužen je za koordinaciju projekta i marketing. U njegovoj domeni su vizualni identitet i prezentaciju start-up projekta. Zadužen je i za izradu poslovne dokumentacije i kreiranje privlačnih digitalnih sadržaja. Ima radno iskustvo u organizaciji događaja i marketingu kao voditelj društvenih mreža i kreator sadržaja za klijente, a u slobodno vrijeme bavi se fotografijom i snimanjem.

- U današnjem intenzivnom tempu života lako zaboravljamo kućne biljke, zbog čega one često venu. Pametna vaza Arden rješava upravo taj problem. Vaza ima senzore koji su povezani s njezinim LED osvjetljenjem. Putem sustava svjetlosnih obavijesti i mobilne aplikacije korisnik dobiva informacije o potrebi za zalijevanjem biljke. Kad je biljci potrebna voda, vaza će svijetliti u crvenoj boji, a zelena boja označava da je razina vlage u vazi optimalna. Ako se biljka previše zalije, vaza će svijetliti u plavoj boji. Pomoću mobilne aplikacije korisnici će moći mijenjati načine rada prilagođene različitim biljkama, čime se osigurava svestranost i upotrebljivost vaze za razne vrste biljaka - objašnjava Nirmal Karl Hadžić.

Također, putem mobilne aplikacije korisnici dobivaju detaljniji uvid u stanje svojih biljaka u detaljnim analizama i podacima prikupljenim pomoću senzora s vaze. Sama vaza izrađena je od reciklirane PETG plastike koja se dobiva recikliranjem PET ambalaže.

- Vaza je zamišljena kao fizički proizvod namijenjen za prodaju putem klasičnih ili e-trgovina. Za početak, tim novi proizvod planira lansirati na tržište putem crowdfunding platforme Kickstarter - najavljuje.

Dečki iz tima ističu da je Arden jedino rješenje u segmentu pametnih vaza koje posjeduje sustav svjetlosnih obavijesti povezanih sa senzorom vlage. Također, jedino je rješenje takve vrste za čiju se izradu koristi reciklirana plastika.

- Pametna vaza predstavljat će početni proizvod buduće tvrtke. Ideja nam je razvijati nove i poboljšane proizvode na sličnom principu i u budućnosti. Tim tako planira nastaviti širiti svoju ponudu proizvoda koji na inovativan način olakšavaju svakodnevni život i pridonose održivosti - govori.

Cilj im je izaći na tržište s proizvodom putem crowdfunding platforme Kickstarter, a za realizaciju planirane kampanje potrebna je investicija od minimalno 70.000 eura, kažu u Ardenu.

- Budući da je riječ o start-up projektu koji je u ranoj fazi te se radi o manjem iznosu, potrebna nam je investicija. Odluka tima da se novi proizvod lansira na tržište preko crowdfunding platforme Kickstarter proizašla je iz činjenice da je riječ o fizičkom proizvodu čija prodaja nije isplativa u malim količinama. Kickstarter će tako omogućiti timu da prikupi kupce i sredstva za uspostavu serijske proizvodnje. Riskantni put do tržišta olakšava nam poduzetnički inkubator Grada Rijeke, kojeg smo finalisti i natječemo se za nagradni fond potpora od 25.000 eura. Tim sredstvima približili bismo se izlasku na tržište, a daljnjim ulaganjem u projekt povećali bismo vjerojatnost dobivanja tražene investicije - kaže Hadžić i dodaje da članovi tima imaju i akademske ciljeve, a to je pohađanje studija računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:26