VELIKA ANALIZA

Ovo je europska država u kojoj daleko najviše mrze turiste, a uvjerljivo najviše ih iritiraju vlasnici apartmana!

Prosvjednici protiv prekomjernog turizma osvojili su naslovnice diljem svijeta gađajući turiste vodenim pištoljima
 Vojko Basic/Cropix

Sve je više europskih građana kojima idu na živce turističke gužve, a najveću brigu oko svih negativnih utjecaja turizma na kvalitetu života pokazuju Španjolci. Građani su pritom najviše ljuti na apartmanski smještaj u stambenim zgradama, neke brinu i kruzeri, a sve skupa manje ih muče hoteli.

Pritom ih većina suosjeća s prosvjednicima koji su pogotovo ovog ljeta bili aktivni u turističkim odredištima, prvenstveno Španjolskoj. Pokazalo je to novo istraživanje YouGov, globalne tvrtke za istraživanje javnog mišljenja sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja je anketirala stanovnike sedam zemalja, Velike Britanije, Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske.

Španjolska se općenito smatra jednom od zemalja koje su najviše pogođene prekomjernim turizmom, a rezultati to potvrđuju. Gotovo polovica Španjolaca (49%) smatra da postoji velik broj turista u njihovu lokalnom području, a 32 posto kaže da njihovo lokalno područje prima previše stranih putnika, što je znatno ispred drugoplasirane Francuske (18%).

U Italiji, još jednoj zemlji za koju se obično smatra da se suočava s problemima prekomjernog turizma, samo 16 posto stanovnika smatra da ima previše turista. Britanci, Danci i Šveđani daleko su od ovih problema, tamo samo pet do sedam posto ispitanih osjeća da je previše turista, za razliku od recimo Katalonaca, njih 48 posto smeta prevelika gužva.

Logično, najviše ljudi koji imaju negativno mišljenje o međunarodnim turistima u svojoj zemlji je u Španjolskoj, daleko manje hejtera je u Francuskoj, samo 16 posto, slijede Nijemci s 14 posto, u toj skupini je i 13 posto Britanaca i 11 posto Talijana. U Švedskoj ih je, dakako, samo šest posto.

Kad se gledaju stavovi prema različitim dijelovima turističke industrije, kratkoročan smještaj posebno nervira Španjolce, što se već vidi i po aktivnostima koje španjolska vlada najavljuje da će poduzeti protiv tog segmenta smještaja, a grad Madrid je objavio da pauzira dodjelu novih dozvola za turističke stanove.

Više štete nego koristi

Španjolci su podijeljeni oko toga donosi li rentanje stanova više štete nego koristi, iako je i po tom pitanju u Španjolskoj puno više onih koji to smatraju štetnijim - više od trećine Španjolaca (37%) smatra da kratkoročni smještaj turizmu donosi više štete nego koristi.

Kruzing je još jedno područje turističkog sektora koje se često kritizira, a zanimljivo je da Španjolci s tim segmentom turizma imaju najmanje problema, za razliku od Nijemaca. Više od četiri od deset Nijemaca (44%) kaže da im kruzing industrija donosi više štete nego koristi, to smatra i 33 posto Francuza, 30 posto Danaca i samo 19 posto Talijana.

Pa što onda poduzeti da se vrate simpatije prema sektoru koji ipak mnoge hrani? Prosvjednici protiv prekomjernog turizma u Barceloni osvojili su naslovnice diljem svijeta gađajući turiste vodenim pištoljima. Iako se većina Europljana izjasnila da suosjeća s prosvjednicima, od 53 posto Talijana do 66 posto Španjolaca, nasilje svakako nije odgovor.

Mjere protiv overturizma su različite i negdje se već primjenjuju, s manjim ili većim uspjehom, a istraživanje je pokazalo da anketirani baš i ne podupiru stroge kazne i zabrane prilaska posjetiteljima. Uvođenje pristojbe za ulazak u Veneciju ovog ljeta podijelilo je i same Talijane, polovica ih to nije podržala.

Države se razlikuju po pitanju zabrane najma stanova turistima, za to su više u Britaniji, Španjolskoj, Danskoj i Njemačkoj, a Talijani i Šveđani su protiv takve zabrane. Većina građana Europe je protiv zabrane jednodnevnih izleta u popularne gradove, bez barem jednog noćenja, čemu se dosjetio austrijski grad Salzburg. Najviše ispitanih podržava bolju organizaciju, u kojoj će se od turista tražiti da rezerviraju unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:12