MINISTRI O PAKETU MJERA

Marić: Puno smo i dosad napravili! Aladrović: Ovo je pomoć svima! Vučković: Mjere su baš pogođene!

Državni inspektorat bi trebao provjeravati one koji neopravdano povećavaju cijene, poručuju ministri

S lijeva na desno: Zdravko Marić, Josip Aladrović i Marija Vučković

 CROPIX

Predstavljene su Vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja, vrijedne 4,8 milijardi kuna. Trajno se smanjuje PDV na hranu, a umirovljenici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

Te i druge teme vezane za državnu blagajnu u Dnevniku Nove TV komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Glavno pitanje jest hoće li i kako Vlada natjerati trgovce da hrana pojeftini te ima li još prostora za smanjivanje poreza ako inflacija bude rasla cijelu godinu?

'S obzirom na inflaciju prikupljeno je 500 milijuna kuna PDV-a više u prvih 45 dana ove godine nego prošle, otkrio je ministar. 'Ovo je u fiskalnom i gospodarskom smislu najmanje značajan kvartal. Meni je još važniji podatak da smo oko 11 posto više, što se tiče doprinosa za mirovinsko osiguranje', dodao je.

Skuplje usluge

Od 1. travnja građani su zaštićeni, ali gospodarstvo nije. Obrtnici i poduzetnici dobit će još dva ili tri računa s uvećanim cijenama plina. 'Kao i do sada, izazovna su vremena i okolnosti. Ne bih radio razdiobu. Kada je bila COVID kriza mjere su najvećim dijelom bile usmjerene prema poduzetnicima. Kada gledamo ove mjere - ideja je da se građanima na neki način ublaži rast cijena', objasnio je.

Pitanje je hoće li se to preliti na korisnike koji će plaćati skuplje usluge. 'Mislim da su to neki već i učinili, što je s druge strane i legitimno jer smo tržišno gospodarstvo. Zato i jesmo izašli s ovim mjerama da ne bi došli u tu spiralu inflacije. Važno je da se svi skupa u ovim okolnostima racionalno ponašamo', naveo je.

Vlada je izašla s navedenim mjerama da Hrvatska ne bi došla u spiralu inflacije, dodao je. 'Znamo za građane da su zaštićeni do 1. travnja kada su u pitanju cijene energenata. Što se tiče pojedinih artikala - to je ono što gledamo poglavito ako želimo zaštititi, a želimo, one sa najnižim dohocima - umirovljenike i oni čija su primanja ispod prosječne plaće', rekao je.

Ministar je odgovorio i zašto nije smanjen PDV na svu hranu. 'Puno je veći financijski efekt. Ali mislim da je jasna poruka - svježe meso, riba, voće, povrće', dodao je.

'Mi smo u proteklih nekoliko godina u gotovo svakom krugu porezne reforme smanjivali porez na dohodak. Posljednjom mjerom je smanjen porez na 20 posto, odnosno 30. Puno smo do sada i napravili', objasnio je Marić.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će biti javno prikazani oni koji neopravdano povećavaju cijene. 'Mi smo u utorak završili Zakon o euru. Znate da u tom Zakonu je najveći dio o dualnom iskazivanju cijena. Svi skupa trebamo dati obol da ne dođe do toga', zaključio je.

Državni inspektorat bi trebao provjeravati one koji neopravdano povećavaju cijene. 'Svi se trebamo racionalno i odgovorno ponašati. Za euro smo napomenuli da ćemo potaknuti udruge civilnog društva da se putem javnog natječaja angažiraju i prate tu situaciju', zaključio je Marić.

Vučković: Mislimo da je paket mjera Vlade baš pogođen

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u Dnevniku N1 da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i podržava robustan gospodarski rast.

'Mjere se odnose na sva kućanstva, osobito na najugroženije, kao i na poduzetnike, a poljoprivrednici i ribari su također poduzetnici. Porezna rasterećenja i socijalni transferi odnose se na sve', rekla je Vučković, dodavši da su poljoprivrednici i ribarstvo strateška djelatnost. 'Programi potopre, pored najizdašnijih mjera Vlade, iznosit će 250 milijuna kuna', dodala je.

