KONFERENCIJA ŽUPANIJA

Ovo su tri ključne teme koje župani tvrde da namjeravaju uskoro riješiti

Konferencija se održava u sklopu LC Panorame u Zagrebu jedna od niza događanja kojima Hrvatska zajednica županija obilježava 20 godina djelovanja

Panel o budućnosti lokalne demokracije

 Kristijan Toplak

Radna snaga u javnome sektoru, zdravstvo i školstvo – tri su teme koje hrvatski župani smatraju ključnima za rješavanje u idućem razdoblju, istaknuto je na panelu o budućnosti lokalne demokracije na kojemu su sudjelovali: predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, potpredsjednik Zajednice i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Istarske županije Boris Miletić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- Sve što se danas radi u jedinicama lokalne i regionalne samouprave rezultat je mukotrpnog višegodišnjeg rada. Prošli smo puno toga, a slijedi nam još izazova. Slijedi nam tema kadrova, tko će raditi ne samo u privatnome sektoru, nego i u javnome. S time ćemo se boriti idućih pet godina. To je tema budućnost jer što je radna snaga u lokalnoj upravi snažnija i kvalitetnija, to će naš razvoj biti jači i bolji -izjavio je Danijel Marušić, dodavši kako je čast biti predsjednik Hrvatske zajednice županija jer je rad na zajedništvu temelj napretka. Bez obzira na političke različitosti, mi smo kolege i gledamo na dobrobit naših županija i građana- rekao je Marušić pred okupljenima na konferenciji.

Na okruglome stolu koji se održao na temu ‘Pogled u budućnost – osvrt na 30 godina regionalne demokracije‘, župani su poručili kako su zadovoljni s dosadašnjim radom, sa suradnjom s Vladom Republike Hrvatske te kako se nadaju novom zamahu decentralizacije i jačoj uloži županija.

Regionalna samouprava iznimno je važan dio upravljanja državom. Prije svih možemo prepoznati potrebe prostora i ljudi. Uloga županija, bez obzira što se vidi napredak i želja države da u komunikaciji s nama vidi razmjenu informacija, postoji i potreba za napretkom. Pohvalan je potez Vlade i redovitih sastanaka s nama županima - kazao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Župani su istaknuli kako je nužno učiniti sve što je moguće kako se bi se zaustavio odljev radne snage iz Hrvatske, kako je potrebno zadržati, primjerice, liječnike te usmjeriti se i strukovnom obrazovanju koje je, smatraju, ključno za gospodarski razvoj Hrvatske.

Problem kadrova je problem svih nas i u gospodarstvu i javnome sektoru. Ljudi nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad. Ne možemo naći građevinske inženjere, pravnike, ne možemo ih privući za rad u županiji. U gospodarstvu se zapošljavaju strani radnici. Moramo utvrditi kako kontrolirati taj proces, kako izbjeći negativne posljedice koje ima zapadna Europa. To je izazov na koji moramo odgovori na nacionalnoj razini, ali i mi na lokalnoj moramo dati svoj obol- rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

-U životu svakog čovjeka ključno je da bude sretan. Mi mu moramo stvoriti uvjete da bude sretan. Tu je naša uloga i zadaća županija da kroz razvoj gospodarstva, socijalnih usluga, zdravstva, školstva napravimo temeljne uvjete. Postoji proces decentralizacije koji traje, no mi koji smo izravno uključeni u te procese smatramo da postoji puno nedorečenosti. Preuzeli smo urede za graditeljstvo, državne uprave. To je pozitivno, no veliki posao je pred nama. Županije su zadužene za zdravstvo i obrazovanje, komunalnu infrastrukturu. To je temelj razvoja društva- poručio je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Nakon panel rasprave, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin predstavila je uspješne projekte koji se provode u toj županiji. Županijska uprava koncentrirala se na infrastrukturu na lokalnim područjima i cilj je stvoriti takve uvjete života da mlade obitelji više neće imati potreba odseliti se u gradove.

Hrvatska zajednica županija djeluje 20 godina na inicijativu Primorsko-goranske županije. Od tada su predstavnici Zajednice u europskim tijelima pokrenuli i podržali brojne inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:01