Skandal s lažnim račinima

Poznati američki bankar dobio doživotnu zabranu rada u financijskom sektoru

Doživotna zabrana i novčana kazna rijedak su pak primjer, kažu na BBC-u, da je najviši direktor u nekoj banci osobno kažnjen
John Stumpf
 Kristoffer Tripplaar / Alamy / Profimedia

Bivši glavni izvršni direktor američke banke Wells Fargo dobio je doživotnu zabranu da se ikad više pojavi u financijskoj industriji, a mora platiti i 17,5 milijuna dolara kao dio nagodbe zbog optužbi u sklandalu s lažnim računima i kreditnim karticama.

John Stumpf, koji je vodio tu banku, kažnjen je zbog svoje uloge u stvaranju, kako se to službeno opisuje, „kulture agresivnog ispunjavanja prodajnih kvota”.

Doživotna zabrana i novčana kazna rijedak su pak primjer, kažu na BBC-u, da je najviši direktor u nekoj banci osobno kažnjen jer nije spriječio nezakonitu praksu. Uz njega, optužbe su najavljene protiv još petoro izvršnih bivših direktora banke koji su zasad odbili nagodbu.

Kako je otkriveno 2016. godine, u Wells Fargu su otvorili milijune lažnih računa i kreditnih kartica za svoje klijente kako bi banka naizgled ispunila svoje prodajne ciljeve. To se događalo, kako se ispostavilo, punih osam godina. U pitanju je barem 3,5 milijuna računa otvorenih bez odobrenja klijenata.

Stumpf je dao ostavku i otišao iz banke u vrijeme izbijanja skandala u rujnu 2016. godine s otpremninom teškom 130 milijuna dolara, p amu kaznu nije teško platiti, prenose mediji. Kasnije su isplivali dokazi za niz drugih „nepodopština” u toj banci. Primjerice, od 800 tisuća klijenata su ukupno naplatilili čak 80 milijuna dolara previše za automobilska osiguranja, a neka su vozila i oduzeli. Priznali su i da su vojnim veteranima preplaćivali refinanciranje hipoteka između 2006. i 2011. godine. Banka je zbog tih skandala bila kažnjena s milijardu dolara kazne, a naloženo joj je i da isplati odštetu klijentima.

Prema državnim istražiteljima, u banci je vladao veliki pritisak i konkurencija što je ohrabrivalo njeno osoblje da vara klijente kako bi zadržali zaposlenje. Kako piše New York Post, jedan je bivši zaposleni kpisao Stumpfu 2013. godine da mu je rad u Wellsu bio stersniji nego vojno iskustvo u Zaljevskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:24