PORUKA IZ HGK

‘Paket mjera neće bitnije ublažiti troškovni udar poduzetnicima, no prihvaćen je nama najvažniji prijedlog‘

Za poduzetnike bi primjena mjera trebala biti retroaktivna, poručuju iz HGK.

Luka Burilović, predsjednik HGK

 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je poručila da je Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata najvećim dijelom usmjeren građanima, pri čemu će zaštita njihove kupovne moći imati posredan utjecaj na gospodarstvo, no nedovoljan, kao i da neće bitnije ublažiti troškovni udar poduzetnicima.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

Iz HGK pozdravljaju komunikaciju i otvorenost za razgovor s HGK i ostalim udruženjima poduzetnika i obrtnika te trud Vlade uložen u izradu paketa mjera, koji je u ovom trenutku svakako jedan od sveobuhvatnijih paketa pomoći ove vrste na razini EU. Izrazili su uvjerenje da će se to nastaviti i dalje kako bi se taj paket proširio i drugim potrebnim mjerama za poduzetnike, a koje su predlagali u dosadašnjim razgovorima.

"Predstavljeni paket je potvrdio najave da će mjere najvećim dijelom biti usmjerene građanima kako bi se poboljšao njihov položaj, a pogotovo pomoglo socijalno ugrožene. Zaštita kupovne moći građana i socijalni transferi imat će posredan utjecaj na gospodarstvo, međutim po našoj procjeni ipak nedovoljan te neće bitnije ublažiti troškovni udar poduzetnicima", ističu u svom komentaru, odgovarajući na upit Hine.

Naveli su i da su na svim sastancima s Vladom jasno tražili primjenu mjera što je moguće prije. Početak primjene mjera s 1. travnja ne ublažava ogromni rast troškova od prosinca prošle godine, napominju. "Za poduzetnike bi primjena mjera trebala biti retroaktivna", poručuju iz HGK.

U pogledu modaliteta pomoći tvrtkama, Komora se prvenstveno zalagala za podmirenje dijela troškova za energente izravnim subvencijama i porezno rasterećenje, i to ne samo u dijelu PDV-a, nego i u dijelu umanjenja iznosa obveze poreza na dobit za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Neke od konkretnih mjera koje su predložili bile su da se donesu ciljane mjere državne potpore za podmirenje dijela troškova za energente; osigura stabilnost ugovora sklopljenih između poduzetnika i opskrbljivača, odnosno primjenu ugovorenih nepromjenjivih cijena (za plinsku godinu); a naknade i druge regulirane elemente cijene energenata (kao što su mrežarine, naknada za OIE, trošarine i dr.) zadrže barem na istoj razini, ako ne postoji objektivna mogućnost njihovog smanjenja, dok se tržište ne stabilizira.

Nadalje, zalagali su se da se za sve poduzetnike, bez obzira na veličinu, umanjiti iznos obveze poreza na dobit do 50 posto vrijednosti ulaganja u obnovljive izvore energije za vlastitu potrošnju te da se poduzetnicima maksimalno administrativno olakšaju i ubrzaju ulaganja u vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i energetsku učinkovitost.

"Vlada je prihvatila prijedlog koji nam je bio najvažniji, a to je da se poduzetnicima podmiri dio troškova za energente. Skrećemo pažnju da će za mikro, male i srednje tvrtke kod korištenja najavljenih vaučera biti ključni jednostavnost procesa prijave i brzina rješavanja zahtjeva te isplata pomoći. Međutim, problem je da velika poduzeća i veliki potrošači energije nisu obuhvaćeni mjerama, a njima je udio energije u troškovima poslovanja značajan", upozoravaju iz HGK.

Napominju i da je ostalo neriješeno pitanje stabilnosti ugovorenih cijena u ovoj plinskoj godini za industriju.

Iz HGK još ističu da je Vlada prihvatila njihov prijedlog da se ograniči rast naknada za električnu energiju, a pozdravljaju i mjeru smanjenja PDV-a u cilju održanja likvidnosti poduzetnika.

HOK: Vladine mjere zaštitit će više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu su ocijenili da će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštititi više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, no kažu i da je pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da brojni obrtnici već trpe štete zbog višestruko većih računa.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

"Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je danas predstavila Vlada sveobuhvatno je rješenje kojim će krizu lakše premostiti i gospodarstvo i građanstvo", istaknuli su iz HOK-a.

Iz tog udruženja pozdravljaju napore Vlade da se ublaži cjenovni udar zbog višestruko povećanih cijena energenata. Predstavljeni paket mjera, ističu, uključuje i prijedloge HOK-a o primjeni šireg spektra mjera za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike. Prvenstveno se to odnosi na vaučere za plin za koje će se moći prijavljivati kroz aplikaciju agencije Hamag-Bicro, navode.

Iz HOK-a poručuju da će tražiti sastanak s predstavnicima navedene agencije te resornih ministarstava kako bi se dogovorio što jednostavniji i brži postupak ostvarivanja potpora kroz vaučere.

Pomoć ribarima i poljoprivrednicima, kako navode, iskazat će se kroz potpore male vrijednosti. Poljoprivrednicima za nabavu umjetnih gnojiva, dok će ribari i uzgajivači ribe potporama u iznosu od 50 milijuna kuna kompenzirati rast cijena plavog dizela.

"Predstavljeni paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštitit će preko 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu", istaknuli su iz HOK-a.

Napominjući kako paket mjera na snagu stupa 1. travnja iz HOK-a kažu kako "ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da velik broj obrtnika već trpi štete zbog višestruko većih računa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 11:03