Navela je da Vlada stalno prati poremećaje: 'Od proglašenja pandemije isplatili smo 675 milijuna kuna, a takvih mjera bilo je trinaest.'

Kaže da je paket Vlade sveobuhvatan i podržava robustan gospodarski rast te je namijenjem svim građanima i smanjivanju rizika od energetskog siromaštva. 'Mislimo da je baš pogođen i da se velika većina Hrvatske danas složila s time', rekla je.

Dotaknuvši se teme rekonstrukcije Vlade, na pitanje bi li rekla da je u dobrim odnosima s Josipom Rimac, odgovorila je: 'Rekla sam sve što sam imala reći. Nijednog susreta u životu se nisam odrekla. Što se tiče postupanja Ministarstva poljoprivrede u kontekstu ove istrage dala sam svoj iskaz. Ministarstvo poljoprivrede se najčešće spominje u kontekstu nacrta uredbe o nacrtu šumskog zemljišta. Mi smo izradili dobar nacrt i iza njega stojim ja dan danas. Ako je nešto u njemu pogrešno, ja sam kriva, a tko s kime pije kavu, ja to ne znam.'

Na udaru je i Tomislav Ćorić. Premijer staje iza ministra. 'Zašto bi bilo drugačije?', pitala je ministrica i nastavila: 'Govorimo o ministru gospodarstva čije ime se pojavilo na temelju članka koji govori o eventualnom iskazu. Istraga je u tijeku, ministar je rekao da će davati iskaze kad god je potrebno. O njegovom radu svjedoče podaci o gospodarskom rastu i brzom oporavku. Ova Vlada se kao nijedna dosad u mirnodopsko vrijeme susretala s brojnim poremećajima.'

Što se tiče poljoprivrede i, kako kaže, starim i krivim podacima, poljoprivreda posljednjih nekoliko godina neprestano raste, poručila je ministrica.

Aladrović: Očekujemo da će manji PDV utjecati na smanjenje cijena hrane

U Dnevniku HTV-a gostovao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

'U ekonomiji je jedan od ključnih faktora je upravaljanje očekivanja. U ovom slučaju radi se o tome. Pokazali smo na koji način vidimo podizanje cijena energenata i kako država može intervenirati u pojedine cijene na koje inflacija ima najveći učinak. Na ovaj paket mjera gledamo kao na pomoć svim građanima Hrvatske, poduzetnicima, i posebno ranjivim skupinama i poljoprivrednicima', kazao je Aladrović.

Dodao je kako je paket mjera od 4.8 milijardi kuna sveobuhvatan i kako će se njime sigurno suzbiti rast cijena u budućnosti. Komentirajući skepsu u javnosti da, vezano za proizvode za koje je smanjen PDV s 13 na 5 posto - neće doći do smanjenja cijena Aladrović je kazao kako 'tržišno gospodarstvo znači i slobodno formiranje cijena'.

'S druge strane, kroz poreznu politiku - očekujemo da će se to smanjenje PDV-a preliti na povećanje dohotka građana i pozitivan utjecaj na nepodizanje cijena. Povijest nas uči da je bilo obrnutih situacija, ali moramo jasno upozoriti na odgovornost trgovačkih lanaca. Olakotna je okolnost da imamo fragmentirano i konkurentno tržište hrane i očekujemo da će smanjenje PDV-a utjecati na to da se cijene hoće smanjiti, poručio je.

Komentirajući navode da u sektoru trgovine postoji kartelizacija i dogovaranje cijena ministar je kazao kako je iz današnjeg upozorenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vidljivo da ta agencija radi svoj posao.

- Nemam nikakve podatke o kartelizaciji. Međutim, ako postoji i naznaka o tome, agencija mora reagirati. S druge strane, fragmentiranost trgovačkih lanaca, moguća dobit i međusobna konkurentnost - sigurno će utjecati da se cijene postižu istim intenzitetom, dodao je.

Komentirao je i poruke zagrebačkih gospodarstvenika da mjera za plin nije dovoljna.

'Mi smo kao Vlada u ovom trenutku učinili zaista sve što smo mogli da bi suzbili porast cijena. Sigurno da to neće djelovati na sve jednako. Adresa za postavljanje ovog pitanja je zagrebačka Gradska plinara - Opskrba gdje se loše upravljalo, kazao je Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 17:56