Financijski skandal

Odvjetnici pronašli rupu u zakonu i zaradili milijarde na poreznim obveznicima

“Često smo osmišljavali svoju verziju istine”, na suđenju je rekao odvjetnik čije ime i dalje nije poznato javnosti
Britanski bankar, koji je optužen za sudjelovanje u Cum-Ex skandalu, priča sa svojim prevoditeljem na suđenju u Bonnu
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Prije godinu dana muškarac koji si je dao ime “Benjamin Frey” pojavio se na njemačkoj televiziji s lažnom bradom, sivom perikom i debelim naočalama. Računalno izmijenjenim glasom ispričao je kako je pomagao bankarima, investitorima i brokerima izvlačiti milijarde od poreznih obveznika i kako je oko 50 milijuna eura spremio i u svoj džep.

Prošlog se tjedna taj isti 48-godišnjak pojavio kao svjedok na prvom njemačkom suđenju vezanom uz Cum-Ex, kontroverznu strategiju trgovanja, no kako piše Bloomberg, ove godine odvjetnik nije imao masku te je pred pet sudaca u Bonnu svjedočio pod pravim imenom, koje i dalje nije poznato javnosti. Riječ je o prvoj osobi koja je, kako bi izbjegla zatvor, odlučila surađivati s tužiteljima u Cum-Ex istrazi, a “Frey” je ispričao kako je Cum-Ex postao stroj za zaradu i to na neviđenoj razini.

Radi se o svojevrsnoj rupi u zakonu plaćanja dividendi koju su investitori iskoristili te je omogućila velikom broju ljudi da dobiju povrat poreza. Zakonodavci su izračunali kako je ta praksa, koja je postala njemački financijski skandal, Vladu koštala oko 10 milijardi eura.

Na suđenju u Bonnu bivši londonski bankari Martin Shields i Nicholas Diable optuženi su za pomoć pri organizaciji poslova koji su doveli do više od 400 milijuna eura izgubljenih poreza, a ono što se zapravo želi dokazati jest je li uistinu riječ o kriminalu.

Otkriće strategije

Nakon što je “Frey” diplomirao, zaposlio se u odvjetničkom uredu Shearman & Sterling te je tamo radio pod mentorstvom Hannoa Bergera, koji ga je kasnije uveo u svijet Cum-Exa. U to je vrijeme Berger bio, kako je “Frey” ispričao, jedan od najboljih poreznih odvjetnika te su banke i milijarderi stajali u redovima kako bi dobili njegovu pomoć i savjete pri postizanju nižih poreznih obračuna, ili čak izbjegavanju plaćanja istih. Kada je prešao u ured Dewey Ballantine i tamo postao partner, Berger je “Freya” poveo sa sobom. Dvojac je kasnije postao simbolom Cum-Exa u Njemačkoj, a tu su strategiju, tvrdi “Frey”, otkrili sasvim slučajno.

Berger je navodno trebao dati drugo mišljenje o nekom dopisu koji je drugi odvjetnički ured napisao za australsku banku Macquarie, a bio je vezan upravo uz Cum-Ex i je li takvo poslovanje moguće po njemačkom zakonu.

- Berger je rekao da je to nemoguće, no što je više istraživao shvatio je da to baš i nije tako i da njome možemo pomoći klijentima “izvrnuti” trgovanje i dvostruko zaraditi na dividendama te pritom izbjeći kršenje zakona – prisjetio se “Frey” i dodao kako su “često osmišljavali svoju verziju istine”.

Berger i “Frey” brzo su kopirali australski poslovni model i primijenili prvi Cum-Ex u poslovanju pokojnog Rafaela Rotha, njemačkog milijardera koji je uložio oko 50 milijuna eura u transakcije vezane uz Cum-Ex. Te su transakcije bile izvedene uz pomoć Unicreditove HVB banke u Londonu gdje su radili Shields i Diable, dva optuženika suđenja u Bonnu.

Rupa u zakonu

Ipak, Berger je u telefonskom razgovoru za Bloomberg naglasio kako je Cum-Ex trgovanje prije deset godina bilo legalno i kako Vlada želi kriminalizirati takvo poslovanje nakon što se ono već odvilo. Tehnika koju su Berger i “Frey” pokrenuli u Njemačkoj, kojom su dionice kupovane i prodavane prije prvog dana trgovanja bez dividende, omogućila je ljudima da brzo zarade jako puno novaca. Investitori su tako mogli zaraditi 15 posto na uloženih 50 milijuna eura tijekom šest mjeseci koliko traje njemačka sezona dividendi, što je 30 posto godišnje. Kako je ustvrdio “Frey”, “s dobrom računicom to je moglo biti i više.

- Mogli bismo reći da je bilo oko 60 posto godišnje – rekao je.

Berger i “Frey” kasnije su osnovali vlastiti odvjetnički ured te grupu kompanija pod imenom OAK putem koje su prenosili zarade svojih klijenata. Uz to, predstavili su i Cum-Ex hamburškoj privatnoj banci M.M. Warvurg, koja je također trgovala na taj način, a polovinu zarade davala odvjetničkom dvojcu koji je u cijelu priču upleo desetke banaka i financijaša. Od 2006. do 2011. Cum-Ex bio je izuzetno profitabilan za investitore i dva odvjetnika koji su svaki zaradili po 50 milijuna eura, uglavnom upravo od klijenata koji su svoj profit dijelili s njima.

Game over

Svoj vrhunac taj je model poslovanja u Njemačkoj dosegnuo 2010. Do kraja te godine nova su pravila onemogućila takvo trgovanje te je “Frey”, kako je ispričao na sudu, svojim klijentima poslao email s naslovom Game Over. Ipak, i prije toga su mnogi odvjetnici koji su surađivali s Bergerom bili svjesni da je to što rade pogrešno, a “Frey” se prisjetio jednog od sastanaka na kojem je njegov suradnik rekao mladim odvjetnicima: “Ako netko ima problem s time da će zbog našeg posla biti izgrađeno manje vrtića, tamo su mu vrata”.

Lani je u svojem TV intervjuu “Frey” rekao da je svojih 50 milijuna eura vratio njemačkim vlastima. No, prošli je tjedan na sudu priznao kako to nije točno jer je intervju bio sniman u ožujku 2018., a znao je da će biti objavljen tek u listopadu.

- Mislio sam da ću do tada vratiti novac, a nisam ga vratio čak ni sada – zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:12